Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
08:37
30.10.2020.

U turizmu premalo domaćih sezonaca

U cilju suzbijanja sive ekonomije i smanjenja neformalne zaposlenosti, pokrenuta je inicijativa za unapređenje efikasnosti sistema angažovanja sezonske radne snage u turizmu. Riječ je o aktivnosti u okviru projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u Jugoistočnoj Evropi", koji u Crnoj Gori sprovode NALED, Vlada i Privredna komora, uz podršku Njemačke razvojne saradnje.

 


Kako su kazali Pobjedi iz Privredne komore, urađena je analiza sistema angažovanja sezonskih radnika u turizmu u Crnoj Gori, sa detaljnim prikazom stanja, kako bi se identifikovali problemi i definisale preporuke za sprovođenje reforme.

"Analiza je pokazala da je godišnje u legalnim tokovima u turizmu angažovano 11.000 sezonskih radnika, a značajan broj njih je i dalje u 'sivoj' zoni, te da kapaciteti domaće radne snage na sezonskim poslovima u turizmu nijesu dovoljno iskorišćeni", kazali su iz Privredne komore.

Ukazano je da zaključivanje ugovora o radu na određeno ili o privremenim i povremenim poslovima u pisanoj formi, što je praksa prilikom angažovanja sezonske radne snage, nije dovoljno fleksibilan sistem za dinamične sezonske djelatnosti.

"Procedura izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad ne ostavlja mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva, te obavezuje podnosioce zahtjeva da posjete četiri različite institucije i prilože minimum pet dokumenata, što pored izdvajanja za takse nosi i značajne oportunitetne troškove sa aspekta vremena utrošenog za pripremu dokumentacije, čekanja u redovima i slično", kazali su iz Privredne komore.

Kako naglašavaju, prostor za povećanje efikasnosti sistema angažovanja sezonske radne snage u Crnoj Gori postoji.

"Ovo se može prevazići unapređenjem zakonodavnog okvira i automatizacijom poslovnih procesa kroz primjenu savremenih softverskih rješenja i uz kvalitetniju interoperabilnost i integracije sistema. S tim u vezi, predložen je reformski model koji se zasniva na primjerima najboljih praksi iz zemalja regiona i šire, prilagođavanju zakonskog okvira kako bi se stvorili uslovi za fleksibilnije angažovanje sezonske radne snage, te unapređenju informacionog sistema, odnosno razvoju elektronskog web portala koji će omogućiti objedinjenu elektronsku prijavu sezonskih radnika, po principu prijave na jednom mjestu", tvrde iz Privredne komore.

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:12
  30.11.2020.

  Prosječna zarada bruto u oktobru ove godine u Crnoj Gori iznosila je 784 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 525 eura, saopšteno je danas iz Uprave za statistiku MONSTAT.

 • 12:23
  30.11.2020.

  Opština Nikšić pozvala je lokalne proizvođače, ugostitelje i ostale zainteresovane subjekte koji ispunjavaju kriterijume ovog Javnog poziva da uzmu učešće na Novogodišnjem bazaru u Nikšiću koji će se održati od 24. decembra 2020. do 1. januara 2021.

 • 08:42
  30.11.2020.

  Od pojave korona virusa, odnosno od marta zaključno sa oktobrom tekuće godine odobreno je 46,5 odsto manje kredita građanima, a firmama za 6,9 odsto, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

 • 14:38
  28.11.2020.

  Vanpijačna prodaja drva uz Ulicu Serdara Šćepana, biće izmještena na uređeni plato kod “starog pazarišta” uz Ulicu Bistrica IV, saopšteno je iz lokalne samouprave.