Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
11:24
27.11.2020.

Trgovcima nekretnina biće potrebna licenca

Stanje u prometu nekretninama karakteriše veliki broj nepravilnosti i problema jer nema posebnog zakona koji reguliše tu oblast, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici novoformirane Grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Odbora udruženja trgovine Privredne komore.

 


Jedan od prioriteta je, smatraju, donošenje zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

“Nepostojanje regulative kojom se uređuje trgovina nekretninama razlog je postojanja ogromnog broja onih nelegalnih radnji koje nanose direktnu štetu državi, agencijama, klijentima, a posredno i cijeloj struci”, kazali su iz PKCG.

U saopštenju na sajtu PKCG navodi se da se u ovoj oblasti primjenjuju zakoni o obligacionim odnosima i privrednim društvima, što se pokazalo kao nedovoljno.

“Zakonskim uređenjem ove oblasti, osim pravne sigurnosti po učesnike u poslovima posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti, obezbjeđuju se uslovi za podizanje nivoa kvaliteta usluga posredovanja (po evropskim standardima), doprinosi razvoju tržišta nepokretnosti i jačanju konkurentnosti privrednih subjekata u ovom sektoru”, poručeno je iz PKCG.

Podsjetili su da su posebni zakoni iz ove oblasti u zemljama regiona doneseni u Sloveniji 2003. godine, Hrvatskoj 2007, Srbiji 2013. godine, dok je u BiH 2018. godine usvojen nacrt zakona.

Predstavnik Ministarstva ekonomije Dragan Vukčević se složio daje potreban poseban propis i upozorio da će biti neophodno licenciranje.

“Zakon bi zaštitio građane koji učestvuju u prometu nekretnina, smanjio sivu ekonomiju, ali i manevarski prostor za djelovanje posrednika”, smatra Vukčević.

Navedeno je da su predstavnice Uprave za inspekcijski nadzor Marina Radulović i Marina Janković istakle spremnost da sugestijama doprinesu kvalitetu i održivosti budućeg zakona.

“Privrednici su apelovali na inspekcijske organe da se primjenom odredbi postojećih zakona pozabave rješavanjem problema sive ekonomije koja je naročito zastupljena u internet oglašavanju u ovoj oblasti”, rekli su iz PKCG.

Predstavnica kompanije Savils Properties, koja posluje i u Hrvatskoj Vedrana Keleher ukazala je da dodatne obaveze za privrednike neće biti mnogo veće, naročito ne u odnosu na benefite regulative.

“Ne treba se bojati zakona koji će donijeti administrativne obaveze, ali će i urediti tržište te ukloniti značajan dio sive ekonomije”, kazala je Keleher.

Potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović je istakla važnost da se uredi tržište nekretnina. Ona je ukazala na podatke iz Komorine Analize poslovanja koja je pokazala da je finansijske bilanse za prošlu godinu predalo svega 49 preduzeća koja se deklarišu kao agencije za nekretnine, a činjenica je da se mnogo više njih bavi ovim poslovima.

Saopšteno je da je djelokrug rada Grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Odbora udruženja trgovine PKCG usmjeren na pružanje pomoći i podrške kompanijama koje se bave posredovanjem u prometu nepokretnosti i razmatranje pitanja od značaja za njihov rad, kako bi se na organizovan i efikasan način unaprijedilo poslovanje u ovoj oblasti.

Za predsjednika grupacije izabran je Veselin Dragaš iz preduzeća Forte Mare, a za zamjenika Dušan Ranković. predstavnik firme Kamin Real Estate Montenegro.

“Afirmacija profesije, edukacija u cilju stalnog inoviranja znanja biće među prioritetima naše grupacije”, kazao je Dragaš.

Na sjednici su verifikovani mandati 22 člana grupacije, usvojeni poslovnik i program rada za narednu godinu.

Izvor: Pobjeda

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:31
  26.1.2021.

  Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić smatra da je prekršen ugovor o koncesiji, ali i brojni zakoni koji su se odnosili na nekadašnje Rudnike boksita, kao njihovog sadašnjeg vlasnika, te da je sve to rađeno uz prećutno odobravanje državnih organa i nadležnih institucija, pa se zbog toga mora preispitati privatizacija.

 • 13:07
  26.1.2021.

  Banke su do kraja novembra prošle godine odobrile kredite od ukupno 3,25 milijardi eura, što je rast od 1,2 odsto na mjesečnom nivou. 

 • 11:31
  26.1.2021.

  Sazivanjem vanredne sjednice skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG) Vlada je prekršila Zakon o privrednim društvima. Vlada, kao akcionar, nije mogla sazvati sjednicu za 25. februar. To su mogli da urade ili odbor direktora EPCG ili Privredni sud, ukoliko bord to nije uradio za mjesec nakon zahtjeva akcionara, piše Pobjeda.

   

 • 08:05
  26.1.2021.

  Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je juče rješenje da je novi četvrti vladin paket pomoći privredi, vrijedan oko 163,4 miliona eura, u skladu sa zakonom, piše Dan.