Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
14:31
12.7.2018.

Subvencije za osam klastera

Ministarstvo ekonomije odobrilo je osam aplikacija u okviru Javnog poziva za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2018. godinu.


Na Javni poziv, koji je bio otvoren od 10. maja do 18. juna, aplikacije je dostavilo 16 klastera, od kojih je osam, zbog neispunjenosti i administrativih uslova odbijeno, dok je preostalih osam aplikacija ispunilo sve uslove i prihvaćeno za dodjelu subvencije. 

Klasteri čiji su projektni prijedlozi odobreni su: NVO Udruženje drvoprerađivača Berane, NVO Probaj domaće Podgorica, NVO Agro-turistički klaster Župa Nikšić, NVO Klaster drvoprerade Rožaje, NVO Agro Me Podgorica, NVO Udruženje drvoprerađivača Plav, NVO Udruženje drvoprerađivača Andrijevica i NVO Klaster drvoprerade Žabljak.

Administrativnu provjeru nije prošlo pet aplikacija dostavljenjih od strane sljedećih klastera: NVO Crnogorski savez malinara, Bijelo Polje, NVO Crnogorski pršut, Cetinje – 2 aplikacije, NVO Klaster turizma i kreativne industrije Bar i NVO Klaster agroturizam Nikšić, dok su tri prijave pristigle putem preporučene pošte bez adrese i naziva pošiljaoca i one nisu otvarane i nisu prošle administrativnu provjeru.

"Sa selektovanim klasterima, nakon žalbenog perioda, u planu je potpisivanje Ugovora o dodjeli subvencije, čime će sve započeti realizacija projekata, čiji će tok pratiti Ministarstvo. Ministarstvo ekonomije će u ovoj godini za podršku razvoja klastera izdvojiti 150.000 eura, a maksimalan iznos subvencije po jednom projektu je do 15.000 eura", navode iz Ministarsva.

Cilj Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori je finansijska podrška efikasnijem funkcionisanju inovativnih klastera i njihove bolje promocije, sve u pravcu ostvarivanja bolje konkurentske pozicije preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i međunarodnom tržištu.
 

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:19
  19.9.2018.

  IPC Tehnopolis, u subotu 22. Septembra, sa početkom od 19h organizuje drugi Smart Trio Business Forum, koji će biti održan u CODE Hub-u. 

 • 10:14
  19.9.2018.

  Zaključno sa avgustom tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno falsifikovanog novca u vrijednosti 26.308 eura. Prednjače falsifikati od 50 eura i kovanica od dva eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

 • 09:24
  19.9.2018.

  Kompaniji Krnovo green energy, u čijem je vlasništvu vjetropark Krnovo, od početka godine do kraja jula, isplaćeno je 4.411.074,8 eura po osnovu podsticaja za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

 • 16:25
  18.9.2018.

  Broj priključaka za distribuciju RTV programa putem različitih platformi sa uslovnim pristupom, na kraju avgusta, iznosio je 217.141 i za 11,47 odsto je veći od broja domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno broj priključaka koji se odnose na fizička lica je za 7,77 odsto veći od broja domaćinstava, saopšteno je iz Agncije za elektronske medije (AEM).