Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:38
11.7.2018.

Startovao projekat MIDAS 2, vrijedan 30 miliona eura

Kroz MIDAS 2 projekat koji se realizuje kroz novi projekat Vlade sa Svjetskom bankom, sa 30 miliona eura biće podržano dalje unapređenje crnogorske poljoprivrede, sektora ribarstva i oblasti bezbjednosti hrane.


Početak realizacije Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2) označili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i predstavnica Svjetske banke, zamjenica direktora SB za Zapadni Balkan, Lada Strelkova. 

Potpredsjednik Simović je iskazao uvjerenje da će paket od 30 miliona podrške do kraja godine biti dodatno uvećan i za sredstva iz Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).

Navodeći primjere poljoprivrednih proizvođača koji su koristeći podršku MIDAS 1 projekata započeli, širili proizvodnju, postajući danas ozbiljni poljoprivredni proizvođači, Simović je kazao da u Crnoj Gori ima mnogo takvih uspješnih priča i primjera da su se mnogi opredijelili da kroz agrobiznis obezbijede egzistenciju sebi i svojoj porodici.

Prema riječima potpredsjednika, brojni su i pozitivni efekti podrške prethdnog MIDAS projekta podrške i diejlu jačanja institucija, kao što su Institut za biologiju mora, Specijalistička veterinarska laboratorija, savjetodavne službe, uključujući izgradnju graničnog inspekcijskog prelaza u Baru.

“Postavili smo dobre temelje za novi zamah u sektoru crnogorske poljoprivrede, ribarstva i oblasti bezbjednosti hrane. Upravo na tim temeljima sada počinjemo sa realizacijom novog MIDAS-a”, kazao je Simović pojašnjavajući da on treba da da odgovore u tri ključna pravca.

Prvi je, kako je kazao, podrška sektoru poljoprivrede kroz obezbjeđivanje grantova za diverzifikaciju poljoprivrede u ruralnim područjima, sa ciljem da se podrži razvoj drugih aktivnosti na domaćinstvu i time povećaju prihodi poljoprivrednika, kao i podrška otkupu poljoprivrednih proizvoda, u prvom redu formiranju otkupnih centara za mlijeko, ali i druge proizvode. Ova mjera podrške, kako je kazao Simović, dizajniraće se u u saradnji sa korisnicima.

“Pružamo ruku. Zajedno treba da sagledamo ko će biti nosilac tih otkupnih centara i kako da oni budu održivi. Tu vidimo prostor za nova radna mjesta, prostor da se angažovanije pokrenu kooperatove i proizvođačke organizacije, da udruženja budu ono što treba da budu. Država je stvorila pretpostavke, udružite se, pokažite da možete da radite organizovano, imate i imaćete podršku”, poručio je Simović.

Simović se osvrnuo i na podršku koja će kroz MIDAS 2 biti usmjerena na postizanje veće konkuretnosti sektora ribarstva.

Posebna kompomenta MIDAS 2 projekta odnosi se na podršku daljem jačanju sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori. Potpredsjednik Simović je kazao, da se žele napraviti dva ključna iskoraka: da se konačno riješi pitanje pravilnog odlaganja nus proizvoda životinjskog porijekla, i ojačaju kapaciteti Fitosanitarne laboratorije na BTF –u, kao i Laboratorije na UDG-u za med i vino.

“Želimo da ojačamo te laboratorije, da one budu istinski servis poljoprivrednicima, a ne zatvorene akadamske institucije”, poručio je Simović.

“Sve ovo radimo u trenutku kada se crnogorska poljoprivreda i dalje piprema za ulazak u EU. Ne želim da licitiram sa rokovima, ali Crna Gora pripada EU i njenim članstvom EU će postati bogatija. Crna Gora će u EU unijeti novu vrijednost, ne obimom, nego kvalitetom, specifičnošću, autohtonim proizvodima koji imaju geografsku prepoznatljivost i organski predznak. A da bi to postigli, moramo za EU pripremiti navedena tri sektora. Zato nam podrška kroz MIDAS 2 dolazi u pravom trenutku, posebno važnom jer se na nivou EU privodi kraju reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i u vremenu kada mi našu agrarnu politiku prilagođavamo tom pokretnom cilju”, kazao je Simović ističući da je ohrabren pravcem u kojem ide reforma ZPP, jer ide upravo u pravcu koji odgovara crnogorskoj poljoprivredi, pravcu u kojem Crna Gora i kreira mjere podrške, a to je podrška u pravcu jačanja dohotka poljoprivrednih proizvođača, jačanja malih gazdinstava, i podrške mladim poljoprivrednicima, i ruralnom razvoju.

Simović je još jednom pozvao poljoprivredne proizvođače i ribare da budu partneri i na ovom projektu, da kroz otvorenu komunikaciju i dijalog, ostvaruju nove iskorake, za dobro proizvođača i ribara, lokalnih zajednica i ukupne ekonomije Crne Gore.

Predstavnica SB Lada Strelkova posebno je pohvalila posvećenost koju je pokazalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u realizaciji mjera podrške kroz prvi MIDAS projekat, koji je, kako je kazala, rezultirao značajnim napretkom u sektoru poljoprivrede, u dijelu unapređenja proizvodnje i ispunjavanja standarda EU i pripreme za korišćenje EU fondova, i uopšte zajedničkom doprinosu na očuvanju i razvoju ruralnih područja i ravnomjernijem regionalnom razvoju Crne Gore. 

Ona je podsjetila da je kroz MIDAS 1 projekat raealizovano 660 grantova, u iznosu od 6,5 miliona eura, i ukupno investirano više od 13 miliona eura.

 

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:19
  19.9.2018.

  IPC Tehnopolis, u subotu 22. Septembra, sa početkom od 19h organizuje drugi Smart Trio Business Forum, koji će biti održan u CODE Hub-u. 

 • 10:14
  19.9.2018.

  Zaključno sa avgustom tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno falsifikovanog novca u vrijednosti 26.308 eura. Prednjače falsifikati od 50 eura i kovanica od dva eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

 • 09:24
  19.9.2018.

  Kompaniji Krnovo green energy, u čijem je vlasništvu vjetropark Krnovo, od početka godine do kraja jula, isplaćeno je 4.411.074,8 eura po osnovu podsticaja za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

 • 16:25
  18.9.2018.

  Broj priključaka za distribuciju RTV programa putem različitih platformi sa uslovnim pristupom, na kraju avgusta, iznosio je 217.141 i za 11,47 odsto je veći od broja domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno broj priključaka koji se odnose na fizička lica je za 7,77 odsto veći od broja domaćinstava, saopšteno je iz Agncije za elektronske medije (AEM).