Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:21
20.2.2019.

Ribarima bespovratna podrška za investicije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je pet javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške razvoju sektora morskog ribarstva, marikulture i slatkovodne akvakulture.


"Objavljena su tri javna poziva za morsko ribarstvo – poziv za dodjelu podrške za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa, zatim poziv za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov pelagičnih resursa i poziv za modernizaciju profesionalne ribolovne flote u malom privrednom ribolovu za plovila do 10 metara. Takođe, objavljeni su javni pozivi za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture, kao i slatkovodne akvakulture", saopšteno je iz tog resora.

Profesionalni ribari, kako je pojašnjeno, na moru mogu da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto prihvatljivih investicija za rekonstrukciju i opremanje ribolovnih objekata, zamjenu pogonskih generatora, nabavku opreme za ribolov i plovidbui opreme za čuvanje ribe u cilju podizanja standarda bezbjednosti hrane.

"Pored navedenih prihvatljivih investicija, ribari u malom obalnom ribolovu mogu ostvariti i podršku za kupovinu plovila, u skladu sa određenim kriterijumima propisanim javnim pozivom. Ovom mjerom se omogućava našim ribarima bolja bezbjednost i sigurnost na moru, kao i bolja efikasnost u ulovu ribe", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Visina podrške kroz javne pozive za ulov pelagičnih i demerzalnih resursa iznosi do 50 odsto od ukupne vrijednosti ispostavljenih računa, maksimalno do 10.000 eura po plovilu, a za mali obalni ribolov maksimalno do 5.000 eura po plovilu. Maksimalna podrška kroz javne pozive za marikulturu i slatkovodnu akvakulturu iznosi do 7.000 eura.

"Kroz dva javna poziva za dodjelu podrške za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture i slatkovodne akvakulture, u iznosu do 50 odsto investicije, uzgajivači mogu rekonstruisati uzgajališta, izgraditi ili rekonstruisati objekte za skladištenje hrane i opreme, nabaviti opremu za automatizaciju procesa uzgajanja, kao i opreme za poboljšanje higijene u pogledu bezbjednosti hrane i plasiranja proizvoda uzgoja na tržište. Podržavaju se i investicije u nabavku mreža i uvođenje novih tehnologija, u cilju zaštite uzgajališta od predatora", navodi se u saopštenju.

S ciljem intenziviranja razvoja sektora ribarstva, Agrobudžetom za 2019. godinu za podršku ovom sektoru obezbijeđeno je 1,5 miliona eura, što je povećanje od 49 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:31
  23.3.2019.

  Grad pod Trebjesom bilježi povećanje broja turista, međutim broj noćenja i dalje je na niskom nivou, pa će, kako kažu u Turističkoj organizaciji Nikšića, u narednom periodu akcenat biti na unapređenju ponude koja će zadržati turiste u najvećoj crnogorskoj opštini.

 • 17:36
  22.3.2019.

  Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 4,8 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata. 

 • 14:11
  22.3.2019.

  Na veliko oduševljenje zaljubljenika u sportsku obuću i odjeću, nova Lotto kolekcija je stigla u Sport Reality prodavnice!

 • 12:04
  22.3.2019.

  U cilju otvaranja novih radnih mjesta, razvoja poljoprivredne proizvodnje i ruralnih područja, Vlada Crne Gore i ove godine obezbijedila je mladim ljudima priliku da sa 10.000 eura bespovratne podrške započnu biznis u poljoprivredi.