Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:21
20.2.2019.

Ribarima bespovratna podrška za investicije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je pet javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške razvoju sektora morskog ribarstva, marikulture i slatkovodne akvakulture.


"Objavljena su tri javna poziva za morsko ribarstvo – poziv za dodjelu podrške za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa, zatim poziv za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov pelagičnih resursa i poziv za modernizaciju profesionalne ribolovne flote u malom privrednom ribolovu za plovila do 10 metara. Takođe, objavljeni su javni pozivi za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture, kao i slatkovodne akvakulture", saopšteno je iz tog resora.

Profesionalni ribari, kako je pojašnjeno, na moru mogu da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto prihvatljivih investicija za rekonstrukciju i opremanje ribolovnih objekata, zamjenu pogonskih generatora, nabavku opreme za ribolov i plovidbui opreme za čuvanje ribe u cilju podizanja standarda bezbjednosti hrane.

"Pored navedenih prihvatljivih investicija, ribari u malom obalnom ribolovu mogu ostvariti i podršku za kupovinu plovila, u skladu sa određenim kriterijumima propisanim javnim pozivom. Ovom mjerom se omogućava našim ribarima bolja bezbjednost i sigurnost na moru, kao i bolja efikasnost u ulovu ribe", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Visina podrške kroz javne pozive za ulov pelagičnih i demerzalnih resursa iznosi do 50 odsto od ukupne vrijednosti ispostavljenih računa, maksimalno do 10.000 eura po plovilu, a za mali obalni ribolov maksimalno do 5.000 eura po plovilu. Maksimalna podrška kroz javne pozive za marikulturu i slatkovodnu akvakulturu iznosi do 7.000 eura.

"Kroz dva javna poziva za dodjelu podrške za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture i slatkovodne akvakulture, u iznosu do 50 odsto investicije, uzgajivači mogu rekonstruisati uzgajališta, izgraditi ili rekonstruisati objekte za skladištenje hrane i opreme, nabaviti opremu za automatizaciju procesa uzgajanja, kao i opreme za poboljšanje higijene u pogledu bezbjednosti hrane i plasiranja proizvoda uzgoja na tržište. Podržavaju se i investicije u nabavku mreža i uvođenje novih tehnologija, u cilju zaštite uzgajališta od predatora", navodi se u saopštenju.

S ciljem intenziviranja razvoja sektora ribarstva, Agrobudžetom za 2019. godinu za podršku ovom sektoru obezbijeđeno je 1,5 miliona eura, što je povećanje od 49 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:39
  19.5.2019.

  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ušla je u Petogodišnji investicioni ciklus vrijedan više od 170 miliona eura. 

 • 12:34
  18.5.2019.

  Zavod za zapošljavanje Crne Gore poziva nezaposlena lica do 30 godina života, sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom u nivou obrazovanja u najkraćem trajanju od devet mjeseci, da učestvuju u Programu “Stop sivoj ekonomiji“. 

 • 16:15
  17.5.2019.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savez pčelarskih organizacija Crne Gore i Ambasada Slovenije u Crnoj Gori obilježiće zajedničkim događajem Svjetski dan pčela – 20. maj, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 • 14:12
  17.5.2019.

  Socijalni partneri su podržali predlog Vlade da minimalna zarada od 1. jula iznosi 222 eura, a do kraja godine će nastaviti pregovore o njenom povećanju do ciljanog iznosa, odnosno 50 odsto prosječne plate.