Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
12:47
27.9.2017.

Ratković: Nikšić je imao sreću što u njemu nije bilo masovne gradnje, očuvani su prirodni resursi

Turistička organizacija Nikšić i Turistički klaster Montenegro u saradnji sa IPC Tehnopolis danas su panel diskusijom obilježili Svjetski dan turizma.


Panelista, prof. dr Rade Ratković podsjetio je na neka goruća pitanja razvojne održivosti crnogorskog turizma, jer smo, kako kaže, već tri decenije u procesu tranzicije, a mnogo toga se gradilo, naročito na primorju, pa i na sjevernom dijelu Crne Gore. Prijetnja životnoj sredini je, kaže, ako se neselektivno gradi, pri čemi je posebno izdvojio paratoksičnu gradnju koja je prisutna kod nas.

„Stambena gradnja, odnosno stambene zgrade su objekti koji na jedan grub način narušavaju socijalnu, ekonomsku i ekološku održivost, a država to mora da stavi pod kontrolu. Država ima instrumente koji omogućavaju i daju smjernice kako da se ta kontrola uradi, a tu je i Master plan kojem se moramo vratiti. Pod pritiscima raznih investitora je popuštano, pa su donešene razne odluke koje se kose sa Master planom, a u tom smislu sa održivim razvojem turizma“, naveo je on.

U našem gradu je, prema riječima Ratkovića, malo drugačija situacija.

„Nikšić je imao sreću što u njemu nije bilo masovne gradnje, a očuvani su prirodni resursi. Stoga treba obnavljati sela i ruralnu ekonomiju Nikšića, što je i po Master planu na putu povezivanja primorskog klastera i Durmitora. Kroz Nikšić treba napraviti razne sadržaje na kojima će se ljudi zadržavati, a tu prije svega mislim na obnovu sela i ruralne ekonomije, zdrave hrane, ekosmještaja i konzumiranje domaće hrane i pića. Pored svega toga, Nikšić ima Pivaru, veliki broj događaja, jezera, tako da mislim da to ide u jednom dobrom pravcu pa se treba čuvati talasa vikend gradnje i velikih zgrada koje narušavaju ambijent“, smatra on dodajući da će turisti doći, prije svega, u autohtono i ruralno mjesto.

Profesor Ivo Županović više se osvrnuo na održivi razvoj turizma crnogorskog turističkog proizvoda u kontekstu poštovanja Master plana kao našeg ključnog dokumenta, kontekstu alata koji se koriste za mjerenje održivosti određene turističke destinacije.

„Što se tiče održivog razvoja turizma, to je proces, znači ne možemo posmatrati trenutačno već kao jedan proces koji treba da se zasniva na poštovanju tri pripremise – ekološke, ekonomske i sociološke. Što se tiče Nikšića, on je predviđen u okviru razvoja takozvanog Klastera centralnog regiona kada je Master plan u pitanju. Mi ovdje vidimo određene pomake i samom činjenicom i da je ovaj skup organizovan povodom Svjetskog dana turizma, vidimo određene pomake da se nauka, mišljenje nauke poštuje što ja smatram afirmativnim i pohvalnim“, zadovoljno ističe Županović dodajući da bez adekvatne kohezije nauke i struke apsolutno nije moguć kvalitetan razvoj turizma u narednom periodu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:21
  27.2.2020.

  Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za januar 2020. godine iznosila je 647 eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 271,50 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375,50 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

 • 13:59
  26.2.2020.

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u januaru preuzeli ukupno 264.493.600 kWh električne energije, što je za oko pet odsto više u odnosu na decembarsku potrošnju i za sedam odsto manje u odnosu na potrošnju ostvarenu u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz CEDIS-a.

 • 13:27
  26.2.2020.

  Proizvodni objekti pušteni u rad u posljednje tri godine generisaće u ovoj oko deset odsto nove, zelene energije, bez grama emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi se u ovogodišnjem Programu rada Vlade.

 • 11:16
  26.2.2020.

  Osim direktne podrške po hektaru zasada vinove loze koja je ove godine uvećana, zatim mogućnosti za bespovratnu podršku do 50 odsto investicija za unapređenje proizvodnje kroz posebne javne pozive, ali i aktuelni IPARD, crnogorski vinari na raspolaganju imaju i mjeru posebne podrške za vino.