Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
14:25
21.10.2021.

Rast crnogorske ekonomije 10,8 odsto, najveći na Zapadnom Balkanu

Crnogorska ekonomija će u ovoj godini zabilježiti snažan oporavak sa rastom od 10,8 odsto, što je najveća stopa rasta na Zapadnom Balkanu navodi se u novom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Zapadni Balkan.


"Vođena brzim oporavkom u turizmu, predviđa se snažan oporavak crnogorske privrede za 10,8 odsto u 2021. godini, što je najveća stopa među šest zemalja Zapadnog Balkana. Snažan vrhunac ljetnje sezone podržao je oporavak prihoda od turizma, koji će vjerovatno dostići blizu 75 odsto nivoa iz 2019. godine, dok su ranije procjene bile 55 odsto. Oporavak ekonomske aktivnosti podstakao je državne prihode, što je zajedno sa pažljivim fiskalnim upravljanjem dovelo do smanjenja fiskalnog deficita sa 11 procenata BDP-a u 2020. na procijenjena četiri procenta u 2021”, navela je Svjetska banka u izvještaju.

„Ekonomska kriza koju je izazvala pandemija COVID-19 i dalje je izvor neizvjesnosti, ali i predstavlja priliku za Crnu Goru da osigura otporan, inkluzivan i zeleni oporavak nakon pandemije“, kazao je Kristofer Šeldon, državni direktor Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crna Gora.

On je naveo da je Svjetska banka posvećena pomaganju Crnoj Gori u sprovođenju reformi koje mogu pomoći u obezbjeđivanju makroekonomske stabilnosti, stvaranju ekonomskih mogućnosti i podsticati snažan rast predvođen privatnim sektorom.

U izvještaju se navodi da je nezaposlenost u Crnoj Gori i dalje visoka što ograničava tempo ponovnog smanjenja siromaštva. Predviđa se da će se siromaštvo polako smanjivati 2021. godine, ali i ostati veće nego 2019.

Prema izvještaju SB, stopa siromaštva u regionu, vratiće se na trend zabilježen prije izbijanja pandemije i smanjiće se za oko jedan procentni poen na 20,3 odsto, slično nivou iz 2019. godine. Oporavak je, međutim, i dalje izložen prijetnjama, navela je SB.

Gubitak radnih mjesta usljed recesije i njenih posljedica nesrazmerno je pogodio žene i mlade, što bi moglo da ugrozi napore da se povećaju višegodišnje niske stope njihovog učešća u radnoj snazi. Stopa nezaposlenosti mladih u 2021. porasla je na 37,7 odsto, za 5,4 procentnih poena u odnosu na jun 2020, dodatno otežavajući izglede za zapošljavanje mladih.

"Kako se zemlje Zapadnog Balkana okreću budućnosti nakon pandemije, njihove javne politike treba usmjeriti na otklanjanje ključnih prepreka za kreiranje radnih mjesta i ekonomsku transformaciju, uključujući i zelenu tranziciju", rekla je direktorka Svjetske banke za region Zapadnog Balkana Linda Van Gelder.

Ona je navela da bi svih šest država regiona mogle da imaju korist od reformi poslovnog okruženja, javne uprave i digitalizacije, što bi podstaklo rast i pomoglo im da premoste jaz u odnosu na članice EU.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:46
  29.11.2021.

  Rast cijene električne energije u ovoj godini na referentnoj berzi otežava poslovanje Elektroprivrede Crne Gore, ali u toj kompaniji su uvjereni da će prođi kroz ovu situaciju, tako što teret problema neće prenositi na građane.

 • 12:37
  29.11.2021.

  Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto u neto iznosu. On je kazao i da će dug Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), koji je novoj vladi, kako je rekao, ostavila prethodna vlast, biti smanjen do kraja godine. 

 • 13:55
  28.11.2021.

  Zahvaljujući programu Evropa Sad – jedan bračni par će zarađivati minimalno 900 eura, a ne 444 eura kao do skoro, konačno prenoseći ekonomsku benefit porodicama koje će moći da ostanu u Crnoj Gori i odgajaju svoju djecu ovdje, tvrdi Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

 • 13:18
  27.11.2021.

  Budžet Opštine Nikšić za 2022. planiran je u iznosu od 23,7 miliona eura, što je skoro 200 hiljada više od ovogodišnjeg.