Autor: Marija Vujovic
Foto: onogost.me
10:21
24.2.2020.

Radnici Metalca: Ukoliko se situacija ne riješi do petka, prodajemo imovinu fabrike

Od petka prodajemo imovinu. Oni rade protiv zakona, ne daju platu, nekim radnicma je isključena struja, ne mogu da se snalaze. Moramo nešto raditi ako do petka ne riješe situaciju, poručili su danas radnici Metalca Termochem.


Naime, kako su podsjetili, već mjesecima ne primaju zarade, a vlasnik fabrike nije došao iz Češke kako bi im se obratio i rekao kako stvari stoje.

 “Od 27. decembra ništa nije išlo nabolje, ni jedan postupak. Najveći je problem što je 100 radnika ostalo bez posla. Ostali smo na ulici bukvalno. Bili smo kod gradonačelnika Grbovića prije 15 dana i on nas je uputio na Ministarstvo ekonomije. U Ministarstvu ekonomije smo bili u petak, ali nažalost nismo dobili nikakve neke da će firma raditi. Oni su, kako kažu, upoznati sa svim i čuju se sa našim direktorom i  gazdom u Češkoj. Oni su spremni u neku ruku da pomognu, ali sve zavisi od gazde jer to je njegova privatna imovina. Mi smo tražili, prenijeli mu sve informacije, koliko treba otprilike para da bi se opet počela proizvodnja, nadali smo se da će, kad je ostala posla nezavršenog da će to neko završiti, da neko mora završiti. Tražili smo i njih da nađu nekog privatnog investitora, ali nažalost ništa ne mogu bez dogovora sa gazdom jer je privatna firma”, kazao je Niko Ćetković, radnik Metalaca.

Tražili su od Ministarstva da novčano pomognu radnicima, jer im se duguje dosta plata, ali su iz tog resora rekli da će poslati zahtjev Ministarstvu rada povodom toga.

“Oni su nam rekli da su nekad ranije davali pomoć za radnike Metalca, tako da će poslati zahtjev Ministarstvu rada. To je sad ostalo samo na nadi da li hoće ili neće da pomognu jer 110 familija je bukvalno ostalo na ulici. Dalje šta da se radi, vjerujte nam, mi nijesmo pametni. Oni su nam još rekli da sačekamo do ovog petka, da ću se srediti to stanje, da će pokušati da do petka imaju neku opciju”, dodaje on.

Mitar Čurović podsjetio je da su 4. decembra primili dio zarade za oktobar. Duguje im se još, kako kaže, dio zarade za oktobar i čitava zarada za novembar, decembar, januar i februar. 

“Ovo je četvrti vlasnik koga je ova država dovela u Metalac. Dođu, napljakaju se i idu bez ikakve odgovornosti. Da ima ikakvog zakona i države, oduzeli bi ovu imovinu i platili ljudima ovo što se duguje. Kad bi se direktor udostojio da dođe iz Češke ovdje, da se obrate radnicima i da kažu šta je prava stvar, nego prenose preko Uprave. Čekaćemo do petka, u petak ukoliko ne odgovare, mi ćemo biti prinuđeni da sami prodajemo djelove od ove imovine i da sami sebe isplaćujemo jer više zaista je prevršilo svaku mjeru”, poručio je Čurović.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 07:52
  2.4.2020.

  Zahtjev za moratorijum od 23. marta do 1. aprila podnijelo je 46.314 klijenata, pokazuju podaci koje su dostavile osam poslovnih banaka.

 • 19:29
  1.4.2020.

  Privredna komora će, u cilju ublažavanja ekonomskih posledica koje je izazvala pandemija virusa COVID-19, osloboditi dio firmi plaćanja posebnog doprinosa na članstvo u toj privrednoj organizaciji.

 • 12:20
  1.4.2020.

  Poslodavci, koji rade i u vrijeme epidemije, dužni su da zaposlenom koji je u karantinu ili obaveznoj samoizolaciji isplate punu zaradu, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

 • 07:40
  1.4.2020.

  Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava NVO Opštine Nikšić, između ostalog predviđeno je da se javni poziv za iste raspisuje, shodno navedenoj Odluci, najkasnije do kraja prvog kvartala tekuće godine za godinu u kojoj se sredstva dodjeljuju.