Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
13:50
28.9.2020.

Protest nikšićkih ugostitelja: Možemo da radimo uz poštovanje mjera, odluka NKT-a nepravedna

Oko stotinu vlasnika i radnika ugostiteljskih objekata danas su protestom pozvali nadležne iz Opštine Nikšić, kao i predstavnike Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) da zajednički pronađu rješenje oko uvedenih mjera, kojima su, kako kažu, nepravedno najviše pogođeni.


Vlasnik lokala Room 56 i muzičar, Dalibor Petković smatra da ugostiteljski objekti nijesu krivi zbog stanja u zdravstvenom sistemu, kao i da su mjerama jednako pogođeni i muzičari.

„Mi moramo da živimo od nečega, jedino od čega živimo je ugostiteljstvo. Mi smo jedina branša koja je zlostavljana kroz sav period. Ne osjećam se nimalo odgovornim da sam na bilo koji način pogoršao epidemiološku situaciju u Nikšiću“, poručio je Petković i pozvao nadležne da im se konkretno pomogne.

On je kazao da je pomoć koju su dobili ugostitelji od Opštine u prvom talasu koronavirusa bila samo prazna priča, navodeći da su bili oslobođeni plaćanja takse u iznosu od tri eura i neplaćanja zakupa terasa u vrijeme kada nijesu radili tokom karantina.

„Mi smo dobili pomoć da ne plaćamo terase u periodu kad nijesmo radili, valjda je trebala pomoć da ide u periodu kad smo radili. Ja vam kažem iz ugla muzičara da svirke koje sam u radio u čitavoj Crnoj Gori u deset odsto slučajeva mjere nijesu ispoštovane, a 90 odsto da jesu. Kako su tražili tako je bilo“, kazao je Petković koji ima pet zaposlenih radnika dodajući da će se zajedno "boriti sa njima da ne dođe do otpuštanja koliko budu mogli da izadrže".

Radnica u ugostiteljstvu Vujović Maša kazala je da su u nezavidan položaj stavljeni vlasnici lokala i radnici istih.

„Smatram da su obje branše dovedene u pitanje. Naši vlasnici nemaju prihoda samim tim i mi ispaštamo. Očekujem da će se ovo odraziti na moj opstanak na poslu“, kazala je Vujović, koja je zaposlena u hotelu Yugoslavia.

Komentarišući današnju izjavu pomoćnika direktora Instituta za javno zdravlje, Senada Begića da ugostitelji nemaju saosjećanja prema trenutnoj epidemiloškoj situaciji ona je kazala da je nivo poštovanja mjera u ugostiteljskim objektima na zavidnom nivou.

 „Mi imamo obavještenje na vratima da svi gosti moraju da se pridržavaju NKT mjera, oni koji ne ispoštuju upozoreni su, napravljen je razmak među stolovima. Mi sve održavamo kako treba“, rekla je ona.

Pero Miljanić, vlasnik tri ugostiteljska objekta, koji zapošljava 30 radnika smatra da su mjere donijete jednostrano, bez ikakve konsultacije sa njima.

„Mi smo apsolutno da se poštuju mjere, ali su ove mjere donijete jednostrano bez ikakve konsultacije sa nama i smatramo da sigurno preko 200 ugostiteljskih objekata na teritoriji Nikšića može da radi uz poštovanje mjera. Mi smatramo da nas neko mora konstatovati oko donošenja mjera, inače ćemo donijeti odluku da svi otvorimo i radimo uz poštovanje istih mjera koje neće uticati na zdravstveno stanje naših gostiju“, poručio je Miljanić.

On je ocijenio da tu vidi nepravdu, jer su mjere NKT-a pogodile jedino ugostiteljski sektor, te da ne ispaštaju samo radnici već čitave porodice.

„Moja je ideja da se mi okupimo ovdje i da dovedemo svoje radnike da nas neko primi iz Opštine ili predstavnika NKT-a da zajednički donesemo odluke. Mi smo za to da se svi objekti gdje postoji rizik od zaraze zatvore ili da se tu uvodu mjere. Restorani, kafici, kafeterije koje poštuju mjere ne mogu biti izvor zaraze kako oni to predstavljaju“, ocijenio je Miljanić.

Vlasnik lokala Propaganda bar Ratko Rale Janjić nakon održanog protesta dobio je poziv da se javi u CB Nikšić i da izjavu u svojstvu građanina.

Janjić je za naš portal kazao da će se odazvati pozivu.

Begić: Ugostiteljski objekti predstavljaju epidemiloški rizik

Gostujući u Jutarnjem programu Javnog servisa Senad Begić kazao je da razumuje da ugostitelji, koji traže ukidanje zabrana u pojedinim opštinama, pokušavaju da zaštite svoj biznis.

“Isto tako sam iznenađen nedostatkom solidarnosti i saosjećanja”, kazao je Begić i dodao da bi trebalo da vode računa o društveno odgovornom ponašanju.

Podsjeća i da su u drugom talasu od korona virusa najviše obolijevali mladi.

“Oni uglavnom navode podatake da su bili dio noćnog provoda i imamo čvrste naučne dokaze da način na koji su funcionisali mnogi ugostiteljski objekti predstavlja epidemiloški rizik”, zaključio je Begić.

Marija Goranović

 

Ostale vijesti iz kategorije