Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
16:32
1.6.2020.

Privrednici u Plužinama: Bez pomoći države i Opštine bićemo prinuđeni da zatvaramo firme

Očekujući novu sezonu ispraznili smo svoje žiro-račune, investirajući u proširenje kapaciteta, radeći na podizanju kvaliteta i obogaćivanju ponude kao i ulažući u marketing svojih turističkih proizvoda. S obzirom na navedeno, bez pomoći države i Opštine bićemo prinuđeni da zatvaramo svoje male firme koje su zadnjih godina bile svijetla tačka ekonomije u Pivi, naveli su privrednici u oblasti turizma, ugostiteljstva i zanatstva na teritoriji Opštine Plužine u dopisu SO.


Takođe su, kako su istakli, u nemogućnosti da se kreditno zaduže kod IRF-a kao i poslovnih banaka koje, kao garanciju kredita, ne priznaju nepokretnosti na teritoriji opštine.

Porez na nepokretnost skoro duplo skuplji nego u Podgorici

Napominjemo da su iste te nepokretnosti od samog Sekretarijata za finansije, ekonomiju i lokalne javne prihode više oporezovane u odnosu na nekretnine u poslovnim kvartovima u Podgorici. Primjera radi, 100m² poslovnog prostora u Plužinama oporezovano je sa 550 eura,  dok je prostor  iste veličine u City Kvartu u Podgorici oporezovan sa 350 eura. Navedena nelogičnost se dobila primjenom maksimalne poreske stope od 1 odsto, koju primjenjuje Odjeljenje za finansije, ekonomiju i lokalne javne prihode Opštine Plužine, dok isto Odjeljenje za Glavni grad Podgoricu za poslovne prostore primjenjuje stopu od 0,42 odsto, stoji u njihovom dopisu.

Uzimajući u obzir da se u većini slučajeva radi o, kako su kazali, poslovima sezonskog karaktera (ljetna sezona), privrednici smatraju da nije realno očekivati uredno plaćanje poreza na napokretnosti.  Mjeru o ublažavanju posljedica i stav da ih neće utuživati do 31.10.2020. godine ne vide kao adekvatnu pomoć u ovoj situaciji s obzirom na gore iznesene argumente.

“Ove godine su po prvi put u zakonom predviđenom roku (do 31.05. tekuće godine) poreskim obveznicima uručena rješenja Poreza na nepokretnosti. Bilo bi za pohvalu da je prethodno zakazana Sjednica Skupštine održana i da se diskutovalo o tačkama Oslobađanja poreza na nepokretnosti za ruralna područja,  kao i Predlogu mjera za ublažavanje  negativnih posljedica izazvanih Covidom-19 na teritoriji opštine, koje su najavljene za dnevni red i na osnovu kojih bi trebalo donijeti poresko rješenje. Ali je šef Odjeljenja za lokalne javne prihode, unaprijed znajući koje će se odluke usvojiti, preduhitrio Skupštinu Opštine Plužine i donio rješenja bez predloženih mjera, čime je omalovažio rad SO”, smatraju oni.

Najveći dio prihoda koji se sliju u budžet su, kako dodaju, od naplate poreza na nepokretnosti na teritoriji opštine, dok udio koji uplate djelatnosti koje su pogođene pandemijom: turizam, ugostiteljstvo i preduzetništvo, kažu, nije toliko veliki da bi ugrozio budžet u slučaju umanjenja poreskih stopa na nepokretnosti ili pak oslobađanja  plaćanja za tekuću godinu, a privrednicima bi bio od velikog značaja u ovom neizvjesnom vremenu.

“Ovim gestom bi se odalo priznanje turističkim privrednicima za promovisanje Pivskog kraja i njegovih ljepota, zapošljavanju domicilnog stanovništva, podsticanje proizvodnje u seoskim gazdinstvima,  priznanje za invetivnost i nemale investicije (što iz sopstvenih izvora, što iz kreditnih zaduženja ostvarenih u prethodnim  godinama). Ista sredstva Opština može da ubere naplaćujući porez od vlasnika  sekundarnih  stambenih  jedinica, tj.vikendica koje su godinama bezrazložno oslobođene plaćanja jer se nalaze na ruralnom području,  dok to nijesu i privredni objekti koji pruyaju usluge u seoskom turizmu, kao ni rafting kampovi. Vlasnicima vikendica, vjerujemo, to ne bi bio veliki izdatak,  već, naprotiv lijep gest pomoći svom rodnom kraju. Takođe smo mišljenja da svi oni koji ne obrađuju (održavaju) svoja imanja u ruralnom području treba da plate porez kako bi se ta sredstva usmjerila za službe zaštite,  jer su zapuštena imanja potencijalna žarišta požara u vrijeme ljetnje sezone”, dodaju.

Jedna od predloženih mjera je i “ odlaganje” plaćanja Prireza na porez dohodka (1,76 odsto).

“Nejasno je zašto se Porez na dohodak ne pominje u predlogu mjera , iako je opštinski primitak. Takođe, skrećemo pažnju da boravišne I izletničke takse koje učestvuju u cijeni usluge od 5-10 odsto kao ni PDV od strane države niko ne kani umanjiti, a dobijamo savjete sa svih važnih adresa da smanjimo cijene svojih usluga i proizvoda kako bi ih prilagodili platežnoj moći domaćih gostiju”, istakli su.

Podržavaju, kako dodaju, sve predložene mjere, ali misle da su nedovoljne, za ublažavanje negativnih posljedica Covid-19 koje važe samo za registrovane i uredne privredne subjekte u turizmu, ugostiteljstvu, zanatskim djelatnostima, jer će se, smatraju, bar malo popraviti njihova konkurentnost u tržišnoj utakmici sa nelegalnim pružaocima istih usluga.

“Na kraju nas interesuje koliko bi predložene mjere koštale budžet Opštine Plužine?”, dodaje se u dopisu privrednika u oblasti turizma, ugostiteljstva i zanatstva na teritoriji pomenute opštine.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:18
  5.7.2020.

  Cijena eurodizela u Crnoj Gori i dalje je niža od prosjeka u regionu, dok je eurosuper 95 na nivou prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

 • 08:51
  5.7.2020.

  Iako se još pad privredne aktivnosti izazvane pandemijom novog korona virusa ne može procijeniti, izvjesno je da neće uticati na redovnost isplate penzija, poručio je direktor Fonda PIO Dušan Perović.

 • 11:36
  4.7.2020.

  Nakon niza posebnih mjera koje su realizovane u cilju ublažavanja posljedica pandemije COVID 19 u sektoru poljoprivrede i ribarstva, Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, usvojila je još jednu odluku u tom pravcu – refundacija 100 odsto troška za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica.

 • 08:25
  4.7.2020.

  Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo online takmičenje Zapadnog Balkana pod nazivom Balkathon kako bi se podstakla digitalna inovativna i praktična poslovna rješenja.