Autor: onogost.me
Foto: rtcg.me
18:50
22.6.2021.

Poljoprivrednici u ponedjeljak najavili protest u svim opštinama

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika pozvali su poljoprivrednike i stočare u svim opštinama da zajedno sa svojim porodicama u ponedjeljak izađu na ulice.


To je poručeno sa današnjeg protesta crnogorskih poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića nakon sastanka sa čelnicima Ministarstva poljoprivrede.

Kako prenose mediji, iz Ministarstva su im kazali da oni nijesu u mogućnosti da nam pomognu, jer sredstava i para nemaju.

Ranije danas oni su došli u koloni na traktorima ispred Ministarstva i uručili pismo sa zahtjevima Ministarstvu poljoprivrede i Vladi.

„Crnogorski stočari nemaju izbora i u ponedjeljak će početi da izvoze tečni stajnjak na ulice, umjesto na naše oranice i pašnjake“, kazao je Rašo Miljanić, farmer iz Nikšića.

On je naveo da je sljedeća adresa premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Poljoprivrednici traže da Vlada CG izdvoji novac iz rezerve Budžeta te da im se plati po pet centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena.

Cijena koncentrovane hrane je trenutno 40 centi, a gornja granica rentabilnosti jе 30 centi.

Pored toga oni traže da povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene рovršine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine, kao i rješavanje viškova crnogorskih sireva kako bi otkup kozjeg i ovčeg mlijeka mogao da počne od prvog juna.

Od Vlade zahtijevaju i pisanu garanciju da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogoskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama

Na navedene zahtjeve očekuju odgovor kao rješenje najkasnije do 28 juna.

 

Ostale vijesti iz kategorije