Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
11:01
20.1.2020.

Početak proizvodnje u Metalcu odgođen za četvrtak

Uprkos obećanjima Živorada Krsmanovića, direktora Metalca, koji posluje u okviru matične češke firme Termochem, da će proizvodnja početi 20. januara, to se nije desilo.


Radnicima nije isplaćena ni trećina oktobarske zarade, iako je trebalo da bude najkasnije do danas.

Kako su novinarima kazali zaposleni, a potvrdio i Krsmanović, novi rok za početak proizvodnje je četvrtak.

“Proizvodnja još nije počela, a ni plata nije podijeljena. Pokušavam da obezbijedim nužna sredstva. Nadam se da ću do četvrtka uspjeti”, kazao je Krsmanović.

Radnici su naveli da će se obratiti vlasniku te firme, kao i predsjedniku opštine Veselinu Grboviću, kako bi ih upoznali šta se dešava se preduzećem, a ne, kako su istakli, da saznaju iz medija.

Podsjetimo, Krsmanović je prije par dana kazao da će danas početi proizvodnja, kao i da će najkasnije do danas isplatiti trećinu oktobarske plate.

"Novembarska plata je upravo mesec kada radnici nisu radili, tačno je da im je poslodavac obećao nadoknadu koja se treba odraditi preraspodjelom radnog vremena u narednom periodu. Do sada je samo jedna trećina odrađena od dogovorenog. Decembarska plata jos uvek nije prispjela za uplatu, a potrudićemo se da bude na vrijeme", kazao je Krsmanović tada.

Radnici Metalca Termochem obustavili su proizvodnju 30. oktobra zbog kašnjenja zarada, ali su svako jutro dolazili u fabriku.

Iz uprave su ranije kazali da fabrika trpi veliku štetu zbog čestih obustava rada zaposlenih, posebno u novembru, kada ni nakon deblokade računa i isplate septembarske zarade, nijesu htjeli da nastave proizvodnju, zbog čega je poslodavac donio privremenu mjeru o udaljavanju s posla i pokretanju disciplinskog postupka protiv radnika koji su napravili prekršaj.

Metalac, koji je bio zatvoren do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju, otvorila vrata tržišta i zaposlila oko 100 radnika.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:44
  23.2.2020.

  Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori i dalje je viša od prosjeka u regionu, dok je eurodizel ispod prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

 • 12:41
  23.2.2020.

  Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju prošle godine nalazilo se 37.616 nezaposlenih, od čega je 25.454 razvrstano u 98 zanimanja i radnih oblasti, a čak 12.162 nema zanimanje ni kvalifikacije.

 • 15:04
  21.2.2020.

  Za unapređenje upravljanja vodnim resursima Vlada u saradnji sa međunarodnim partnerima realizuje projekte vrijednosti preko 30 miliona eura, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović povodom predstavljanja rezultata jednog od projekata - IPA projekta „Jačanje kapaciteta za implementaciju Okvirne direktive o vodama u Crnoj Gori“.

 • 12:10
  21.2.2020.

  Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 30 miliona eura, treća ovogodišnja, biće održana u utorak.