Autor: onogost.me
Foto: EPCG
13:25
24.10.2021.

Plaćanje struje na rate: Oslobađanje od duga ili nezakonito uslovljavnje

Preko pet hiljada domaćinstava već se prijavilo da plaća dug za struju na rate, preko akcije Elektroprivrede Crne Gore “Podijelimo teret 9”. I dok iz EPCG uvjeravaju da je to odličan način da se građani oslobode duga i pređu u redovne platiše, u Centru za zaštitu potrošača dnevno prime bar pet prijava ljudi koji se žale da su uslovljeni – ili će potpisati Ugovor o plaćanju na rate ili će im biti isključena struja. To je nezakonito, upozoravaju iz Centra.


“U prvom mjesecu 5.000 korisnika, iz kategorije domaćinstva, je potpisalo je sporazum. Potrošači mogu da izmire 440 eura duga – 22 rate po 20 eura”, kazala je za Radio Crne Gore PR Elektroprivrede Eleonora Albijanić.

Akciju iz kompanije najavljuju i za naredne godine.

Grđani se, pak, žale da ih Elektroprivreda uslovljava da potpišu ugovor o plaćanju duga na rate, inače će im izgasiti struju. Potpisom, kaže Željko Tomović iz Centra za zaštitu potrošača, građani priznaju dug stariji od dvije godine.

“To je suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, koji izričito navodi da trgovac javnom uslugom ne može uslovljavati priključenje na distributivnu mrežu ili nastavak isporuke električne energije plaćanjem duga koji je stariji od dvije godine”, kaže on za Radio Crne Gore.

Iz EPCG su odgovoriili da će svako domaćinstvo koje prekrši odbredbe iz Sporazuma plaćanja duga na rate prvo biti opomenuto, a onda se pristupa prinudnoj naplati.

 

rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:46
  29.11.2021.

  Rast cijene električne energije u ovoj godini na referentnoj berzi otežava poslovanje Elektroprivrede Crne Gore, ali u toj kompaniji su uvjereni da će prođi kroz ovu situaciju, tako što teret problema neće prenositi na građane.

 • 12:37
  29.11.2021.

  Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto u neto iznosu. On je kazao i da će dug Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), koji je novoj vladi, kako je rekao, ostavila prethodna vlast, biti smanjen do kraja godine. 

 • 13:55
  28.11.2021.

  Zahvaljujući programu Evropa Sad – jedan bračni par će zarađivati minimalno 900 eura, a ne 444 eura kao do skoro, konačno prenoseći ekonomsku benefit porodicama koje će moći da ostanu u Crnoj Gori i odgajaju svoju djecu ovdje, tvrdi Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

 • 13:18
  27.11.2021.

  Budžet Opštine Nikšić za 2022. planiran je u iznosu od 23,7 miliona eura, što je skoro 200 hiljada više od ovogodišnjeg.