Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
11:32
24.10.2021.

Penzionisani radnici Toščelika najavili protest

Grupa od oko 60 penzionisanih radnika nikšićke željezare Tosčelik najavila je da će u petak protestovati ispred zgrade Ministarstva ekonomskog razvoja.


Oni zahtijevaju da budu dio programa najavljene isplate otpremnina za radnike iz metalsko-rudarskog kompleksa koji su prethodnih godina bili uskraćeni za ta sredstva.

Predstavnik nikšićkih metalaca, Željko Perović Danu je rekao da su se penzionisali tokom 2015. i 2016. godine, po osnovu dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Skupština usvojila decembra 2014. godine.

Radna mjesta su, kako je kazao, napuštali, a da im nijesu u potpunosti isplaćene otpremnine.

“Otpremnine za našu grupu je tada trebalo da iznose po 15 hiljada eura, s tim što nam je poslodavac odmah isplatio po pet hiljada eura, a ostatak od deset hiljada eura do danas je ostao u obećanjima tadašnjeg ministra Predraga Boškovića. Sadašnji nadležni resor nas, izgleda, ne ubraja u metalski kompleks i nijesmo uvršteni u program, jer da jesmo, valjda bi nas već neko o tome informisao”, rekao je Perović.

On je kazao da je protest jedini način da im skrenu pažnju da su i oni oštećeni, ali i da neće odustati dok ne ostvare obećano.

Čim se pokrenula priča nove vlade da će kreirati zakon kojim će obeštetiti metalce i rudare, bivši željezarci su se aktivirali pa su, rekao je Perović, dostavili odgovarajuću dokumentaciju. Tvrdi i da su u proteklom periodu imali razgovore sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja.

“Mi smo bili prinuđeni da prihvatimo penzije jer je i tada u fabrici bila teška situacija, a poslodavac se na svaki način, pa i otkazima, oslobađao radnika. Dok su neke naše kolege odlazile iz Željezare u stečaju sa dobrim otpremninama pa se ponovo u tu fabriku zapošljavali, mi smo otišli sa pet hiljada eura”, naveo je Perović.

Decenijama rada u Željezari ulagali su u stambeni fond, a većina ni danas nije stambeno zbrinuta. Perović je kazao da za njih desetak još nije uplaćen ni beneficirani radni staž zbog čega su u više navrata organizovali proteste.

 

Izvor: Dan

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:12
  1.12.2021.

  Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković sa saradnicima je posjetio IPC Tehnopolis.

 • 09:39
  1.12.2021.

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena za prvih deset mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,38 milijardi eura, što je 16,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz je bio vrijedan 339,4 miliona, 18,4 odsto veći, a uvoz je porastao 16,6 odsto na 2,04 milijarde. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,6 odsto.

 • 17:26
  30.11.2021.

  Petar Burić, Gordana Mićunović i Petar Novaković – učesnici su drugog Fuckup Nights Niksic događaja, koji će se održati 3. decembra u 18h u Code hub-u Nikšić, Tehnopolis.

 • 14:52
  30.11.2021.

  Suficit budžeta Crne Gore ostvaren je i u oktobru ove godine i iznosio je 2,8 miliona eura, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.