Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
17:23
20.2.2019.

Osigurana suma biće veća 11 puta

Izmjenama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koje se pripremaju, predviđa se povećanje najniže osigurane sume za slučaj smrti, tjelesne povrede i oštećenja zdravlja sa 550.000 na 6,07 miliona eura, odnosno 11 puta, s tim što će to važiti kad Crna Gora postane članica EU, kazali su iz Agencije za nadzor osiguranja.


Druga izmjena je sa najnižih 300.000 eura na 1.220.000 eura u slučaju uništenja ili oštećenja stvari.

“Izmjenama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji je programom rada Vlade planiran za četvrti kvartal tekuće godine, između ostalog, predviđa se i povećanje osiguranih suma osiguranja od auto odgovornosti do nivoa koji je trenutno na snazi u državama članicama EU, a koji su značajno viši od iznosa koji su trenutno na snazi u Crnoj Gori. Povećanje osiguranih suma predstavlja povećanje najvećeg iznosa štete koju bi društvo za osiguranje moglo biti dužno da isplati po jednom zaključenom ugovoru o osiguranju od autoodgovornosti”, kazali su iz Agencije.

Oni podsjećaju da je za putnička motorna vozila trenutno na snazi najniža osigurana suma od 550.000 eura za slučaj smrti, tjelesne povrede i oštećenja zdravlja, odnosno 300.000 za štetu zbog uništenja ili oštećenja stvari.

“Izmjenama se predviđa povećanje osigurane sume na najmanje 6.070.000 eura u slučaju štete zbog smrti, tjelesne povrede i oštećenja zdravlja do iznosa po štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih lica, odnosno na najmanje 1.220.000 eura u slučaju uništenja ili oštećenja stvari”, precizirali su iz Agencije.

Pojašnjavaju da se prelaznim odredbama zakona predviđa da ovi iznosi na snagu stupe danom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Do tada se važeća osigurana suma može povećavati odlukama Vlade, na prijedlog Agencije za nadzor osiguranja” pojasnili su.

Izmjenama je predviđeno proširenje teritorijalnog pokrića polise osiguranja od autoodgovornosti koje bi takođe trebalo da bude na snazi danom pristupanja Crne Gore EU.

“Tada će domaća polisa osiguranja važiti na teritoriji država koje su članice Evropske unije, kao i Lihtenštajna, Norveške i Islanda. Obaveza posjedovanja zelene karte ili graničnog osiguranja u tom slučaju neće važiti. Istovremeno, građani država koji u Crnu Goru ulaze sa zaključenim graničnim osiguranjem, sa tom polisom graničnog osiguranja slobodno putuju u ostale države članice EU”, ističu iz Agencije.

Na pitanje da li će ove izmjene poskupiti osiguranje, odnosno polisu u Agenciji su Pobjedi kazali da precizne informacije ne mogu da daju.

“Precizne informacije nije moguće dati s obzirom da na konačnu cijenu polise osiguranja od autoodgovornosti utiču brojni faktori. Primjera radi, u periodu od 2013. do 2016. postupno su povećavane osigurane sume u visini od 150.000 eura godišnje, uveden je i bonus-malus sistem, a u praksi (mimo postojeće analize koja je ukazivala na mogućnost blagog rasta), došlo je do pada premije. U sadašnjoj situaciji, na visinu premije uticaće i potpuno deregulisan sistem formiranja premija, koji je u praksi više zemalja iz okruženja u momentu pristupanja EU doveo do značajnog pada premija osiguranja”, pojašnjavaju oni.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:39
  19.5.2019.

  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ušla je u Petogodišnji investicioni ciklus vrijedan više od 170 miliona eura. 

 • 12:34
  18.5.2019.

  Zavod za zapošljavanje Crne Gore poziva nezaposlena lica do 30 godina života, sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom u nivou obrazovanja u najkraćem trajanju od devet mjeseci, da učestvuju u Programu “Stop sivoj ekonomiji“. 

 • 16:15
  17.5.2019.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savez pčelarskih organizacija Crne Gore i Ambasada Slovenije u Crnoj Gori obilježiće zajedničkim događajem Svjetski dan pčela – 20. maj, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 • 14:12
  17.5.2019.

  Socijalni partneri su podržali predlog Vlade da minimalna zarada od 1. jula iznosi 222 eura, a do kraja godine će nastaviti pregovore o njenom povećanju do ciljanog iznosa, odnosno 50 odsto prosječne plate.