Autor: Marija Vujovic
Foto: onogost.me
15:03
16.4.2019.

Održan Sajam zapošljavanja, poslodavci se žale na manjak interesovanja

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, u saradnji sa lokalnim upravama, sprovode kampanju “Zaposlimo domaće” – da Crna Gora radi! U okviru te kampanje danas je u Sportskom centru održan Sajam zapošljavanja gdje su nezaposleni građani Nikšića imali priliku da vide ponudu poslodavca za predstojeću sezonu.


Kako je ispred lokalne uprave kazao Lazar Mijanović, ovu kampanju posmatraju kao dobru priliku za povećanje zaposlenosti u Crnoj Gori, a samim tim i u Nikšiću.

“Politika Vlade Crne Gore i opštine Nikšić svakako je smanjenje stope nezaposlenosti i pružanje prilike domaćoj radnoj snazi da u okviru sezonskog zapošljavanja ima prednost. Ovaj, kao i slični događaji dobra su šanse da se u direktnoj komunikaciji nezaposlenih i poslodavaca uspostavi kvalitetna veza koja bi za cilj imala upošljavanje lica koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, kazao je on i dodao da Opština Nikšić takođe kroz svoje aktivnosti pruža podršku nezaposlenim licima.

Tako je, kako kaže, 28. februara SO usvojila program za podsticaj zapošljavanja visokoškolaca kroz koji će lokalna uprava sa 250 hiljada eura pomoći zapošljavanje stotinu mladih osoba. Istakao je da je zainteresovanost već izuzetna i da će projekat biti uspješno realizovan.

“Vjerujem da će sinergijom države, lokalne uprave, poslodavaca i kampanja poput ove “Zaposlimo domaće” u velikoj mjeri biti smanjena stopa nezaposlenosti što je naš zajednički cilj, kao i da će svima biti pružene šansa da rade, a tržište će neumitno prepoznati najbolje”, vjeruje Mijanović.

Kako je ispred ZZZ kazala načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović, kampanja je započeta sa ciljem da se ove sezone na našem Primorju zapošljava domaća radna snaga.

“U susret predstojećoj turističkoj sezoni, poseban akcenat smo stavili na sve dostupne kanale komunikacije, kako bi pružili šansu i tražiocima posla i poslodavcima da pronađu zajednički interes. Prvi da dobiju povjerenje da rade u njihovim kompanijama, a drugi da izaberu najbolje radnike za svoje kolektive. Mini sajmovi zapošljavanja su zaista prava prilika da se na jednom mjestu, u neposrednom kontaktu, sretnu ponuda i tražnja na tržišu rada. Namjera je da stvorimo ambijent u kojem će poslodavci vidjeti interes da zaposle domaće radnike, ali i da domaćim radnicima sezonski rad učinimo privlačnijim”, istakla je ona i dodala da se na evidenciji nezaposlenih u PJ Nikšić (za opštine Šavnik i Plužine)  nalazi 3.921 lice.

Registrovana stopa nezaposlenosti iznosi  14 odsto i, kako kaže, manja je od državnog prosjeka.

“Razloga je zaista dosta da se ovakav sajam organizuje i u Nikšiću. Smatram da Nikšić može da ponudi dobru radnu snagu i po kvalitetu i po kvantitetu. Oni su to svih ovih godina i dokazali. Tržište rada nećemo zatvarati, to nije naš cilj, ali ćemo učiniti sve da poslovi u Crnoj Gori budu ponuđeni najprije domaćim radnicima”, poručila je ona.

Jedan od učesnika današnjeg sajma je i Boro Šturanović, vlasnik hotel “Anderba” iz Tivta. On je kazao da, iako stalno možemo čuti da ljudi traže posao, ipak je odziv nezaposlenih na današnjem sajmu bio mali.

Tome je, kaže, možda uzrok što potencijalni radnici previše očekuju.

“Ugostitelji dugo čekaju sezonu, deset mjeseci mi čekamo ta dva mjeseca i kad se pojavi sezonska radna snaga, ona očekuje neke uslove da može da ima vezano za odmor, slobodne dane… To je pitanje dogovora u startu. Mi želimo da ta dva mjeseca što bolje odradimo i što kvalitetnije i da platimo naravno sve ono što se dogovorimo, i radniku i državi. Sezone su kratke i mislim da u turizmu i ugostiteljstvu nema vremena ni uslova za neke velike zarade. Standard naših gostiju nije toliki da mi možemo mnogo da podižemo plate”, smatra on dodajući da kod njih radnica na održavanju higijene ima 400 eura platu, ali da su poslodavcu tu još izdaci za smještaj, hranu…

“Svake godine mi tražimo 15 radnika i svake godine ih jedva obezbijedimo. Ipak, prethodnih godina je bilo oko 80 odsto domaće radne snage”, ističe Šturanović.

U potrazi za poslom danas je posjetio Sajam 17-godišnji Igor Mijuškovič, učenik Gimnazije “Stojan Cerović”.

“Nijesam radio do sada, nemam iskustva i odlučio sam ove godine da probam i da se okušam u tome da pronađem posao i da počnem da zarađujem za neki svoj džeparac. Da vidim kako bi mi išlo. Ima nas drugova pet, šest koji su zainteresovani kao i ja da rade sezonski. Mislim da je u Nikšiću veća zanteresovanost mladih za sezonsko zapošljavanje. Mislim da bih mogao raditi poslove gdje se traži poznavanje jezika. Neke poslove kao što je rad na bazenu, plaži, pomoćni radnik u restoranu, kuhinji”, kaže Igor u nadi da će naći dobar posao i uspjeti nešto da zaradi.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:34
  7.8.2020.

  Sa preko šest hiljada prodavnica u 57 zemalja svijeta, Intersport predstavlja najpoznatiji i najveći maloprodajni lanac sportske opreme. Dio tog lanca čini i Intersport Crna Gora.

 • 16:16
  7.8.2020.

  Putem programa za subvencionisanje julskih zarada zaključno sa četvrtkom je isplaćeno ili se nalazi u postupku isplate 2,96 hiljada zahtjeva, u iznosu od 2,52 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 • 13:41
  7.8.2020.

  Elektroprivreda Crne Gore je raspisala međunarodni tender za izradu projektne dokumentacije za ugradnju agregata A8 HE „Perućica” instalisane snage 58,5 MW. Obezbijeđena su i sredstva od strane Njemačke razvojne banke u skladu sa čijim procedurama se tender i sprovodi.

 • 09:35
  7.8.2020.

  Još jednom su se radnici nikšićkog Metalca Termochem jutros okupili ispred kapije te firme tražeći da im se isplate zaostale zarade, ako do toga ne dođe, najavljuju radikalizaciju okupljanja.