Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
12:24
27.11.2020.

Od IRF 20 miliona eura za kamate na kredit

Za mjeru „Subvencija kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva“ predviđeno je obezbjeđenje kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu do 20 miliona eura kreditnih linija, dok bi subvencija kamatne stope na odobrene kredite bila obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

 


Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila Informaciju o mjerama namijenjenim sektoru turizma u okviru Trećeg paketa socio-ekonomskih mjera – kratkoročna mjera „Subvencija kamate na kreditne linije za likvidnost i obrtna sredstva“.

Podsjeća se da je usljed negativnih kretanja u turističkom sektoru, uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, Vlada usvojila Treći paket socio-ekonomskih mjera, u okviru kojih su kreirane kratkoročne i dugoročne mjere podrške turizmu.

U Informaciji se navodi da je za mjeru „Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka“ objavljen javni poziv 18. avgusta, po kojem je omogućeno zainteresovanim fizičkim licima, privrednim društvima i preduzetnicima da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za turizam i ugostiteljstvo, koji su ostvareni kod poslovnih banaka i Investiciono razvojnog fonda.

“Javni poziv otvoren je do 31. decembra, a za realizaciju ove mjere Vlada je u septembru odobrila šest miliona eura”, navedeno je u Informaciji.

Tim povodom, Ministarstvo finansija je ukazalo da je do kraja godine potrebno obezbijediti sredstva u iznosu od 100.000 eura koja su raspoloživa kod Ministarstva održivog razvoja i turizma. Sredstva bi bila obezbijeđena uz subvenciju 80 odsto kamate, a najviše do tri odsto kamatne stope, tokom trajanja grejs perioda.

Usvojena je i Informacija o zaključivanju Okvirnog ugovora o kreditu između Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) i Crne Gore, za projekat Podrške crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) pogođenim COVID-OM 19, u iznosu od 40 miliona eura.

Administrativni odbor CEB-a je, u septembru 2020. godine, donio odluku o odobrenju Okvirnog ugovora o kreditu za projekat Podrške crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) pogođenim COVID-om 19 u iznosu od 40 miliona eura, sa rokom dospijeća od devet godina, koji uključuje i najviše dvije godine grejs perioda. Navedeni zajam moći će se povući kroz najmanje dvije tranše, od kojih prva ne može biti veća od 75 odsto iznosa zajma.

“Riječ je o prvoj tranši kredita, dok će druga tranša od 30 miliona eura biti odobrena naknadno, nakon što se sredstva iz prve tranše iskoriste. Okvirnim ugovorom o kreditu definisani su kriterijumi na osnovu kojih će, komercijalne banke, dodjeljivati sredstva prihvatljivim privrednim subjektima kao krajnjim korisnicima kreditnih sredstava. Riječ je o samostalnim mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) uključujući i ona koji se bave zanatskim/preduzetničkim aktivnostima ili mala preduzeda u porodičnom vlasništvu”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Takođe, usvojena je Informacija o zahtjevu Crnogorskog vijeća za obezbjeđivanje prostora za rad. Crnogorsko vijeće obratilo se Vladi zahtjevom za obezbjeđivanje prostora za rad ove organizacije u Beogradu i Vrbasu.

Ocijenivši da se u okolnostima u kojima djeluje Crnogorsko vijeće, uz zadatak unapređenja statusa crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji, značajnije aktivnosti mogu jedino realizavati uz obezbjeđivanje adekvatnog prostora za rad ove organizacije i okupljanje naše zajednice u ovoj zemlji, Vlada je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova da preduzme sve potrebne pravne radnje kako bi ustupila na korišćenje Crnogorskom vijeću adekvatan prostor u Vrbasu u vlasništvu Crne Gore.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:31
  26.1.2021.

  Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić smatra da je prekršen ugovor o koncesiji, ali i brojni zakoni koji su se odnosili na nekadašnje Rudnike boksita, kao njihovog sadašnjeg vlasnika, te da je sve to rađeno uz prećutno odobravanje državnih organa i nadležnih institucija, pa se zbog toga mora preispitati privatizacija.

 • 13:07
  26.1.2021.

  Banke su do kraja novembra prošle godine odobrile kredite od ukupno 3,25 milijardi eura, što je rast od 1,2 odsto na mjesečnom nivou. 

 • 11:31
  26.1.2021.

  Sazivanjem vanredne sjednice skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG) Vlada je prekršila Zakon o privrednim društvima. Vlada, kao akcionar, nije mogla sazvati sjednicu za 25. februar. To su mogli da urade ili odbor direktora EPCG ili Privredni sud, ukoliko bord to nije uradio za mjesec nakon zahtjeva akcionara, piše Pobjeda.

   

 • 08:05
  26.1.2021.

  Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je juče rješenje da je novi četvrti vladin paket pomoći privredi, vrijedan oko 163,4 miliona eura, u skladu sa zakonom, piše Dan.