Autor: onogost.me
Foto: screenshoot
16:03
10.3.2018.

Novinarstvo zamijenio poljoprivredom

Ima diplomu sportrskog novinara, obrazovanje na papiru, ali plastenik u stavrnosti. Miljaim Delija iz Nikšića primjer je kako se obrazovanjem i trudom može pokrenuti sopstveni biznis. Ovaj tridesetogodišnji Egipćanin je prošle godine uz pomoć NVO Centar za Romske inicijative krenuo sa plasteničkom prozvodnjom malina i već krajem maja očekuje prve plodove. 


"Postavili smo plastenik od 320 kvadrata i u njemu posadili 360 sadnica jedinstvene sorte maline  himbo top iz Švajcarske, koja godišnje rađa dva puta", objašnjava Delija koji je sada direktor zadruge "Od naših ruku".

Kad uskoro krene berba biće posla i za desetak sunarodnica koje su već angažovane prilkom formiranja sadnica. U prinos Miljaim kaže ne sumnja, brine ga otkup.

"Tako da nam je sada jedini problem tržište. Moramo da vidimo da uspostavimo saradnju sa nekim većim marketima, da oni dođu i da se uvjere da je ovo jedinstvena vrsta, da je prošla sve komisije, da je organska", ivjerava on. 

Plastenik koji je nasato kao dio IPA projekta , zapravo će u narednom periodu biti dio velikog plana da se od dijela prihoda naprave slični programi koji će se osnaživati obrazovanje i preduzetnički duh mladih pripadnica RE populacije.

"Mi se nadamo da ćemo taj neki san Centra za romske inicijative ostavriti, da što više imamo obrazovanih djevojčica, žena koje će se kasnije baviti nekim zanatom, biznisom, kako bi mogle izdržavati svoje porodic",  kaže Fatima Naza ispred NVO Centar za romske inicijative

I delija je spreman da pomogne osnaživanju Romkinja i Egipćanki u biznisu. 

"Mi imamo u planu da sljedeće godine postavimo još jedan plastenik gdje ćemo prije svega ženama da dajemo mogućnost da pokrenu neki svoj biznis", objašnjava on, 

Izgradnja plastenika i nabvaka materijala koštali su oko 12.000 eura, a stručnu pomoć prilikom formiranja zasada zadruga je imala od Tehnopolisa i Biotehničkog centra iz Bijelog polja. 

  TVCG 

 

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:14
  19.9.2018.

  Zaključno sa avgustom tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno falsifikovanog novca u vrijednosti 26.308 eura. Prednjače falsifikati od 50 eura i kovanica od dva eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

 • 09:24
  19.9.2018.

  Kompaniji Krnovo green energy, u čijem je vlasništvu vjetropark Krnovo, od početka godine do kraja jula, isplaćeno je 4.411.074,8 eura po osnovu podsticaja za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

 • 16:25
  18.9.2018.

  Broj priključaka za distribuciju RTV programa putem različitih platformi sa uslovnim pristupom, na kraju avgusta, iznosio je 217.141 i za 11,47 odsto je veći od broja domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno broj priključaka koji se odnose na fizička lica je za 7,77 odsto veći od broja domaćinstava, saopšteno je iz Agncije za elektronske medije (AEM).

 • 17:12
  17.9.2018.

  Prema podacima Monstata, u Crnoj Gori je u drugom kvartalu ove godine bilo 280,7 hiljada aktivnog stanovništva, od kojih je 240,2 hiljada zaposlenih (85,6 odsto), odnosno 40,5 hiljada ili 14,4 odsto nezaposlenih lica.