Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
20:20
17.4.2021.

Niži PDV na jaja čuva domaću proizvodnju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je dalo predlog da se stopa PDV-a na jaja kao osnovne životne namirnice smanji sa 21 odsto na 7 odsto, što je i predviđeno Predlogom zakona o budžetu za 2021. godinu, saopšteno je iz tog Ministarstva.


Kako navode, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović je poslednjih mjeseci imao niz sastanaka sa predstavnicima živinarskog sektora u Crnoj Gori, a sve u cilju prevazilaženja problema sa kojima se proizvođači suočavaju.

“Na sastancima je ukazano da je jedan od ključnih problema visoka stopa pdv na jaja, na koji živinarski sektor ukazuje godinama. Osluškujući njihove potrebe i zahtjeve Ministarstvo je iniciralo izmjene stope pdv-a sa ciljem jačanje domaće proizvodnje”, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, koliki je značaj ove inicijative najbolje govori činjenica da se u Crnoj Gori godišnje proizvede preko 100 miliona jaja, dok se dodatno uveze oko 40 miliona jaja.

“Smanjenje stope pdv-a će znatno uticati na poboljšanje i povećanje obima domaće proizvodnje, kao i na konkurentnost ovog proizvoda na domaćem tržištu”, rekli su iz Ministarstva.

Ističu, da je ovaj prijedlog naišao je na pozitivne reakcije kako proizvođača, tako i cjelokupne javnosti.

“Time smo pokazali da su interesi potrošača na prvom mjestu, ali da je moguće istim mjerama stimulisati i proizvođače i zaštititi i njihove interese dobrim upravljanjem”, navode u saopštenju iz Ministarstva.

Dodaju, da Ministarstvo od početka svog mandata konstantno radi na unapređenju uslova rada poljoprivrednih proizvođača, i ovo je samo jedan od koraka koje je ministarstvo preduzelo.

“Krajnje je vrijeme da se preduzmu konkretni koraci kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori u rješavanju njihovih problema”, zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ostale vijesti iz kategorije