Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
11:54
19.10.2020.

Nikšićani obazrivi, mjere nije lako ispoštovati

Kafići i restorani u Nikšiću otvorili su vrata za posjetioce koji su željno iščekivali da popiju kafu u omiljenim baštama.


Od jutros prve goste nakon tri sedmice pauze dočekuje i Propaganda bar.

Vlasnik lokala Ratko Janjić kaže da je spremanje za otvaranje proteklo jutros u žurbi i brzim nabavkama, jer je odluka Nacionalnog koordinacionog tijela stigla juče popodne kada trgovine ne rade.

Za jednim stolom mogu biti najviše dvije osobe. Poštovanje razmaka najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima- mjere su kojih moraju da se pridržavaju gosti.

Mjera opreza ima i kod ugostitelja i gostiju, a Janjić kaže da su Nikšićani odgovorni i poštuju mjere.

 „Odlazak u kafić je jedna kulturna navika, ne samo popiti kafu, nego čuti i neku dobru muziku, pogledati neki film ili koncert. Nikšićani su jutros pohrlili, naši gosti kažu došli smo da pomognemo ugostiteljsku privredu da stane na noge. Veoma divan gest od građana Nikšića. Težak period iza nas od tri nedjelje, ali opet nijesmo zadovoljni, mjere koje ne bih rekao da je lako ispoštovati. Mi se trudimo da ih poštujemo maksimalno“, kazao je Janjić.

Do otpuštanja radnika nije došlo, a ugostitelji se nadaju da će vremenski uslovi zadržati goste na terasama.

„Nadamo se nekom Miholjskom ljetu i da će vremenske prilike malo pomoći ugostiteljskoj privredi u Nikšiću, jer dolazi hladna zima i tada smo onemogućeni da imamo veći broj stolova u lokalu. Ispoštovali smo sve radnike i dali im nadoknade za ovaj 21. dan nerada“, istakao je on.

Od Opštine bez odgovora, gubici nikšićkih ugostitelja do sedam hiljada

Janjić kaže da se novoosnovano Udruženje ugostitelja Nikšića prethodne sedmice tri puta obratilo Opštini da ih primi na razgovor, ali su pokušaji ostali bezuspješni.

„U petak smo kao Udruženje poslali pismeni zahtjev gdje smo se pozvali na sjednicu iz maja gdje je obećana pomoć privredi. Koliko znam od svojih kolega iz Udruženja Opština nije pomogla konkretno ugostitelje“, ukazao je Janjić.

Kada se svede računica za 21. dan nerada gubici nikšićkih ugostitelja iznose do sedam hiljada, što kaže, subvenicije teško mogu pokriti.

„Računajući da nijesmo radili 21. dan i da velike i male kafane imaju jedan sličan dio troškova između 200 i 300 eura dnevno dolazimo do cifre od sedam hiljada. Računi dolaze svakim danom, bez konstantnog prihoda teško je održati korak da bismo platili sve te račune. Mi kao odgovorna kompanija dobijamo subvencije od države, jer smo uredni u plaćanju svih doprinosa i obaveza prema državi, ali da kažem to je samo jedan mali dio pomoći koji teško može nadoknaditi bilo koji gubitak. Nijesmo zadovoljni“, naveo je nikšićki ugostitelj.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:38
  28.11.2020.

  Vanpijačna prodaja drva uz Ulicu Serdara Šćepana, biće izmještena na uređeni plato kod “starog pazarišta” uz Ulicu Bistrica IV, saopšteno je iz lokalne samouprave.

 • 17:04
  27.11.2020.

  Sva društva za osiguranje u Crnoj Gori su za prvih devet mjeseci poslovala s dobitkom i bila likvidna, solventna i profitabilna, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

 • 12:24
  27.11.2020.

  Za mjeru „Subvencija kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva“ predviđeno je obezbjeđenje kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu do 20 miliona eura kreditnih linija, dok bi subvencija kamatne stope na odobrene kredite bila obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

   

 • 11:24
  27.11.2020.

  Stanje u prometu nekretninama karakteriše veliki broj nepravilnosti i problema jer nema posebnog zakona koji reguliše tu oblast, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici novoformirane Grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Odbora udruženja trgovine Privredne komore.