Autor: onogost.me
Foto: Arhiva
15:17
31.5.2020.

"Naše voće" se širi sa 18.000 sadnica jabuke

Firma "Naše voće", koja posluje u okviru podgoričke kompanije Veletex, posadiće do kraja naredne sedmice u voćnjaku u nikšićkoj Župi oko 18 hiljada sadnica jabuka uvezenih iz Italije i proširiti postojeće zasade za još 5,5 hektara.


Izvršni direktor Našeg voća, Milan Golubović, rekao je agenciji Mina-business da će sa završetkom posla, pored sadašnjih 52 hiljade, biti zasađeno ukupno oko 70 hiljada sadnica na površini od 20 hektara, dok se sljedeće godine planira dodatno proširenje.

"Prije dvije godine podigli smo prvu tablu od četiri hektara i prošle godine još dodatnih 11, što sa ovogodišnjih pet iznosi 20 hektara od oko 37 hektara koliko očekujemo na kraju. Postavljen je protivgradni sistem, a ranije je završen posao oko sistema za navodnjavanje, koji se nadovezuje na postojeći", saopštio je Golubović.

On je dodao da dosadašnja ukupna investicija iznosi oko 200 hiljada eura, uz propratna sredstva, čime završavaju prvi dio plana.

"Završena je sadnja na jednom dijelu, a sada se selimo i na druge parcele. Prikupljamo dokumentaciju za novi IPARD poziv koji je u toku i sljedeće godine planiramo proširenje za oko osam hektara, kupovinu nove mehanizacije i proširenje sistema za navodnjavanje", najavio je planove Golubović.

On je, govoreći o poslovima urađenim prošle godine, podsjetio na urađenu centralnu stanicu za navodnjavanje koja je naveći dio sistema, kao i na izbušene nove bunare čime je taj projekat objedinjen.

"Prošli IPARD završili smo sa velikom investicijom od 500 hiljada eura, a u okviru tog projekta podigli smo voćnjak na 11 hektara, sistem za navodnjavanje i protivgradni sistem", rekao je Golubović.

U jednom od najvećih i najuređenijih voćnjaka u Crnoj Gori, podignutom u nikšićkoj Župi po uzoru na slične u Italiji, oni planiraju da u punom rodu dobiju prinos oko 60 tona po hektaru, a kada u potpunosti zaokruže planove pokriju 20 odsto crnogorskog tržišta.

Voćnjak u nikšićkoj Župi ima šestoro zaposlenih, ali se planira povećanje broja radnika zbog obimne investicije.

Firma "Naše voće" posluje u okviru podgoričkog Veletexa, koji je 2017. godine na javnom oglasu kupio za 600 hiljada eura 44 hektara plodne zemlje i imovinu nekadašnje Zemljoradničke zadruge Župa u stečaju.

U okviru firme u Župi je otvorena i poljoprivredna apoteka Kalia, što mještanima, zbog približenog asortimana, olakšava proljećnju sadnju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:38
  8.7.2020.

  Građani Crne Gore vole da kupuju proizvode domaće marke i proizvođača, a najčešće se opredjeljuju za kupovinu domaćeg voća i povrća. Najviše im odgovara trgovina subotom, pokazalo je istraživanje agencije Stars Up.

 • 16:33
  8.7.2020.

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) povećavaju podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) na Zapadnom Balkanu, pružanjem dodatnog finansiranja, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

 • 17:08
  7.7.2020.

  Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša kazao je na kontrolnom saslušanju u Skupštini da ne postoji niti jedan poreski obveznik u Crnoj Gori koji je oslobođen obaveze prijavljivanja i plaćanja poreza suprotno zakonskim propisima, te da je poreski dug smanjen za 210 miliona eura.

 • 07:50
  7.7.2020.

  Eurodizel i lož ulje od ponoći su poskupili po dva centa, dok se cijene benzina nijesu promijenile.