Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
10:14
19.9.2018.

Najviše falsifikata od 50 eura

Zaključno sa avgustom tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno falsifikovanog novca u vrijednosti 26.308 eura. Prednjače falsifikati od 50 eura i kovanica od dva eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.


Zaključno sa avgustom tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno falsifikovanog novca u vrijednosti 26.308 eura. Prednjače falsifikati od 50 eura i kovanica od dva eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Savjet Centralne banke je prije nekoliko dana usvojio set odluka o zaštiti eura od falsifikata.

“U prvih osam mjeseci tekuće godine u nacionalnim centrima Centralne banke obrađeno je 274 komada falsifikovanih novčanica eura, nominalne vrijednosti 17.040 eura i 4.672 komada kovanog novca eura, takođe falsifikata nominalne vrijednosti 9.268 eura”,  objasnili su iz CBCG.

Najčešće falsifikovane novčanice su u apoenu od 50, 20 i 100 eura.

“Prednjači falsifikat u apoenu od 50 eura. Procentualno, ova tri apoena zajedno čine 88 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih novčanica eura”,  kazali su iz ovog regulatora.

Kod kovanog novca najčešći falsifikat je apoen od 2 eura koji čini čak 99 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih kovanica eura.

Odluke koje je usvojila Centralna banka povećavaju zaštitu eura od falsifikata.

“Savjet Centralne banke je u dijelu obezbjeđivanja zaštite eura od falsifikovanja donio odluku o izmjenama i dopunama odluke o medaljama i žetonima sličnim kovanicama eura, izmjenu odluke o postupanju sa sumnjivim primjercima euro novčanica i kovanog novca i drugim aktivnostima za zaštitu eura od falsifikovanja. Donijeta je i odluka o izmjenama i dopunama odluke o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca. Na istoj sjednici, Savjet je usvojio i novu odluku o reprodukciji novčanica. Njome se utvrđuju bliži uslovi reprodukcije euro novčanica kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori. Donošenjem ovih odluka nacionalna regulativa je potpuno usklađena sa regulativom Evropske unije i Evropske centralne banke, što je od velikog značaja u pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore u Evropsku uniju”, ocijenjeno je u Centralnoj banci.

 

izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:48
  18.12.2018.

  Tehnopolis je naš svojevrsni inkubator gdje smo pružili priliku da nove kompanije ovdje nađu svoje mjesto i da napravimo ovdje jedan startup ekosistem., kazao je Darko Perišić, generalni direktor Direkcije za Naučno-istraživačke aktivnosti u Ministarstvu nauke Crne Gore, prilikom otvaranja Startup konferencije u IPC Tehnopolis.

 • 10:17
  18.12.2018.

  Nacrtom zakona o administrativnim taksama koji je na javnoj raspravi do kraja decembra predloženo je smanjenje tarifa. Kako su privrednici uporno ukazivali da ima veliki broj administrativnih taksi – čak 659 i da su visoke, u Vladi su se odlučili na izradu novog zakona, a ne na izmjene postojećeg.

 • 20:01
  17.12.2018.

  Broj zaposlenih u Crnoj Gori u trećem kvartalu je, prema podacima Monstata, bio veći 2,9 odsto u odnosu na prethodni.

 • 15:18
  17.12.2018.

  Decembar je mjesec praznika i radosti, a pretpraznična groznica zvanično počinje i u Sport Reality-ju! Ako još uvijek nemate ideju čime biste mogli obradovati vaše najmilije ili razmišljate o obnavljanju ličnog garderobera, ovu nevjerovatnu priliku ne smijete propustiti. U svim Sport Reality prodavnicama od 14. decembra počinju sezonski popusti i do -50 odsto.