Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
19:53
9.8.2020.

I najmanji promet u ovim uslovima je uspjeh

Ovogodišnja turistička sezona nije uporediva niti sa jednom sezonom do sad ni kod nas ni u svijetu. Nerealno je, u uslovima pandemije, govoriti o dobroj ili lošoj sezoni i praviti poređenja sa prethodnom. Rezultate možemo da sagledamo u svijetlu trenutne situacije. I najmanji pomak i ostvareni promet u ovim uslovima je uspjeh, kazala je za Pobjedu direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić. Istraživanja koja rade, kao i upite koje svakodnevno dobijaju pokazuju i dalju zainteresovanost gostiju sa naših tradicionalnih tržišta za odmor u Crnoj Gori.


“Ono što moramo da shvatimo jeste da odgovornim pristupom i pozitivnim stavom moramo da izvučemo maksimum iz postojeće situacije”, naglasila je Radak-Kukavičić.

Po riječima direktorice NTO nedavno otvaranje granica prema Rusiji doprinijeće oporavku crnogorskog turizma i donekle ublažiti posljedice pandemije.

Prilagođavanje

“Smanjenje globalnih kretanja u turizmu usljed epidemije virusa kovid-19, odrazilo se ne samo na turistički sektor u Crnoj Gori, već i u cijeloj Evropi i svijetu. Sve zemlje nastoje, u skladu sa svojom epidemiološkom situacijom, kao i mi da u datim uslovima generišemo određeni turistički promet”, rekla je Radak Kukavičić.

Svjedoci smo, dodaje ona, da cijeli svijet živi i radi u potpuno novim uslovima kojima se svi svakodnevno prilagođavamo.

“Ovo je jedna nova realnost za sve nas, a kako kaže i UNWTO “nova realnost za turizam”. Otvaranjem granica zemalja EU prema Crnoj Gori, početkom jula, stvoreni su preduslovi za turistička kretanja ali ograničena turistička kretanja. Period za nama i trenutna situacija, uslovila je nove načine ponašanja i standarde u svim oblastima i u prvi plan ističe opreznost i sigurnost kod razmatranja odluke da li i gdje provesti odmor”, ističe direktorica NTO.

Najvažnije, za trenutan oporavak crnogorskog turizma je svakako otvaranje granica i Crna Gora je otvorila granice za veliki broj država i lista se ažurira na nedjeljnom nivou.

“Svako otvaranje granica od i ka Crnoj Gori je šansa. To važi za sva tržišta. Očekujemo da se kod nas, ali i u svim zemljama, epidemiološka situacija poboljša, što će usloviti i intenzivnija turistička kretanja u ovom i narednom periodu. Odluka Nacionalnog koordinacionog tijela da, pored već otvorenih granica, otvori granice i sa Rusijom i Azerbejdžanom, nesumnjivo će uticati da se u značajnoj mjeri obnovi turistički promet sa ovim zemljama, naročito sa tržišta Rusije čiji građani su među najzastupljenijim turistima u Crnoj Gori”, napominje direktorica NTO.

Dodaje i da očekuju da će sada Rusija recipročno da uvrsti Crnu Goru na “zelenu listu” i da će se uspostaviti turistički promet između dvije zemlje.

“Prema informacijama koje dobijamo od strane naše hotelsko-turističke privrede, upita koje dobijamo od turoperatora sa tržišta Rusije evidentno je da postoji značajno interesovanje. Najave turoperatora su da bi od 15. avgusta mogli poletjeti prvi avioni i da će letjeti do kraja oktobra, čak i jedan dio novembra. Imajući u vidu da su ruski turisti u pethodnoj godini imali učešće od preko 15 odsto u ukupnoj strukturi inostranih turista i oko 24 odsto kada su u pitanju ostvarena noćenja, vjerujemo da će otvaranje ka ovom strateški važnom emitivnom tržištu doprinijeti oporavku crnogorskog turizma i ublažiti posljedice”, napomenula je Radak Kukavičić.

U ovom trenutku, navodi ona, aktivne su avio-linije prema više evropskih zemalja, među kojima su Austrija, Turska, Njemačka, Velika Britanija, Italija, Ukrajina, Bjelorusija, Španija, Danska, Slovenija, Švajcarska, Francuska, a od vanevropskih zemalja trenutno je aktivna avio-linija prema UAE.

Iako su, kako ističe, tokom perioda predsezone i početak glavne sezone granice bile zatvorene, taj period su iskoristili i promotivne aktivnosti usmjerili na komunikaciju koristeći kanale digitalnog marketinga.

“U kontinuitetu na društvenim mrežama kroz različite onlajn aktivnosti, nastojimo da inspirišemo dosadašnje i buduće domaće i strane turiste podsjećajući ih na našu bogatu turističku ponudu. U pravcu što bržeg oporavka turističkog prometa krenuli smo sa novom turističko marketinškom kampanjom pod sloganom “U društvu prirode” čija je ključna poruka da je Crna Gora sigurna i bezbjedna destinacija, te da okružen prirodnim ljepotama čovjek se nikada neće osjećati usamljeno čak i kada je na distanci sa drugima”, naglasila je Radak Kukavičić.

Spot

U okviru kampanje, navodi ona, urađen je novi destinacijski spot i specijalizovani, intuitivni, vizuelno ujednačen mikrosajt www.see.montenegro.travel. Sajt omogućava posjetiocima da brzo i lako dođu do informacija, istraže odredišta.

“Novina je da sajt nudi mogućnost posjetiocima da shodno željama i interesovanjima besplatno kreiraju personalizovane itinerere putovanja”, ukazuje ona.

Namjera je da u ovoj vanrednoj godini podrže nacionalnu ekonomiju time što će podstaći domaći turizam, koji ima važnu ulogu u prvoj fazi oporavka ovog sektora. NTO i Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa partnerima kreirali su akcije koje za cilj imaju podršku nacionalnim turističkim kapacitetima.

“U tom smislu, kao glavni partneri pružamo punu podršku realizaciji akcije “Ljetuj doma” koja ima za cilj da se afirmišu domaći turistički kapaciteti i kroz posebne povoljnosti podstaknu naše građane da odmor ili vikend provedu u svojoj zemlji i iskoriste priliku da je bolje upoznaju i dožive neke od onih, do sada možda neistraženih segmenata bogate i raznovrsne turističke ponude. Na ovaj način omogućili smo građanima da ostvare značajne popuste, a istovremeno turističkoj privredi da besplatno promoviše ponudu putem platforme www.ljetujdoma.me, uz uslov da ponude određene popuste. Akcija je počela da se realizuje 1. juna i do sada se uključilo 205 privrednika od čega oko 30 odsto izdavaoca privatnog smještaja, a 70 odsto hoteli. Preuzeto je više od 1.040 kupona na osnovu kojih se ostvaruje popust”, dodala je Radak-Kukavičić.

Pored ove akcije, kao rezultat inicijative koju je NTO u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama uputila hotelima, Fond PIO i Savez udruženja penzionera Crne Gore potpisali su ugovore o poslovnoj saradnji sa hotelijerima kojim se obezbjeđuju povoljni uslovi za ljetovanje crnogorskih penzionera. Novi ugovori za penzionere potpisani su sa oko 20 hotelijera.

“Drago nam je što je crnogorska turistička privreda prepoznala značaj domaćeg tržišta i veliki broj crnogorskih hotela i izdavaoca privatnog smještaja pripremio je posebne povoljnosti i akcije za domaće goste pa su u ponudi uvrstili atraktivne paket aranžmane za porodice sa malom djecom, mlade, parove, ljubitelje wellness&spa programa i drugo”, navodi Radak Kukavičić dodajući da su ove akcije dale rezultate i da će oni i u narednom periodu akcijama povećati udio domaćih gostiju koji je prethodnih godina iznosio tri do pet odsto.

Akcija

“Shodno vanrednim okolnostima u kojima se odvija ova turistička sezona, a u cilju pospješivanja avio-turističkog prometa, realizuje se akcija sa nacionalnim avio-prevoznikom Montenegro erlajnz, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore. U pravcu podizanja konkurentnosti formirani su promotivni paket aranžmani na svim raspoloživim linijama, koje važe samo uz vaučer za smještaj. U akciju je uključeno 59 hotela, a aranžmani podazumijevaju boravak na bazi polupansiona (2,3,4,5 ili 7 dana u zavisnosti od destinacije, odnosno reda letenja kompanije Montenegro erlajnz) u hotelima kategorije dvije do pet zvjezdica i povratnu avionsku kartu ka sljedećim evropskim destinacijama: Slovenija (Ljubljana), Austrija (Beč), Njemačka (Frankfurt, Dizeldorf, Hanover, od 3. avgusta i Minhen i Lajpcig), Francuska (Pariz, od 25. jula i Lion), Danska (Kopenhagen) i Spisak Švajcarska (Cirih)”, kazala je Radak Kukavičić.

Očekujemo 30.000 gostiju iz Ukrajine i Bjelorusije

Tržišta Ukrajine i Bjelorusije, napominje Radak-Kukavičić, imaju sve značajniji udio u turističkom prometu Crne Gore.

“Stoga raduju najave turoperatora sa pomenutih tržišta. Prvi avion iz Bjelorusije na aerodrom Tivat sletio je 10. jula, a iz Ukrajine 4. jula, a do sredine oktobra su potvrđeni svakodnevni letovi kojim bi trebalo da stigne 20.000, odnosno 30.000 gostiju iz ove dvije zemlje. Kako se Bjelorusija i Ukrajina nalaze na “zelenoj listi” njihovim rezidentima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova”, istakla je ona.

Vlada pruža značajnu podršku turističkoj privredi

Imajući u vidu da smo dominantno turistička destinacija i da je sektor turizma jedan od ključnih privrednih sektora Radak-Kukavičić je podsjetila da je Vlada od samog početka zdravstvene krize pružila snažnu podršku turističkoj privredi.

“Pored prva dva seta ekonomskih mjera koje se odnose na likvidnost, stabilizaciju i očuvanje radnih mjesta, turizam je neizostavan dio trećeg paketa ekonomskih mjera koji je razvojnog karaktera, za period do 2024. godine, vrijedan 1,22 milijarde eura, od čega pomoć turizmu iznosi 215 miliona. Na kratkoročne mjere, do 2022. godine, odnosi se 83 miliona eura. Kratkoročne mjere, koje su već počele da se implementiraju, a odnose se na 2020. godinu, iznose 51 milion eura i ogledaju se u reprogramu kredita, povoljnim uslovima finansiranja uz subvencije kamata i subvencijama u cilju očuvanja radnih mjesta. Kroz kratkoročne mjere predviđene su i subvencije za turoperatore, registrovane izdavaoce privatnog smještaja, kao i smanjenje naknade za korišćenje morskog dobr”, objasnila je Radak Kukavičić.

Kao važnost trećeg paketa navodi obezbjeđenje kredita za unapređenje turističke infrastrukture i vanpansionske potrošnje i za podršku ugostiteljstvu, zatim utvrđivanje kategorije “stalni sezonski radnik” koji ostvaruje pravo na 60 odsto zarade za šest mjeseci kada ne radi, od čega će 50 odsto subvencionisati država (osam miliona eura), a poslodavac 50 odsto.

“Predviđeno je i sniženje stope PDV-a sa 21 na sedam odsto za dio uslužnih djelatnosti. U prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o PDV-u i usluge smještaja u turističkim apartmanima oporezuju se po sniženoj stopi, što do sada nije bio slučaj”, kazala je Rada Kukavičić dodajući da turistički poslenici poštuju propisane standarde bezbjednosti i obezbijedili su visok nivo kvaliteta usluge za sve koji dođu na odmor u Crnu Goru.

Zaštita i mjere prevencije građana i turista na prvom mjestu

Aktivnosti koje se realizuju na svim nivoima, počevši od mjera Vlade, promotivne aktivnosti, aktivnosti turističke privrede, kako kaže direktorica NTO, nedvosmisleno pokazuju da smo spremni da dočekamo sve goste poštujući sve definisane standarde u pogledu sigurnost, bezbijednosti i kvaliteta ponude.

“Cjelokupna turistička privreda je ozbiljno shvatila situaciju i u potpunosti se primjenjuju protokoli i mjere koje se odnose na prevenciju i zaštitu turista. Pratimo odluke i preporuke NKT i primjena mjera prevencije i zaštite građana i turista svima nama je na prvom mjestu”, pojašnjava ona.

Digitalna kampanja

Sa ciljem da, čim se stvore uslovi za otvoreniji turistički promet, krenu sa digitalnom kampanjom na emitivnim tržištima (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Austrija, Švajcarska, Poljska i Rusija, kao i tradicionalno važnim tržištima Regiona: Srbija, Slovenija, Albanija i BiH) iz NTO su raspisali tender za sprovođenje digitalnog marketinga.

“Putem zakupa oglasnog prostora na većim internet portalima, sajtovima za promociju turizma pretraživačima, kao i putem promocije na društvenim mrežama i angažovanja influensera na ciljnim emitivnim tržištima. Tako bi kampanja o Crnoj Gori trebalo da bude prisutna na Trip advisoru, Lonli planetu, Inspajroku, Lastminut, Gugl, Jutjubu, Fejsbuku, Instagramu, kao i na najposjećenijim regionalnim portalima. Ciljne grupe ove kampanje biće porodice, avanturisti, ljubitelji prirode i oni koji uživaju u autentičnosti lokalnih kultura i hrane, kao i elitni gosti, koji žele da uživaju u skladu sa svojim standardima i osjete gostoljubivost i sjaj luksuza uvezanog sa prirodo”, zaključila je Radak-Kukavičić.

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:24
  27.9.2020.

  Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštili su Danu iz Ministarstva finansija (MF).

 • 19:31
  26.9.2020.

  Povećanje nivoa loših kredita je uvijek zabrinjavajuće, ali uzevši u obzir okolnosti poslovanja sa uticajima pandemije, možemo reći da rast nije mimo očekivanja, kazao je za Pobjedu generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković.

   

 • 16:19
  26.9.2020.

  U skupštinsku proceduru je juče stigao Prijedlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem se navodi da su izvorni prihodi bili 1,8 milijardi eura, konsolidovani izdaci 2,028 milijardi, a depoziti 545 miliona eura.

   

 • 08:52
  25.9.2020.

  Centralna banka objavila je juče anketu koja pokazuje da bankari u narednom periodu očekuju pooštrovanje kriterijuma za dodjelu kredita i stanovništvu i privredi. Ako je zbog korona virusa očekivan pad tražnje za kreditima u drugom kvartalu, onda svakako raduje porast odobrenih kredita u julu.