Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
15:15
1.6.2020.

Jovović: Biti “corona free” država je veoma zahtjevno i krhko, globalna pandemija i dalje na snazi

Nakon što je Crna Gora dobila bitku sa opakim virusom i postala prva “corona free” država u Evropi, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je otvorilo granica za zemlje koje imaju sličan epidemiološki status. Naše granice su 1. juna otvorene za države u kojima je broj oboljelih od korona virusa manji od 25 na 100.000 stanovnika. Takođe, neće se tražiti nikakva posebna testiranja i svi će, na ulasku u Crnu Goru, dobiti jasna uputstva šta ih očekuje u zemlji, kazao je predsjednik odbora za turizam u Privrednoj komori Crne Gore Ranko Jovović.


Vjerujući da će sve države relativno brzo postići ovu stopu, otvaranje granica je, smatra, izuzetno važno za turističku sezonu i ublažavanje uticaja epidemije na ekonomiju.

“Tradicionalna povezanost regiona - porodična, prijateljska, kao i posjedovanje imovine u našoj zemlji, vrijedni su motivi za uklanjanje svih ograničenja. Biti “corona free” država je veoma zahtjevno i krhko, jer je globalna pandemija i dalje na snazi. Sprječavanje importacije virusa u Crnu Goru je zadatak, prije svega, zdravstvenog sistema koji je do sada, poštovanjem pravila Svjetske zdravstvene organizacije, blagovremeno i efikasno djelovao u cilju postizanja željenih rezultata”, dodao je on.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:18
  5.7.2020.

  Cijena eurodizela u Crnoj Gori i dalje je niža od prosjeka u regionu, dok je eurosuper 95 na nivou prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

 • 08:51
  5.7.2020.

  Iako se još pad privredne aktivnosti izazvane pandemijom novog korona virusa ne može procijeniti, izvjesno je da neće uticati na redovnost isplate penzija, poručio je direktor Fonda PIO Dušan Perović.

 • 11:36
  4.7.2020.

  Nakon niza posebnih mjera koje su realizovane u cilju ublažavanja posljedica pandemije COVID 19 u sektoru poljoprivrede i ribarstva, Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, usvojila je još jednu odluku u tom pravcu – refundacija 100 odsto troška za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica.

 • 08:25
  4.7.2020.

  Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo online takmičenje Zapadnog Balkana pod nazivom Balkathon kako bi se podstakla digitalna inovativna i praktična poslovna rješenja.