Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
16:36
14.4.2018.

Jaje uvrstiti u osnovne životne namirnice

Živinari iz Nikšića pokrenuli inicijativu da se jaje uvrsti u osnovne životne namirnice, što bi dovelo do smanjenja stope PDV-a za taj proizvod, a proizvođačima omogućilo da ulažu u novu opremu i zapošljavaju novu radnu snagu.


Ugledajući se na zemlje okruženja koje su uzgajivačima koka nosilja ponudili olakšice uvrstivši jaje u osnovne životne namirnice ili davanjem subvencija za taj proizvod, živinari iz Crne Gore odlučili su da se za bolje uslove poslovanja obrate nadležnim institucijama. Radovan Jovović koji se uspješno godinama bavi živinarstvom kaže da je proizvodnja jaja u Crnoj Gori napredovala,  ali da uslove poslovanja ne diktira samo domaće tržište  već region i Evropa čemu se domaći proizvođači moraju prilagoditi. “Ne možemo samo da gledamo Crnu Goru. Okruženje diktira cijenu i kvalitet  proizvoda, opremu, ali i kvalitet kokice“, kaže Jovović.

JAJE OSNOVNA ŽIVOTNA NAMIRNICA?

Kako bi odgovorili izazovima savremenog tržišta i tako bili konkurentni, Jovović smatra da je živinarima potrebna podrška države.  „Neophodno je da se jaje uvrsti u osnovne životne namirnice, što bi dovelo do smanjenja stope PDV-a na taj proizvod, jer je ona sada 21 odsto, a na osnovne životne namirnice 7 odsto “, tvrdi Jovović sa kojim su saglasni i ostali uzgajivači koka nosilja u Crnoj Gori. Jovović napominje i da jaje zavređuje da bude uvršteno u osnovne životne namirnice. „Jaje  po svim parametrima, kao što su proteinske vrijednosti, bjelančevine, kalcijum i druge zaslužuje da se uvrsti u osnovne životne namirnice“, tvrdi Jovović.

ULAGANJE I ISPUNJAVANJE STANDARDA

Ukoliko bi jaje bilo uvršteno u osnovne životne namirnice to bi značilo i bolje uslove poslovanja za živinare. Jovović napominje da bi se tako smanjile velike dažbine, a novac bi  se  usmjerio na unapređenje poslovanja. „Time dobijamo mogućnost većeg ulaganja, jer je u poslednje vrijeme  globalno tržište sve zahtjevnije. Jedna linija za oko 20.000 kokica košta oko 160.000, a to podrazumijeva da imate objekte, infrastrukturu, vodu. Moramo pratiti evrospke tokove jer kada uđemo u EU nama prijeti opasnost od proizvođača koji ispunjavaju sve standarde koje nameću savremene zemlje. Tražimo da se donesu uredbe koje će olakšati poslovanje.  U zemljama regiona stope PDV-a živinarima su smanjene, pa je u Srbiiji  8 odsto, u Bosni i Hercegovini imaju subvencije, pa im na godišnjem novou  PDV iznosi oko 12 odsto. Sve države koje žele da zaštite proizvođača pribjegle su nekim uredbama koje im olakšavaju poslovanje. Smanjenjem PDV-a mi imamo mogućnost da uposlimo veći broj radne snage, možemo da povećamo plate…“, kaže Jovović.

KORIST BI IMALA I DRŽAVA

Korist od smanjenja PDV-a na jaja imala bi i država.  „U Crnoj Gori bi došlo do unapređenja domaće proizvodnje, smanjenja uvoza, počelo bi ulaganje u uzgoj kokica gdje imamo godišnji deficit od oko 15 miliona eura. Tako bi zaokružili cjelokupni proces proizvodnje. Mi dobijamo za državu od 30 do 50 miliona eura na godišnjem nivou. Da ulažemo na četiri osnovna proizvoda – meso, mlijeko, vodu i jaja, to je enormna zarada za malu državu“, objašnjava Jovović.

On tvrdi i da se Crna Gora mora osloboditi postulata koji nijesu dobri kako bi živinari u narednom periodu mogli da se izbore na evropskom tržištu. „Moramo da reagujemo što prije kako bi se borili sa Evropom. Mi očekujemo da će Vlada i Ministarstvo poljoprivrede na čelu sa Milutinom Simovićem imati razumijevanja za naše zahtjeve.  Ministar Simović  ima iskustva i sluha za sve proizvođače. Uvjeren sam da će reagovati na ovaj naš zahtjev jer moramo težiti onome što je dobro “, kaže Jovović.

U Crnoj Gori je registrovano 54 proizvođača jaja od kojih samo 12 ima oko 500.000 koka nosilja.  Kako bi unaprijedili poslovanje, živinari su nedavno na sastanku u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću pokrenuli inicijativu za osnivanje klastera.

   privredniportal.me

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:19
  19.9.2018.

  IPC Tehnopolis, u subotu 22. Septembra, sa početkom od 19h organizuje drugi Smart Trio Business Forum, koji će biti održan u CODE Hub-u. 

 • 10:14
  19.9.2018.

  Zaključno sa avgustom tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno falsifikovanog novca u vrijednosti 26.308 eura. Prednjače falsifikati od 50 eura i kovanica od dva eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

 • 09:24
  19.9.2018.

  Kompaniji Krnovo green energy, u čijem je vlasništvu vjetropark Krnovo, od početka godine do kraja jula, isplaćeno je 4.411.074,8 eura po osnovu podsticaja za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

 • 16:25
  18.9.2018.

  Broj priključaka za distribuciju RTV programa putem različitih platformi sa uslovnim pristupom, na kraju avgusta, iznosio je 217.141 i za 11,47 odsto je veći od broja domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno broj priključaka koji se odnose na fizička lica je za 7,77 odsto veći od broja domaćinstava, saopšteno je iz Agncije za elektronske medije (AEM).