Autor: onogost.me
Foto: printscreen
14:36
1.6.2020.

Isplaćeno 96,2 odsto subvencija

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je do sada isplaćeno 14.469 ili 96,2 odsto zahtjeva za subvencije za 61.402 zaposlena. Ona je na konferenciji za medije kazala da je u aprilu stiglo 15.030 zahtjeva.


"Za 34 zahtjeva postupak obrade u toku. Odbijeno 527 zahtjeva ili 3,5 odsto, zato što nijesu izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa za 2019. ili da nisu smanjivali broj zapošljenih za ferbuar", kazala je ministarka.

Za 91 osobu, kako je kazala, odobreno je subvencije za novo zapošljavanje za april.

"Koristim priliku da pozovem privredne subjekte da do kraja mjeseca podnesu zahtjeve za subvencije za maj. Od sinoć od ponoći već preko 3 hiljade privrednih društava je podnijelo zahtjeve", kazala je Sekulić.

Kazala je da očekuje da će subvencije za maj isplatiti u mnogo kraćem roku nego za april.

Na pitanje novinara o trećem paketu subvencija, Sekulić je saopštila da u Ministarstvu nijesu prepoznali potrebnu privrede da nastave s ovim vrstom subvencija, već su se, kako je istakla, bazirali na subvencije za razvoj. 

Što se tiče trećeg paketa mjera za za pomoć privredi i zaposlenima u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, ministarka je navela da u narednim danima očekuju koordinaciju sa Kabinetom potpredsjednika za ekonomsku politiku.

Istakla je da je predlog Mininstarstva ekonomije vezan za grantove i subvencija za realizaciju Programa unpređenja konkurentnosti.

"Prema budžetu je za to bilo planirano dva miliona za ovu godinu, ali smo kroz naš predlog za treći paket mjera tražili da taj  iznos bude znatno veći. Odnosi se na kupovinu novih mašina, nova zapošljavanja, unapređenje sistema, međunarodnih standarn, formiranje klastera...", kazala je Sekulić. 

 

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:18
  5.7.2020.

  Cijena eurodizela u Crnoj Gori i dalje je niža od prosjeka u regionu, dok je eurosuper 95 na nivou prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

 • 08:51
  5.7.2020.

  Iako se još pad privredne aktivnosti izazvane pandemijom novog korona virusa ne može procijeniti, izvjesno je da neće uticati na redovnost isplate penzija, poručio je direktor Fonda PIO Dušan Perović.

 • 11:36
  4.7.2020.

  Nakon niza posebnih mjera koje su realizovane u cilju ublažavanja posljedica pandemije COVID 19 u sektoru poljoprivrede i ribarstva, Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, usvojila je još jednu odluku u tom pravcu – refundacija 100 odsto troška za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica.

 • 08:25
  4.7.2020.

  Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo online takmičenje Zapadnog Balkana pod nazivom Balkathon kako bi se podstakla digitalna inovativna i praktična poslovna rješenja.