Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
17:08
7.7.2020.

Islamska zajednica za porez duguje 3,15 miliona eura, MCP dva miliona…

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša kazao je na kontrolnom saslušanju u Skupštini da ne postoji niti jedan poreski obveznik u Crnoj Gori koji je oslobođen obaveze prijavljivanja i plaćanja poreza suprotno zakonskim propisima, te da je poreski dug smanjen za 210 miliona eura.


“Poreska uprava svoje postupanje temelji na jednakom tretmanu svih obveznika, ulažući maksimalne napore da obezbijedi naplatu poreza i visok stepen poštovanja poreskih propisa bez obzira na kategoriju poreskih obveznika, vlasničku strukturu ili političku pripadnost istih. U periodu od 2016.godine do 2019.godine ostvarena ukupna bruto naplata od 4.168 milijardi eura, plan naplate premašen za 201 milion eura”, naveo je Mugoša.

Govoreći o dugu vjerskih organizacija, Mugoša je kazao da poreski dug Mitropolije crnogorsko-primorske iznosi 2,09 miliona eura, Mešihata Islamske zajednice 3,15 miliona eura, Crnogorske pravoslavne crkve 547 eura, dok Nadbiskupija Barska duguje 91 hiljadu eura, a rimokatolička crkva 36 hiljada eura.

On je kazao da će i vjerske zajednice moći da se prijave za odloženo plaćanje poreskih obaveza na 24 rate.

Mugoša je kazao da je u 2020.godini Poreska uprava uprkos izazovima pandemije Covid-a 19 ostvarila naplatu od 535,5 miliona eura.

Kako je naglasio, napori Poreske uprave da unaprijedi stepen poreske discipline rezultiralo je smanjenjem poreskog duga kod značajnog broja obveznika.

“Kompanija AD “Rudnik uglja” Pljevlja značajno je smanjila dug, AD “13 jul Plantaže” u potpunosti izmirili dug”, naveo je Mugoša.

On je kazao i da Poreska uprava preuzima sve zakonom propisane mjere za naplatu poreskih obaveza kod grupacije “Vektra”.

“Od Doo “Vektra Jakić” Pljevlja od početka reprograma naplaćen je iznos obaveza 1.607.559 eura i podnijet prijedlog za pokretanje stečajnog postupka poreskog dužnika”, ističe Mugoša.

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:02
  5.8.2020.

  U Crnoj Gori je od početka godine do 20. jula zaposleno svega 3.995 sezonskih radnika, što je gotovo tri puta manje nego u prethodnoj, kada je posao dobilo 11.595 sezonaca. Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) su za Dan kazali da je u normalnim okolnostima, u sezoni minulih godina, u prosjeku radilo nešto više od četvrtine ukupnog broja registrovanih nezaposlenih u Crnoj Gori.

 • 15:35
  4.8.2020.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo je 77 hiljada eura za nabavku kvalitetne prihrane za pčele, kako bi se pomoglo crnogorskim pčelarima da održe pčelinja društva ugrožena lošom pčelinjom pašom usljed nepovoljnih vremenskim uslova.

 • 12:02
  4.8.2020.

  Rok za prijavljivanje za besplatnu pomoći mikro i malim preduzećima kroz kampanju "Dobro je to", koju je osmislila i realizuje kompanija Amplitudo, ističe 15. avgusta, a preduzetnicima će biti obezbijeđene usluge vrijedne 50.000 eura.

 • 11:05
  4.8.2020.

  Ministarstvo finansija u saradnji sa ekspertima MMF počeće izradu ocjene sistema upravljanja javnim investicijama, što je jedan od uslova da Crna Gora dobije drugu tranšu od 30 miliona eura povoljne pozajmice EU. To je navedeno u dokumentu o potrebi za ocjenjivanje sistema upravljanja javnim investicijama, koji je Vlada usvojila u četvrtak.