Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
20:07
16.2.2020.

IRF: Za programe podrške 200 miliona eura

Investiciono-razvojni fond objavio je nove programe finansijiske podrške za 2020.godinu, kojim je predviđeno 36 kreditnih linija, kroz koje IRF planira da plasira najmanje 200 miliona eura u razvoj preduzetništva, početnicima u biznisu, podršku postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima.


Kamatna stopa na ove kredite kreće se od 0 do 4,5 odsto, rok otplate je do 15 godina, uz grejs period do pet godina.

Investiciono-razvojni fond za 10 godina postojanja plasirao je prvu milijardu eura u crnogorsku privedu, a samo u prethodnoj godini 241 milion eura.

„Kontinuirani ekonomski rast i razvoj u cilju unaprjeđenja kvaliteta životnog standarda, kao strateški cilj Crne Gore, bio je i prioritet  u radu IRF-a u proteklom periodu, koji se ogleda i u preko 16.000 otvorenih novih i očuvanih postojećih radnih mjesta. 

Ponosni na ostvareni rezultat, jer su realizovana sredstva namijenjena kreiranju mogućnosti za kontinuirani rast i razvoj crnogorske ekonomije, planom za ovu godinu predvidjeli smo plasman u iznosu od najmanje 200 miliona eura“, istakli su iz te agencije. 

Sredstva su namijenjena za razvoj preduzetništva, i to podrškom posebnim ciljnim grupama, kao što su mladi, početnici, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni  proizvodjači, zanatlije, inovativno preduzetništvo, ICT biznis, klasterska proizvodnja.

Takođe, i ove godine obezbijeđena su sredstva za ciljne grupe kojima se nude i beskamatne kreditne linije za: visokoškolce, tehnološke viškove i start-up biznise gdje su nosioci žene.

Podrška prioritetnim sektorima razvoja, kao što su: održivi i zdravstveni turizam, održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane, drvoprerada, proizvodnja, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, novi materijali i održive tehnologije i ICT, su u konstatnom fokusu Investiciono-razvojnog fonda, navode oni.

„Tako će i u  predstojećoj godini, planirana sredstva biti uložena u podršku poboljšanja likvidnosti preduzeća, podršku green field i brown field investicijama, kao i razvoj infrastrukture“, naglasili su iz IRF-a i dodaju da je u svojoj širokoj paleti finansijskih programa, pripremio i dva nova programa podrške COSME program i EASI program.

„Za one preduzetnike koji imaju dobru ideju, ali nemaju dovoljan kolateral kako bi obezbijedili kredit, IRF je u saradnji sa Evropskim investicionim fondom obezbijedio garantne šeme u iznosu od 80 miliona eura, u okviru COSME programa. Ovim instrumentom, kojim garancije iznose do 50 odsto kredita,  biće omogućeno svima onima koji iskreno žele da se bave biznisom i svima onima koji imaju potencijal da se bave biznisom, šansa da to i urade. Dostupan je i garantni fond namijenjen najsiromašnijem stanovništvu. Svima koji žele da pokrenu biznis IRF će u Saradnji sa Evropskim investicionim fondom kroz  Program zapošljavanja i socijalne inovacije “Easi”, pomoći u tome“, ističe se u saopštenju.

„Vođeni posebnom pažnjom za razvoj sjevernog regiona i opštinama ispod prosjeka razvijenosti, IRF je za projekte koji se realizuju na ovim područjima pripremio i posebne stimulacije u vidu smanjenja kamatne stope za 0,50 odsto, a privredni subjekti koji redovno izmiruju poreske obaveze, tj ispunili su kriterijume da se nalaze na „bijeloj listi”, takođe će imati povoljnost u vidu smanjenja kamatne stope za 0,50 odsto“, kazali su iz IRF-a.

U saopštenju se navodi da je pored redovne stimulacije u vidu smanjenja kamatne stope od 0,5 odsto na sredstva koja se povlače od EIB-a, dodatno moguće ostvariti smanjenje kamatne stope od 0,2 odsto ukoliko se zadovolje uslovi Eyet inicijative koja se odnosi na zapošljavanje mladih osoba do iskorišćenja sredstava predviđenih ugovorom sa EIB-om.

„IRF, koji sredstva za plasman u privredu Crne Gore obezbjeđuje na međunarodnom tržištu kapitala, omogućio je i ove godine zahvaljujući svom dosadašnjem odličnom kreditnom rejtingu, najpovoljnije uslove kreditiranja, kojim će zadovoljiti potrebe ulaganja u održive biznise koje se tiču svih djelatnosti koje IRF finansira, kako bi doprijnijeli poboljšanju razvoja crnogorske ekonomije u cjelini i stimulisali što veće zapošljavanje“, zaključuje se u saopštenju.  

 

Izvor: portalanalitika.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:06
  8.4.2020.

  Direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević saopštio je da je interesovanje za kredite veliko, te da je stiglo oko 500 prijava. Istakao je da kreditna linija nije jednokratna i da se neće završiti samo sa ovim mjesecom, već će i nakon pandemije IRF ponuditi nove kreditne linije, kako bi preduzeća mogla da ostanu na tržištu.

 • 08:29
  8.4.2020.

  Ako Vlada ne donese paket mjera podrške privredi pravovremeno, one neće imati skoro nikakav efekat, poručio je predsjednik upravnog odbora Unije poslodavaca (UPCG) Predrag Mitrović.

 • 08:25
  8.4.2020.

  Elektroprivreda (EPCG) je od početka primjene pravila o finansijskim kompenzacijama, koje u slučaju nižeg stepena kvaliteta električne energije sljeduju potrošače, primila 50 prigovora, saopšteno je u državnoj energetskoj kompaniji.

 • 21:08
  7.4.2020.

  Grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita pozvala je nadležne u državi i opštini, kao i nevladin sektor i sve koji mogu, da im pomognu, jer se nalaze u izuzetno teškoj situaciji, u kojoj su se našli ne svojom krivicom.