Autor: onogost.me
Foto: EPCG
15:26
12.5.2022.

HE Perućica obilježava 62 godinu rada

Hidroelektrana (HE) Perućica proslavlja 62 godine postojanja i uspješnog rada u znaku procesa rekonstrukcije, modernizacije i revitalizacije, koji značajno povećavaju pogonsku spremnost, sigurnost i pouzdanost rada najstarije velike elektrane i produžavaju radni vijek postrojenja.


"Tokom 2022. godine u okviru kapitalnih investicija, ovu elektranu očekuje zamjena petog trafo bloka, po ugovoru sa Konzorcijumom „Končar, Zagreb -Elektro tim, Budva“, realizacija druge faze rekonstrukicije rashladnog sistema, rekonstrukcija pristupnog puta u krugu elektrane, zamjena električnih zaštita na jednom od nikšićkih dalekovoda (DV NK III 110kV), zamjena prvog sistema akumulatorskih baterija 220 VDC i više investicija manje vrijednosti", saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, čestitao je Dan HE Perućica kolegama iz tog postrojenja, zahvaljujući im na predanom radu u prethodnom periodu. Podsjetio je da se, u saradnji sa stranim partnerima, realizuje druga faza rekonstrukcije i modernizacije agregata A5, A6 i A7, te da se očekuje i projekat ugradnje agregata A8, snage 58,5 megavata (MW), čija bi ukupna vrijednost iznosila oko 23 miliona EUR.

Time bi se, bez bilo kakvog negativnog uticaja na životnu sredinu, postiglo povećanje instalisane snage i ukupne proizvodnje elektrane.

Direktor HE Perućica, Radovan Đukanović, saopštio je da su u prethodne četiri godine uspjeli da u saradnji sa radnicima subotičkog Severa i zagrebačkog Končara kvalitetno revitalizuju svih sedam generatora.

"To će ih, vjerujem, relaksirati od kvarova i zstoja u tom dijelu sistema u narednih oko 20 godina“, kazao je Đukanović.

HE Perućica bi, prema ovogodišnjem planu proizvodnje, trebalo da proizvede 920 gigavat sati (GWh) električne energije.

Tokom prošle godine elektrana je proizvela 989 GWh, što je 107,5 odsto ostvarenja plana.

Iz EPCG su saopštili da je u toku priprema dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za rekonstrukciju/adaptaciju dvije od postojećih pet malih elektrana koje posluju u sastavu HE Perućica.

Njihova projektovana godišnja proizvodnja je oko 5,5 miliona kilovat sati (kWh).

"Male elektrane biće podignute na viši tehničko-tehnološki nivo automatizacije i daljinskog upravljanja, produžiće im se radni vijek, povećati efikasnost i smanjiti troškovi proizvodnje, uz znatno veće iskorišćenje vodnog potencijala", poručili su iz EPCG.

HE Perućica je najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori, puštena u pogon 1960. godine. Nazvana je po vrelu Perućica, koje izvire u blizini hidroelektrane. Nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, dok su male hidroelektrane smještene na teritorijama opština Kolašin, Podgorica, Cetinje i Šavnik. 

Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh. Korisna akumulacija je 225 miliona metara kubnih vode. Za proizvodnju električne energije HE Perućica koristi vode sliva rijeke Gornja Zeta, odnosno vode koje dotiču u Nikšićko polje i to pri povoljnom padu na kratkom rastojanju između Nikšićkog polja i Bjelopavlićke ravnice.

HE Perućica je u 2021. godini ostvarila proizvodnju od  989 GWh, a do sada 361 GWh.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:40
  3.7.2022.

  Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje krajem maja nalazilo se 47.584 nezaposlenih, što je za 2.968 manje u odnosu na mjesec ranije, a 8.070 manje nego u istom periodu prethodne godine.

 • 08:21
  2.7.2022.

  Cijene goriva u utorak biće niže za tri do četiri centa, prema jučerašnjem odnosu cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i kursa dolara i eura.

 • 14:10
  1.7.2022.

  Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 57 preduzeća manje nego na prethodnom.

 • 12:02
  1.7.2022.

  Radnici nikšićke Željezare Toščelik ponovo su se jutros okupili ispred zgrade Vlade, nakon čega je održan sastanak njihovih predstavnika sa premijerom Dritanom Abazovićem i ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem.