Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
17:38
8.7.2020.

Građani CG kupuju domaće voće i povće

Građani Crne Gore vole da kupuju proizvode domaće marke i proizvođača, a najčešće se opredjeljuju za kupovinu domaćeg voća i povrća. Najviše im odgovara trgovina subotom, pokazalo je istraživanje agencije Stars Up.


Iz agencije za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, naveli su da je 35 odsto ispitanika saopštilo da im najviše odgovara trgovina nedjeljom, dok se svega jedan odsto opredijelio za utorak.

"Građani se najviše opredjeljuju za kupovinu domaćeg voća i povrća, čak 71 odsto njih, zatim za suhomesnate proizvode domaćih proizvođača 68 odsto, dok su na trećem mjestu mliječni proizvodi sa 66 odsto“, rekli su iz agencije Stars Up.

Izvršna direktorica agencije Stars Up Sanja Baltić, kazala je da je istraživanje pokazalo da 59 odsto građana Crne Gore kupuje vodu i mineralnu vodu domaćeg porijekla, dok je kozmetika na posljednjem mjestu po odabiru.

"U Crnoj Gori građani prilikom izbora kozmetike, sredstava za higijenu, slatkiša i grickalica radije biraju uvozne marke i proizvođače“, dodala je Baltić.

Ona je saopštila da domaće proizvode u Crnoj Gori u najvećem broju kupuju visokoobrazovani građani i stanovnici juga zemlje. Interesantan je podatak istraživanja da je građanima Crne Gore sa završenim osnovnim obrazovanje svejedno da li kupuju domaće ili uvozne marke suhomesnatih proizvoda.

Kada su u pitanju alkoholna pića, odnosno rakija, vino i pivo, oko 47 odsto crnogorskih građana se opredjeljuje za kupovinu domaćih marki i proizvođača, dok je osam odsto ispitanika navelo da te proizvode uopšte ne kupuje.

"Među ispitanicima najveći procenat onih koji te proizvode ne kupuju je sa sjevera Crne Gore, 62 odsto, među kojima je 61,9 odsto žena", precizirala je Baltić.

Iz Stars Upa su objasnili da je u saradnji sa partnerskom kućom Kantar, globalnom kompanijom za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja koja posluje u 90 zemalja svijeta, sprovedeno zajedničko istraživanje koje je imalo za cilj da se uporede stavovi građana Srbije po pitanju odnosa prema domaćim markama i proizvođačima.

Baltić je kazala da se u poređenju sa navikama građana Srbije, Crnogorci u osam odsto manje slučajeva opredjeljuju za kupovinu vode i mineralne vode domaćih proizvođača, dok se u dva odsto više opredjeljuju za domaće voće i povrće.

"Građani Srbije radije biraju domaće robne marke kada su u pitanju hrana, mliječni proizvodi i pića, dok im je prilikom izbora kozmetike i sredstava za higijenu svejedno da li su u pitanju domaći ili strani proizvodi“, rekla je Baltić.

Ona je dodala da u Srbiji proizvode domaćih proizvođača u najvećem broju građani stariji od 50 godina i oni sa završenom osnovnom školom.

"Shodno dobijenim uporednim podacima, dvije susjedne zemlje bitno se razlikuju u navikama i odnosu prema domaćim markama i proizvođačima. To je dovoljan dokaz koji ide u prilog značaju istraživanja tržišta i osluškivanju navika i potreba potrošača“, smatra Baltić.

Ona je navela da agencija Stars Up u istraživačkom procesu primjenjuje najvažnije metodološke, tehnološke i operativne resurse, ekspertizu i principe svjetskog istraživačkog lanca Kantar.

Istraživanje agencije Stars Up realizovano je u periodu pandemije koronavirusa, a sprovedeno je na reprezentativnom uzorku od 800 ispitanika, starosti od 18 do 65 godina.

Izvor: Mina business

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:54
  4.8.2020.

  Rok za prijavljivanje za besplatnu pomoći mikro i malim preduzećima kroz kampanju "Dobro je to", koju je osmislila i realizuje kompanija Amplitudo, ističe 15. avgusta, a preduzetnicima će biti obezbijeđene usluge vrijedne 50.000 eura.

 • 11:05
  4.8.2020.

  Ministarstvo finansija u saradnji sa ekspertima MMF počeće izradu ocjene sistema upravljanja javnim investicijama, što je jedan od uslova da Crna Gora dobije drugu tranšu od 30 miliona eura povoljne pozajmice EU. To je navedeno u dokumentu o potrebi za ocjenjivanje sistema upravljanja javnim investicijama, koji je Vlada usvojila u četvrtak.

 • 17:47
  3.8.2020.

  Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 24 kompanije više nego na prethodnom.

 • 12:13
  3.8.2020.

  U narednih petnaest dana cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori ostaće nepromijenjene, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.