Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
17:59
19.10.2021.

"Garancija za mlade" bolja šansa za školovanje i posao

Po uzoru na slične šeme u državama članicama EU, projekat "Garancija za mlade", opredijeljen je da podrži svaku osobu mlađu od 30 godina koja nije zaposlena, u školovanju ili obuci (tzv. NEETs). Ova šema mladim ljudima omogućava kvalitetnu ponudu zapošljavanja, pripravništva, učenja uz rad ili kontinuiranog osposobljavanja i obuke tokom četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja. 


Kako pojašnjavaju 14. oktobra Evropska komisija, zajedno sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR), Evropskom fondacijom za obuku (EFT) i predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana pokrenula je prvu fazu procesa koje će dovesti do formulisanja Plana implementacije Garancije za mlade u svim zemljama Zapadnog Balkana do juna 2022. godine.

Relevantne institucije i akteri sa Zapadnog Balkana dobiće podršku MOR-a i EFT-a prilikom koncipiranja, implementacije i unapređenja šema Garancije za mlade.

"U okviru Instrumenta EU/MOR-a za tehničku pomoć, institucije zemalja na Zapadnom Balkanu imaju pristup ekspertskoj pomoći i savjetima o politici zasnovanoj na potražnji, koji se realizuju u kratkom roku. Stručne misije MOR-a i ETF-a koje je moguće organizovati u kratkom roku podržaće pregled stanja, mapiranje, pripremu dokumenata i analitičke aktivnosti, kao i tehničke seminare, istraživanja i naprednu obuku. MOR i EFT omogućiće više razmjena stručnih znanja, kao i razmjenu politika na nivou regiona i zemalja o konkretnim tehničkim dimenzijama Garancije za mlade. Ovaj instrument politike je osnovni prioritet u okviru Ekonomsko-investicionog plana EU za region. Kao takav, može biti katalizator za ostvarivanje mogućnosti zapošljavanja mladih ljudi u zelenoj, digitalnoj i kreativnoj ekonomiji, kao i sektoru njege", navodi se u saopštenju.

Kako je Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) nosilac aktivnosti na implementaciji Garancije za mlade u Crnoj Gori, uz ekspertsku pomoć MOR-a nastaviće posvećen rad na savladavanju izazova u pogledu nezaposlenosti mladih koje je pandemijska kriza dodatno akcentirala.

"Ministarstvo i MOR sarađivaće i raditi na strukturnim reformama i inovacijama koje će dovesti do kreiranja novih karijernih mogućnosti za mlade", ističu u MER-u.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:46
  29.11.2021.

  Rast cijene električne energije u ovoj godini na referentnoj berzi otežava poslovanje Elektroprivrede Crne Gore, ali u toj kompaniji su uvjereni da će prođi kroz ovu situaciju, tako što teret problema neće prenositi na građane.

 • 12:37
  29.11.2021.

  Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto u neto iznosu. On je kazao i da će dug Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), koji je novoj vladi, kako je rekao, ostavila prethodna vlast, biti smanjen do kraja godine. 

 • 13:55
  28.11.2021.

  Zahvaljujući programu Evropa Sad – jedan bračni par će zarađivati minimalno 900 eura, a ne 444 eura kao do skoro, konačno prenoseći ekonomsku benefit porodicama koje će moći da ostanu u Crnoj Gori i odgajaju svoju djecu ovdje, tvrdi Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

 • 13:18
  27.11.2021.

  Budžet Opštine Nikšić za 2022. planiran je u iznosu od 23,7 miliona eura, što je skoro 200 hiljada više od ovogodišnjeg.