Autor: onogost.me
Foto: EPCG
14:40
26.11.2020.

EPCG: Potpisan ugovor o revitalizaciji trećeg agregata u HE Piva

Elektroprivreda (EPCG) je potpisala ugovor o kapitalnoj rekonstrukciji trećeg agregata u hidroelektrani (HE) Piva sa konzorcijumom referentnih kompanija, Litostroj Power Ljubljana i Elektroremont iz Subotice.


„Vrijednost radova koji obuhvataju potpunu rekonstrukciju i reparaciju hidromašinske i elektro opreme na trećem generatoru hidroeletrane je 2,25 miliona eura. Na ovaj način, sa kapitalnim remontom HE Piva, znatno će se produžiti radni vijek elektrane i obezbijediti maksimalna pogonska spremnost“, navodi se u saopštenju.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić i prvi čovjek uprave slovenačkog Litostroja, Damjan Kolenko.

Predstavnik Litostroja, Damjan Kolenko, naveo je da su u toj kompaniji veoma zadovoljni što su dobili da taj projekat realizuju uporedo sa radovima na sistemu upravljanja trećeg agregata, u okviru ugovora koji se odnosi na revitalizaciju i modernizaciju HE Piva.

„Očekujem da ćemo napraviti dobar posao kao što smo to uradili i na agregatu A2. Obučili smo i vaše ljude da rade sa njim tako da, nakon tri mjeseca rada druge mašine, vidimo da je sve u redu i da sve radi kako treba, što nam je veoma drago. Nadamo se da smo realizacijom dosadašnjih projekata zadobili vaše povjerenje i da ćemo nastaviti da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo, kazao je Kolenko.

Ugovorom o kapitalnoj rekonstrukciji agregata A3, okvirni početak radova planiran je za 1. april, a završetak do 1. decembra naredne godine.

Direktor HE Piva, Dragomir Blagojević, naveo je da je revitalizacija prva dva agregata odrađena izuzetno kvalitetno što se pokazalo i u njihovom funkcionisanju nakon završetka posla, a čija je ukupna vrijednost iznosila oko pet miliona eura.

Blagojević je rekao da je zadovoljan ulaganjima u HE Piva u posljednjim godinama.

„Podsjetiću da se uporedo sa radovima na kapitalnoj rekonstrukciji i revitalizaciji agragata izvode i radovi na drugoj fazi rekonstrukcije i modernizacije HE Piva, vrijedni 16 miliona EUR. To znači da će zaključno sa 2022. godinom, do kada je predviđen rok za završetak svih tih projekata, ukupne investicije u Hidroelektranu dostići blizu 24 miliona eura“, naveo je Blagojević.

Kapitalnim remontom, rekonstrukcijama, modernizacijama i završetkom zacrtanih investicionih aktivnosti u našim hidroenergetskim objektima, dobićemo proizvodne objekte sa najsavremenijom opremom za rad u 21. vijeku i njihovo nesmetano funkcionisanje i doprinos crnogorskom elektroenergetskom sistemu.

 

Izvor: Mina biznis

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:18
  17.1.2021.

  Crnogorski bankarski sektor zadržao je u periodu pandemije koronavirusa stabilnost, dobru kapitalizovanost i likvidnost, ali se koronakriza odrazila na kretanje pojedinih indikatora poslovanja banaka, prvenstveno na profitabilnost i nivo nekvalitetnih kredita, ocijenio je bankarski ombudsman, Halil Kalač. 

 • 12:17
  17.1.2021.

  Zaposleni u Poreskoj upravi, kao i upravama za igre na sreću, za nekretnine i za imovinu, kojih je oko 1.200, nastaviće rad i nakon objedinjavanja tih resora u Upravu prihoda i Upravu za katastar i državnu imovinu, sve do donošenja novih rješenja o unutrašnjoj organizaciji ta dva nova organa,  saopšteno je iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

 • 15:38
  16.1.2021.

  UCrnoj Gori je, prema podacima Centralne banke (CBCG), na kraju decembra prošle godine u blokadi bilo 18,85 hiljada preduzeća i preduzetnika, 0,21 odsto više nego u novembru prošle godine.

 • 08:17
  16.1.2021.

  Vlada je zatražila od Odbora direktora Elektroprivrede da što prije sazovu vanrednu skupštinu akcionara na kojoj bi trebalo da se raspravlja o razrješenju i imenovanju novih članova borda.