Autor: onogost.me
Foto: EPCG
11:01
25.6.2021.

Đukanović: Budućnost EPCG razvoj zelene energije

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) da svoj razvoj u budućnosti zasniva na realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, odnosno na razvoju zelene energije, kazao je predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović. 


On je sa izvršnim direktorom nikolom rovčaninom učestvovao na XXXVI međunarodnom savjetovanju iz oblasti energetike, koje je, pod nazivom Energetika 2021 – u susret zelenom oporavku, od 22. do 25. juna održano na Zlatiboru. Savjetovanje je, uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, organizovao Savez energetičara.

Đukanović je još jednom najavio izgradnju HE “Komarnica”, ali i vjetro parka “Gvozd” na Krnovoskoj visoravni u nikšićkoj opštini te solarne elektrane  “Briska Gora” iznad Bara, kao i niz drugih projekata na čijem razvoju intezivno rade stručne ekipe EPCG.

“Naše investicione ambicije su jasne, čista energija, zdrava životna sredina”, istakao je Đukanović.

Na skupu se diskutovalo o obnovljivim izvorima energije (sunce, vjetar, voda, biomasa, biogas, geotermalna energija...), konvencionalnoj energetici i njenim suočavanjem sa energetskom tranzicijom, povezivanjem elektroenergetskog sektora sa sektorima grijanja, transporta i industrije, elektroenergetskim mrežama i tržištima u energetici, multisektorskim zadacima u oblasti unapređenja životne sredine na putu prema EU te ekonomskim i regulatorno-razvojnim pitanjima energetskog sektora.

Među temama koje su pokrenute, najveća pažnja je posvećena strateškom planiranju u uslovima energetske tranzicije, analizi aktuelnih pokazatelja rada energetskog sektora sa uticajem pandemije COVID-19, novim mogućnostima finansiranja energetske tranzicije sa specifičnostima regulative u energetici, savremenim elektroenergetskim sistemima i SMART tehnologijama, savremenim tehnologijama u korišćenju uglja, nafte i gasa i u proizvodnji toplotne i električne energije, analizi energetskih sistema, povezanosti politike zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i optimalnog energetskog razvoja, zatim ekološkim, ekonomskim i socijalnim efektima korišćenja obnovljivih izvora energije, održivom razvoju energetike sa aspekta smanjenja uticaja na klimatske promjene te softverskim alatima u službi povećanja brzine i kvaliteta projektovanja, gradnje i eksploatacije, kao i energetske efikasnosti energetske i procesne opreme i postrojenja. Učesnici skupa su razmatrali i savremena naučna istraživanja, tehničko-tehnološka rješenja i inovacije u energetskom sektoru, savremene sisteme upravljanja i automatske regulacije u energetici i procesnoj tehnici, studentske akademske projekte te promotivno-marketinške prezentacije i izložbe o energo-dostignućima u energoprivredi, industriji, poljoprivredi, komunalnim sistemima, saobraćaju, zgradarstvu, obnovljivim i novim izvorima energije.

Đukanović i Rovčanin, na marginama skupa, obavili su niz korisnih razgovora sa uvaženim profesorima, priznatim stručnjacima i predstavnicima energetskog sektora iz regiona. Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, upoznao je sagovornike sa projektima kompanije, naročito onima koji se odnose na TE „Pljevlja“, toplifikaciju tog grada i izgradnju plutajućih solarnih panela.

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije