Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
14:25
10.3.2018.

Do stana i bez učešća, kamata 2,99%

Do kraja marta Ministarstvo održivog razvoja i turizma trebalo bi da raspiše konkurs za građevinare i banke, a time bi i zvanično počela treća faza projekta 1000 plus.


Novine su niža kamatna stopa i stanovi u starogradnji, ali i moguućnost da banke građanima ne traže učešće.

Javni poziv za banke, građevinske kompanije i fizička lica kao ponuđače stanova u trećem projektu Hiljadu plus biće raspisan krajem mjeseca. Za dostavlajnje ponuda imaće 30 dana, a nakon toga će biti raspisan konkus za građane, koji nemaju svoj stan.

"Kamatna stopa od 2,99 procenata fiksna na period od dvadest godina. Sada još razgovaramo o učešću, ono što možemo zasigurno reći da to učešće će biti niže od predhodnog puta. Prije je bilo pet, sada se nadamo da neće biti preko tri procenta", kaže Marko Čanović, iz Ministarva održivog razvoja i turizma.

Iako su pregovori u toku, vođene ranijim iskustvom, neke banke su već odlučile.

"Societe Generale Montenegro će aktivno učestvovati u trećoj fazi projekta. Ponuđena kamatna stopa od 2,99 nominalno za nas je prihvatljiva. U našoj banci, sopstveno učešće neće biti obavezno", kazao je Radule Raonić, Direktor Komercijalne divizije SGM.

Cijena metra kvadratnog neće biti veća od 1.100 eura, a budući da će u ponudi biti i stanova u starogradjnji, u resornom ministarstvu se nadaju da će to uticati na smanjenje cijena u novogradnji. U projektu će, i ove godine učestvovati građevinska kompanija Čelebić.

"Konkurisali smo sa dovoljno stanova svih struktura, to je ono što građane interesuje. Jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi, i ono što je interesantno za ovaj projekat, to je da smo locirani na City keju. Mogu da kažem i da će biti pobiljšan kvalitet, a pristupačnija cijena", navela je Maja Krstajić iz kompanija Čelebić.

Uslovi za građane koji žele da učestvuju u projektu vjerovatno će biti isti kao i prethodnih godina. Moraju biti crnogorski državljani, kreditno sposobni, i ne mogu imati više od trećine svojine nad nekim stambenim objektom na teritoriji Crne Gore. Usluge notara biće upola jeftinije, a ovim projektom krov nad glavom trebalo bi da dobije od 400 do 500 domaćinstava.

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:14
  19.9.2018.

  Zaključno sa avgustom tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno falsifikovanog novca u vrijednosti 26.308 eura. Prednjače falsifikati od 50 eura i kovanica od dva eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

 • 09:24
  19.9.2018.

  Kompaniji Krnovo green energy, u čijem je vlasništvu vjetropark Krnovo, od početka godine do kraja jula, isplaćeno je 4.411.074,8 eura po osnovu podsticaja za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

 • 16:25
  18.9.2018.

  Broj priključaka za distribuciju RTV programa putem različitih platformi sa uslovnim pristupom, na kraju avgusta, iznosio je 217.141 i za 11,47 odsto je veći od broja domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno broj priključaka koji se odnose na fizička lica je za 7,77 odsto veći od broja domaćinstava, saopšteno je iz Agncije za elektronske medije (AEM).

 • 17:12
  17.9.2018.

  Prema podacima Monstata, u Crnoj Gori je u drugom kvartalu ove godine bilo 280,7 hiljada aktivnog stanovništva, od kojih je 240,2 hiljada zaposlenih (85,6 odsto), odnosno 40,5 hiljada ili 14,4 odsto nezaposlenih lica.