Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
08:58
19.9.2019.

Blizu 1.000 Nikšićana radilo sezonski

Sredinom septembra počela je obuka 10 nezaposlenih lica sa evidencije Biroa rada Nikšić za sticanje stručnih kvalifikacija i to za zanimanje recepcioner i pomoćni kuvar.


Obuku izvodi Centar za obrazovanje odraslih “Onogošt school” iz Nikšića.

Oni će u narednih tri mjeseca, kroz teorijsku i praktičnu nastavu, dobiti neophodna znanja za navedena zanimanja. Nakon obuke , uspješnim učesnicima biće uručeni sertifikati.

“Osim navedenih obuka u nikšićkom birou se kontinuirano realizuju aktivnosti i mjere usmjerene na smanjenje stope nezaposlenosti, odnosno povećanja zapošljivosti lica sa evidencije. To je rezultiralo i padom stope nezaposlenosti, koja sada iznosi 11,8 odsto”, kaže načelnica Područne jedinice Nikšić Rajka Radonjić.

Poseban akcenat, naglašava ona, daju sezonskom zapošljavanju. Poslednji statistički podatak govori da su sezonski ove godine zaposleno 992 lica sa evidencije, što je za 269 više u odnosu na plan.

“Sprovedena kampanja “Zaposlimo domaće” dovela do većeg interesovanja poslodavaca za domaćom radnom snagom. Raduje činjenica da se i sve veći broj mladih, studenata i đaka opredjeljuje za sezonske poslove”, ocjenjuje Radonjić.

Prema njenim riječima očekuje se uskoro početak realizacije dva programa: “Osposobljavanje za samostalan rad”i “Osposobljavanje za rad kod poslodavca”, koji su namijenjeni uglavnom licima sa srednjom stručnom spremom .

Kod sedam poslodavaca priliku da se osposobi imaće 17 lica za samostalan rad , a devet nezaposlenih obučavaće se za obavljanje poslova za potrebe poslodavca i nakon toga sa njima će zasnovati radni odnos.

 

Izvor: Dnevne novine

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:36
  18.10.2019.

  Vanvremenski brend Nike i ove sezone brine o tvom stajlingu i potrebama do najsitnijih detalja, te pomjera granice udobnosti i urbanog dizajna predstavljajući nove Nike Explore Strada modele patika za muškarce.

 • 13:29
  18.10.2019.

  Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar iznosila je 642,40 eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 270,20 eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 372,20 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

 • 09:10
  18.10.2019.

  Predstavnici Ministarstva ekonomije su na sastanku sa predstavnicima izdavača, distributera i prodavača dnevnih novina saopštili da se štampani mediji nedjeljom i praznicima mogu prodavati na 500 prodajnih objekata.

 • 08:11
  18.10.2019.

  Regionalni kamp za mlade preduzetnike, koji Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis organizuje u saradnji sa Naučno tehnološkim parkom Čačak, DELI – kreativnim prostorom za djelovanje iz Niša, Tehnološkim parkom INTERA iz Mostara i Naučno tehnološkim parkom Crne Gore, počeće danas u 10h na Vučju i trajati do 21. oktobra.