Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
07:57
25.5.2020.

BIRAJMO NIKŠIĆKO: Vina u Vinariji „Bošković“ spoj prirode i zdrave proizvodnje

Ako želiš biti srećan jedan dan, popij bocu vina, ako želiš biti srećan cijelog života, zasadi vinograd - ova misao vodila je Nikšićanina Krsta Boškovića kada je prije deset godina odlučio da uđe u svijet vina i osnuje vinariju.


Podneblje sa 200 sunčanih dana u godini, visok stepen harmonije sa prirodom bili su pažljivo odabrani kriterijumi da pored Zete, u selu Zagorak, na tri rala počne da uzgaja oko tri hiljade čokota Vranca, Kratosije, Merlota, Caberneta...

„Čovjek je došao iz prirode i redovno joj se treba vraćati. Mendeljejev sistem ima 186 elemenata, a vino ima više od petsto različitih spojeva - jedinjenja. Sad vidite koji je to mozaik uvijek neponovljiv, uvijek različit, čitavog života ga istražujete“, započinje priču za portal Onogošt Krsto, jedan od najmlađih doktora nauka u Crnoj Gori, dobitnik dvije nagrade „18. septembar“ grada Nikšića, kao i dobitnik nagrade Privredne komore Crne Gore.  

Iako su u podrumima mnogih vinarija ušle mašine, a napredak tehnologije i tehnike povećao želju za većim prinosima, Krsto objašnjava da vino ne voli žurbu niti trku sa vremenom, te se u Vinariji „Bošković“ grožđu prilazi tanano i suptilnije.

„Ko započne trku sa vremenom, vino će ga uvijek poraziti i staviti mu do znanja da je to suludo. Vinarija „Bošković“ se bazira na ograničenoj količini proizvodnje sa akcentom na zdravu proizvodnju, uglavnom manuelnu i prirodnu u zdravom podneblju i u skladu sa prirodom. Riječ je o niskoproduktivnoj, napornoj i tihoj proizvodnji“, objašnjava on.

Ističe da je prepoznatljiv proizvod Vinarije „Bošković“ vino Gorštak, koji karakteriše pitkost, aromatičnost i dobro balansirane strukture.

Za posebna vina, kako kaže, treba više kockica mozaika da se spoje,  ali ono što se osjeti na prvi gutljaj je rezultat uplitanja u stvari prirode i njene ukuse.

„Teruar-zdrava zemlja (majka), mnogo sunca - 200 sunčevih dana godišnje, zdrava klima, strujanja zraka i pozitivne emocije, slobodan let ptica i njihove pjesme su ključni za vina. Jednom riječju sve ovo treba upakovati na prirodan način, a nikako industrijski“, napominje on.

Na pitanje kako procjenjuje 2020. godinu i hoće li iz nje biti premijum kategorija, Krsto objašnjava da postoji neizvjesnost.

„Uprkos tome, radiće se na Premijum Barik vinu i na Pegaz vinu. Ukoliko bi se nekontrolisani uvoz vina sveo u izdržive okvire, radilo bi se i na bijelim vinima i voćnim vinima. A šanse za to su vrlo male. Volio bi da bude pozitivno iznenađenje“, ističe vinar.

Zbog nekontrolisanog uvoza, objašnjava, da je moguća kupovina na lični poziv, sajamski, u vinariji, nešto u restoranu, preporuka prijatelja.

Ukoliko želite da probate neka od vina koja nastaju u Vinariji „Bošković“ možete pozvati na broj telefona: 067/639-808.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:18
  5.7.2020.

  Cijena eurodizela u Crnoj Gori i dalje je niža od prosjeka u regionu, dok je eurosuper 95 na nivou prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

 • 08:51
  5.7.2020.

  Iako se još pad privredne aktivnosti izazvane pandemijom novog korona virusa ne može procijeniti, izvjesno je da neće uticati na redovnost isplate penzija, poručio je direktor Fonda PIO Dušan Perović.

 • 11:36
  4.7.2020.

  Nakon niza posebnih mjera koje su realizovane u cilju ublažavanja posljedica pandemije COVID 19 u sektoru poljoprivrede i ribarstva, Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, usvojila je još jednu odluku u tom pravcu – refundacija 100 odsto troška za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica.

 • 08:25
  4.7.2020.

  Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo online takmičenje Zapadnog Balkana pod nazivom Balkathon kako bi se podstakla digitalna inovativna i praktična poslovna rješenja.