Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:40
13.6.2020.

BIRAJMO NIKŠIĆKO: Poljoprivredni proizvodi sa šavničkog katuna porodična tradicija Aleksića

Čim snijeg okopni sa šavničkih planina Milisav Aleksić iz Malog Brezovika seli stoku na katun u rodno selo Malinsko.


Na hiljadu metara nadmorske visine, duge i radne dane na planini „potroši“ čuvajući 140 ovaca, isto toliko jagnjadi i pet krava. Kako je od malih nogu uključen u posao oko stoke, nakon smrti oca preuzeo brigu o domaćinstvu i stočni fond, uvećao, skoro, pa duplo.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, sa majkom i sestrom na katunu boravi od aprila do novembra, a da bi ovce i jagnjad bili zbrinuti tokom ispaše, sa porodicom Aleksić već četiri godine izdiže čoban.

Iako je bavljenje stočarstvom u porodici Aleksić tradicija, ističe, da je težak posao, koji ne zna za slobodne dane, ni odmore, a najviše se uzdaju u svojih deset prstiju.

Pored brige o domaćinstvu, na zdravom i svježem planinskom vazduhu ova vrijedna porodica sprema kajmak i sir.

 „Samo da čovjek nije gladan, nije neka zarada, dobro je zahtjevan posao. Ali opet teško da bih se sjutra odlučio da sve ovo napustim, jer fabrika više nema, kod privatnika ne bih radio. Preko dana se čuva i završavaju poslovi, uveče se spava pored ovaca u slučaju divljači. Medvjedi su se pojavila u poslednjih par godina“, kaže Aleksić.

Priča nam da nije imao susreta sa medvjedima, ali da su mu vukovi nekada znali da zakolju jednu, dvije ovce i to je bila najveće šteta.

Kako je često prinuđen da prespava pored tora zbog opasnosti od divljači, kad počne period jagnjila, priča, tada  skoro pa i da ne spava. Bitno je, kaže, biti pored ovce u tom periodu.

 „Meni jagnjilo počinje od polovine februara i traje do kraja aprila i tad sam u Brezoviku. Ove godine se 120 jagnjadi ojagnjilo, s tim što ima bliznadi, kada se sve sabere oko 140 novih jagnjadi“, priča Milisav.

Zadovoljan je saradnjom koju već šest godina ima sa Mesnom industrijom „Goranović“, ali priželjkuje veću cijenu otkupa jagnjadi, koju Vlada određuje.

„Ispaša je jako značajna i presudna je za kvalitet mesa, sve zavisi od paše i sijena.  Ove godine je dobro rodila ispaša, jer je bilo kišno proljeće, ima trave da se ukosi i za pašu ovaca“, priča Milisav, čije stado čine uglavnom pivska pramenka i sjenička ruda.

Za sada, ističe, da nemaju u planu povećanje stada, jer bi to zahtjevalo mnogo više posla i angažovanja za tročlanu porodicu Aleksić.

Ukoliko ste zainteresovani za poljoprivredne proizvode porodice Aleksić možete pozvati na broj telefona: 069/571-717.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:58
  19.4.2021.

  Nevladinoj organizaciji “Ugostitelji Crne Gore” obratio se veliki broj ugostitelja i hotelijera sa zahtjevom za pomoć jer su dobili opomenu da će im biti isključena električna energija, saopšteno je iz te NVO.

 • 08:03
  19.4.2021.

  U toku 2020. godine Sektor za finansijsko-obavještajne poslove Uprave policije (SFOP) izdao je 40 naloga za privremenu obustavu transakcija za 14 fizičkih i 147 pravnih lica, a ukupan iznos blokiranih sredstava iznosi 3.127.159,41 eura i 42.303 američka dolara, pišu Dnevne novine.

 • 08:23
  18.4.2021.

  Crnogorske banke u prošloj godini dostavile su 149 prijava sumnjivih transakcija Sektoru za finansijsko-obavještajne poslove Uprave policije (SFOP), može se vidjeti u izvještaju tog sektora za prošlu godinu, koji je objavljen na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore, piše Dan.

 • 20:20
  17.4.2021.

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je dalo predlog da se stopa PDV-a na jaja kao osnovne životne namirnice smanji sa 21 odsto na 7 odsto, što je i predviđeno Predlogom zakona o budžetu za 2021. godinu, saopšteno je iz tog Ministarstva.