Autor: onogost.me
Foto: Nebojša Radović
13:31
23.10.2020.

BIRAJMO NIKŠIĆKO: Ljepote rodnog grada čuva i na suvenirima

Kada je potraga za originalnim poklonima postala bezuspješna, Ivan Lončar latio se posla i počeo sam da ih kreira.


Ideje i zamisli postajale su vremenom opipljive na njegovim magnetima i suvenirima, koji nose jasne poruke: ljubav i lokal patriotizam.

“Desilo mi se da sam imao u glavi poklon i tražeći to što sam zamislio od radnje do radnje, od grada do grada, shvatio sam da je to nemoguće naći. Nakon te potrage, sjeo sam kući i napravio to što sam tražio. Prijatelji su onda  krenuli svakodnevno da me nagovaraju da svoje ideje napravim i predstavim ljudima. I tako je počelo, moji prvi sajmovi, zatim poziv na Sajam kreativnosti u Podgorici, kontakti, saradnje i sve u svemu jedan period koji mi je omogućio kroz moj posao da upoznam mnogo kreativnih ljudi”, priča za Onogošt Ivan, podsjećajući da je početak izrade suvenira bazirao na razglednicama i magnetima.

“Trudio sam se da motivi budu originalni, pa sam na tom jednom od prvih sajmova nazvao svoj štand  “Love and smile”, pokušavajući da na najoriginalniji način pošaljem poruku posjetiocima da od toga sve polazi, ljubav, osmijeh, poštovanje i taj mali znak pažnje sitnicom koja mnogima ostane uspomena i sjećanje cijelog života”, kaže Ivan.

“Znao sam danima da šetam gradom i fotografišem”

Mali je broj sugrađana u gradu podno Trebjese koji Ivana ne zna bez foto-aparata. Svestrani umjetnik, kome je, priznaje, fotografija posebna ljubav prenio ju je na i magnete. Tako je zaljubljenik u rodni grad, fotografiju i suvenire spojio u jedno.

“Fotografije Nikšića su se našle na mojim razglednicama i magnetima. Znao sam danima da šetam gradom i fotografišem, a onda nešto od toga sredim, obradim i pretvorim u suvenir grada. Uvijek sam bio na raspolaganju i Turističkoj organizaciji Nikšića i svim organizacijama, pojedincima koji se vode time da Nikšić svakodnevno zaslužuje više i bolje”, ističe Lončar.

Sve suvenire, objašnjava, sklapa ručno, a uz pomoć nove mašine koja je stigla nada se da će proces biti kreativniji.

“Mašinski se štampa ono sto ja osmislim, a sami proces sklapanja je kod kuće, u tome mi pomažu majka i brat. Vremenom sam kupio i mašinu za graviranje i samim tim će mi proces proizvodnje biti ozbiljniji i lakši, a i kreativniji, jer je moguće osmisliti drugačije oblike. Sve u svemu napredovanje je proces i svjestan sam da kako i u životu, tako i u poslu nikad ne treba previše žuriti, čak i onda kad mislite sve najbolje”, smatra Lončar.

Prodaju suvenira uglavnom je, kaže, organizovao putem sajmova, najviše u Nikšiću i preko instagram profila ivanloncar.art.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:04
  27.11.2020.

  Sva društva za osiguranje u Crnoj Gori su za prvih devet mjeseci poslovala s dobitkom i bila likvidna, solventna i profitabilna, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

 • 12:24
  27.11.2020.

  Za mjeru „Subvencija kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva“ predviđeno je obezbjeđenje kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu do 20 miliona eura kreditnih linija, dok bi subvencija kamatne stope na odobrene kredite bila obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

   

 • 11:24
  27.11.2020.

  Stanje u prometu nekretninama karakteriše veliki broj nepravilnosti i problema jer nema posebnog zakona koji reguliše tu oblast, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici novoformirane Grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Odbora udruženja trgovine Privredne komore.

   

 • 19:28
  26.11.2020.

  Ukupan državni dug (bez depozita), na dan 30.09.2020. godine, iznosio je 3,660 milijardi eura, ili 79,45 odsto BDP-a, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.