Autor: onogost.me
Foto: rtcg.me
11:36
26.10.2021.

Banke stabilne i likvidne

Banke u Crnoj Gori su stabilne i likvidne, koeficijent solventnosti je na nivou sistema skoro dvostruko veći od propisanog zakonskog minimuma, dok su depoziti na istorijskom maksimumu, kazao je guverner Radoje Žugić.


Žugić je to kazao tokom video sastanka sa timom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prezentujući im ključne trendove koji karakterišu bankarski sektor Crne Gore.

Kako je saopšteno iz CBCG, delegaciju MMF-a predvodi Srikant Seshadri, šef misije ove institucije za Crnu Goru.

Predstavnici MMF-a su se kako dodaju iz CBCG interesovali za planove CBCG u vezi sa trajanjem mjera podrške koje je ta institucija kreirala na početku i tokom COVID pandemije.

"Guverner je saopštio da 'CBCG pažljivo i detaljno sagledava situaciju i trendove, te da će, u skladu sa tim, postepeno ukidati mjere na način koji neće ugroziti tekući oporavak ekonomije niti stabilnost bankarskog sistema'", navodi se u saopštenju.

Misija MMF će, sa sagovornicima iz javnog i privatnog sektora, obaviti razgovore koji se tiču ukupnog zdravlja ekonomije. Tokom konsultacija razgovaraće se i o uticaju ekonomskih reformi koje su u pripremi na kratkoročne i srednjoročne ekonomske izglede.

Ovim sastankom su započele redovne godišnje konsultacije po članu IV Statuta MMF-a koje ova institucija obavlja sa svim zemljama članicama.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:46
  29.11.2021.

  Rast cijene električne energije u ovoj godini na referentnoj berzi otežava poslovanje Elektroprivrede Crne Gore, ali u toj kompaniji su uvjereni da će prođi kroz ovu situaciju, tako što teret problema neće prenositi na građane.

 • 12:37
  29.11.2021.

  Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto u neto iznosu. On je kazao i da će dug Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), koji je novoj vladi, kako je rekao, ostavila prethodna vlast, biti smanjen do kraja godine. 

 • 13:55
  28.11.2021.

  Zahvaljujući programu Evropa Sad – jedan bračni par će zarađivati minimalno 900 eura, a ne 444 eura kao do skoro, konačno prenoseći ekonomsku benefit porodicama koje će moći da ostanu u Crnoj Gori i odgajaju svoju djecu ovdje, tvrdi Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

 • 13:18
  27.11.2021.

  Budžet Opštine Nikšić za 2022. planiran je u iznosu od 23,7 miliona eura, što je skoro 200 hiljada više od ovogodišnjeg.