Autor: onogost.me
Foto: onogost.me/Privatna arhiva
08:27
17.10.2019.

Adžić za TVNK: Dezinformacija je da ćemo pijacu pretvoriti u parking, tražimo optimalno rješenje za njeno uređenje

Iako smo uzalud pokušavali minulih dana telefonskim pozivima i slanjem mejlova da dobijemo odgovor na pitanje šta lokalne vlasti planiraju da urade sa pijacom, jednim od simbola grada, te da li su opravdani strahovi zakupaca da se pijaca planira pretvoriti u parking, glavni gradski arhitetkta, Nebojša Adžić juče je konačno odgovorio, ali preko lokalne Televizije Nikšić. Mi još čekamo odgovor.


Adžić za lokalni Javni servis, nakon uvodnog opisa autora priče, da su na pijaci zatekli veliki broj praznih štandova, najmanje onih sa voćem i povrćem, uz različitu ponudu vještačkog cvijeća za pogrebne svrhe, garderobe i veša, navodi da je Zakonom o komunalnim djelatnostima sama pijaca jedna od javnih djelatnosti, koja mora da postoji u gradu, te da sama ta činjenica eliminiše bilo koju mogućnost gašenja pijace.

“Priča da će pijaca da se ugasi, da će da se pretvori u parking nije istinita. Suština je da se pijaca sredi, da se nađe optimalno rješenje, da ne bude polu prazna kao što je sada, već da bude ukras grada kao što je ovaj objekat ispred kojeg se nalazimo. Koncept je sledeći, ovaj prostor je vlasništvo investitora gdje će svi zainteresovani prodavci mliječnih proizvoda, voća i povrća, moći da prodaju svoje proizvode u ovom jednom prostoru. Tu se stvorila dezinformacija koju zloupotrebljavaju određeni mediji, da će se kompletna pijaca preseliti ovdje. Ne, svi koji imaju interes i sklope ugovor sa vlasnicima ovog objekta, moći će da u jednom ovakvom ekskluzivnom prostoru prodaju svoje proizvode, a pijaca, u onom zakonskom dijelu, koji je bio obavezan, će opstati i dalje i nastaviće da radi, tako da će biti na odluci svih prodavaca, da li će da prodaju robu u jednom ovakvom prostoru, ili na otvorenom”, objašnjava Adžić i poručuje da će i za prodavce koji na pijaci prodaju robu koja nije namijenjena za pijačni prostor, naći optimalno rješenje.

“Želimo da budemo osjetljivi prema korisnicima pijace i da nađemo rješenje koje će biti dobro za njih, a da sa druge strane i pijaca bude ukras grada”, zaključuje on.

Podjsetimo, naš portal je u tekstu pod nazivom “Da li nestaje jedan od simbola grada, a sa njim i egzistencija za četrdesetak prodavaca?”, prije dva dana pisao o strahovima četrdesetak zakupaca da će ostati bez egzistencije, budući da mjesecima od loklane uprave, kako su tvrdili, nijesu dobili nikakav odgovor šta će biti sa njima i njihovim poslom, osim da će skupština grada o tome raspravljati na sjednici koja je zakazana za kraj tekućeg mjeseca. Tada su poručili da neće pristati na eventualno izmještanje pijace. U međuvremenu su saznali da imaju i mogućnost da svoje proizvode prodaju upravo u tržnom centru u specijalizovanom ekskluzivnom prostoru novog tržnog centra, ali ističu da tu ima mjesta tek za polovinu sadašnjih zakupaca.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:20
  6.7.2020.

  Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na konsultativnom saslušanju na skupštinskom Odboru za ekonomiju je kazao da su banke za tri mjeseca moratorijuma na otplatu kredita naplatile nešto preko 19 milliona eura, da je profit banaka pao 36 odsto, kao i da je u gubitku jedna sistemska banka.

 • 12:53
  6.7.2020.

  Od ponoći će u Crnoj Gori poskupiti eurodizel i lož ulje za dva centa po litru, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 • 08:12
  6.7.2020.

  Najjeftinije kilovate u Evropi plaćaju domaćinstva u Ukrajini svega 4,4 centa po kilovatsatu (kWh), dok je struja za građane najskuplja u Njemačkoj čak 30,88 centi za kWh, pokazuju zvanični podaci EUROSTAT-a za 2019. godinu objavljeni krajem prošle sedmice. Prema tim podacima E cijena kilovatsata električne energije u Crnoj Gori za domaćinstva iznosi 10,3 centi i upola je niža od evropskog prosjeka EU (28), koji iznosi 21,54 centi po kWh.

 • 08:09
  6.7.2020.

  Zbog prisustva salmonele, tokom maja je veterinarska inspekcija zabranila uvoz 47 tona smrznute piletine, navodi se u mjesečnom izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.