Zavisnost od kupovine je mentalni poremećaj
Objavljeno: Četvrtak, Avgust 9, 2018 - 22:07
Autor:
onogost.me

Redovni šoping izleti koji vode do nepotrebnih i vanbudžetskih troškova mogu biti puno više od nedostatka kontrole, upozoravaju stručnjaci.

Foto : pixabay.com

Upravo zbog toga smatraju da zavisnost od kupovine, poznatu i kao oniomania ili kompulsivni poremećaj kupovine, treba proglasiti mentalnom bolešću.

Nedavna studija koju je sprovela medicinska škola u Hannoveru otkrila je da sedam posto odraslih ljudi pokazuje neku vrstu kompulsivnih problema vezanih za kupovinu, a ovaj broj u posljednje dvije decenije raste u Americi i Evropi.

“Vrijeme je da prepoznamo šoping poremećaj kao odvojeno mentalno stanje. To će nam pomoći u razvoju boljih metoda dijagnoze i lečenja”, navode oni.

 

Izvor: Domminomagazine

Ukupno ocjena: 1

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Avgust 17, 2018 - 21:55
Krastavac u službi ljepote i zdravlja

Ovo povrće je najveći saveznik ženske ljepote i zdravlja.

Četvrtak, Avgust 16, 2018 - 21:51
Treninzi u zrelom dobu jačaju srce

Treninzi u zrelim godinama dobri su za zdravo i jako srce, kažu stručnjaci. Čak i oni koji nisu išli u teretanu prije šezdesete godine ojačaće zdravlje ako odmah počnu redovno da vježbaju.

Srijeda, Avgust 15, 2018 - 22:11
Dinja hrani organizam

Jedna od omiljenih ljetnjih poslastica - dinja, ne samo da je idealna za hidrataciju organizma, već i za zdravlje. Ukusna i aromatična, sadrži veliki broj antioksidativnih supstanci koje štite organizam, kako od obične prehlade, tako i od mnogih ozbiljnijih oboljenja.

Utorak, Avgust 14, 2018 - 21:59
Jedite breskve za preplanuli ten

Ako želite da dobijete lijep preplanuli ten, nije dovoljno samo da se izlažete suncu i mažete losione za brže tamnjenje.

Ponedjeljak, Avgust 13, 2018 - 22:07
Prije putovanja pijte mlijeko

Ako planirate putovanje, sigurni smo da želite izbjeći odlazak u toalet u toku puta.