Za sedam dana sedam slučajeva gripa
Objavljeno: Četvrtak, Januar 11, 2018 - 11:02
Autor:
onogost.me

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje (IJZ) u prvoj sedmici januara laboratorijskim putem potvrđeno je sedam slučajeva infekcije virusom gripa, od čega četiri infekcije virusom gripa tip B i tri infekcije virusom gripa tip A.

Foto : Privatna arhiva

“U periodu od 01. do 7. januara laboratorijskim putem potvrđeno je sedam slučajeva infekcije virusom gripa (četiri infekcije virusom gripa tip B i tri infekcije virusom gripa tip A). Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je devet. Takođe, prijavljene su 82 osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 13,2 /100 000 stanovnika”, saopšteno je juče iz Instituta.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), dodaju, aktivnost gripa u posljednjoj sedmici 2017. godine u Evropi je niskog intenziteta u 29 od 38 zemalja koje su dostavlile podatke.

Učestalije infekcije virusom gripa tipa B

“Aktivnost gripa srednjeg intenziteta prijavljena je u devet zemalja i to Francuskoj, Irskoj, Italiji, Holandiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj, Engleskoj i Turskoj. Ove sezone u najvećem broju evropskih zemalja koje dostavljaju podatke o aktivnosti gripa dominira infekcija virusom gripa tip B u 62,5 odsto laboratorijski potvrđenih slučajeva, dok je infekcija virusom gripa tip A zastupljena u 37,5 odsto slučajeva”, objasnili su iz Instituta.

Najefektivnija mjera prevencije gripa je, ističu, vakcinacija, pa preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitijela potrebno dvije do tri sedmice nakon vakcinacije”, poj asnili su iz Instituta.

Vakcinacija za hronične bolesnike starije od šest mjeseci

Vakcinacija se preporučuje, naglašavaju, svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega; osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest); osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDSom, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ ili ćelije.

“Vakcinacija se preporučuje i osobama starijim od 65 godina; hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju; zdravstvenim radnicima i saradnicima; naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i oni koji rade u stacionarima za hronično oboljela lica. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina”, kazali su iz Instituta.

Opšte mjere prevencije

Osim vakcinacije, ističu, bitno je pridržavati se i opštih mjera prevencije kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti.

“Pod opštim mjerama prevencije podrazumijevaju se redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi kao i izbjegavanje javnih skupova, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta nečistim rukama, praktikovanje zdravih životnih navika koje podrazumijevaju adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća i fizičku aktivnost”, savjetovali su iz Instituta.

 

Izvor: Dnevne novine

Ukupno ocjena: 3

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Januar 20, 2018 - 22:03
Susam, drevna biljka riznica ljekovitih svojstava

Susam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svijetu, a sigurno i najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobijanja ulja. Prema zapisima koji datiraju od 3500. godine prije naše ere, kulture susama prostirale su se duž obala Eufrata i Tigra.

Petak, Januar 19, 2018 - 22:00
Malo kalorija: Ove namirnice možete da jedete po cijeli dan

Prešli ste na zdravu ishranu, ali biste ujedno željeli da se otarasite viška masnih naslaga ili zadržite trenutnu kilažu? Rješenje su namirnice koje smijete da jedete po cijeli dan jer nemaju mnogo kalorija, a dovoljno će vas zasititi do obroka.

Četvrtak, Januar 18, 2018 - 21:58
Kako razlikovati stomačni grip od trovanja hranom?

Jak bol u želucu, mučnina, grčevi, problemi s varenjem, blago povišena temperatura - sve su to simptomi stomačnog gripa, ali i trovanja hranom. Kako razlikovati ta dva stanja i kada reagovati?

Četvrtak, Januar 18, 2018 - 12:25
Vakcine protiv bakterije pneumokok obavezne samo uz saradnju sa roditeljima

Od 1. marta vakcina protiv bakterije pneumokok u susjednoj Srbiji postaje obavezna, a o sličnom potezu razmišljaju i druge zemlje u regionu. Premda je uvođenje ove vakcine kao obavezne u planu i u Crnoj Gori, u Institutu za javno zdravlje napominju da se prije toga moraju obaviti neophodne studije, ali i javna rasprava.

Srijeda, Januar 17, 2018 - 12:34
Crnogorci "odbolovali" oko 4,5 miliona eura

Crnogorski osiguranici su tokom prvih deset mjeseci prošle godine bolovali više od dvije godine, odnosno 848.202 radnih dana, što je državu koštalo gotovo četiri i po miliona eura.