U paracetamolu nema smrtonosnog virusa
Objavljeno: Subota, Januar 13, 2018 - 10:37
Autor:
onogost.me

Upozorenje koje posljednjih dana kruži društvenim mrežama da lijek paracetamol p-500 navodno sadrži smrtonosan virus nije istinito, a, kako su kazali iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva, ovih tableta i nema u crnogorskim apotekama.

Foto : Ilustracija

Iz Kalimsa apeluju na građane da ljekove uzimaju isključivo u apotekama uz savjet ljekara. U suprotnom, postoji rizik od nabavke medikamenata neprovjerenog kvaliteta, pa i falsifikovanih ljekova.

Bez dokaza

Vijest o navodnom prisustvu "mačupo" virusa u tabletama paracetamola, kako objašnjavaju iz Agencije, pojavila se na internetu prvi put u Maleziji još početkom 2017, na privatnom tviter profilu, a bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, a na našem govornom području informacija je prenesena početkom januara, opet putem privatnog naloga na društvenim mrežama.

Tu vijest ranije je demantovalo više zvaničnih institucija, odnosno nadležnih tijela za kontrolu ljekova u svijetu poput Malezije, Indonezije, Singapura naveli su iz Agencije. Na tržištu Crne Gore, kako naglašavaju, postoje registrovani ljekovi drugih proizvođača koji sadrže paracetamol, u raziičitim jačinama i farmaceutskim oblicima – tablete, sirup – i to su proizvodi koji su ispunili sve zahtijevane standarde u pogledu kvaliteta da bi mogli biti u prometu.

“U nacionalnoj bazi podataka o neželjenim dejstvima ljekova, u koju se unose prijave od 2009. godine nalazi se samo pet prijava sumnji na neželjena dejstva, koja su ispoljena nakon primjene paracetamola koji su u prometu u Crnoj Gori i radi se o očekivanim, blagim, neželjenim reakcijama koje su rijetko moguće i koje se očekuju kod određenih pacijenta, usljed njihove preosjetljivosti na neku od supstanci u lijeku, poput osipa”, kažu iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Nema rizika

Prema njihovim riječima, niti u Crnoj Gori, niti u bazi Svjetske zdravstvene organizacije o globalno prijavljenim neželjenim dejstvima ljekova, nijesu prijavljeni slučajevi koji bi mogli ukazivati na povezanost primjene tableta paracetamola sa bilo kojom infekcijom.

“Dosadašnja saznanja o paracetamolu idu u prilog pozitivnom odnosu korist/rizik od primjene ovog lijeka i nijesu identifikovani bilo kakvi rizici koji bi se doveli u vezu sa pomenutim navodima”, kazali su iz Agencije, podsjetivši da paracetamol ima pozitivni efekat na snižavanje povišene temperature i liječenje bolova blagog intenziteta.

Virus ne može preživjeti u tabletama

Mačupo virus, naglašavaju iz Kalimsa, ne može preživjeti sam tehnološki proces proizvodnje tableta.

Oni objašnjavaju da mačupo virus ili virus bolivijske hemoragične groznice, izaziva simptome poput groznice, bolova u mišićima i zglobovima, krvarenja desni, a kod pojedinih pacijenata se javljaju i neurološki simptomi poput drhtavice, gubitka kontrole nad mišićima…

“Infekcija se može razviti nakon direktnog kontakta sa virusom, koji se najčešće prenosi putem fecesa ili urina inficiranih glodara (miševa) i do danas su infekcije ovim virusom dokumentovane samo u Južnoj Americi”, naveli su iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

 

Izvor: Pobjeda

Ukupno ocjena: 5

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Januar 20, 2018 - 22:03
Susam, drevna biljka riznica ljekovitih svojstava

Susam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svijetu, a sigurno i najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobijanja ulja. Prema zapisima koji datiraju od 3500. godine prije naše ere, kulture susama prostirale su se duž obala Eufrata i Tigra.

Petak, Januar 19, 2018 - 22:00
Malo kalorija: Ove namirnice možete da jedete po cijeli dan

Prešli ste na zdravu ishranu, ali biste ujedno željeli da se otarasite viška masnih naslaga ili zadržite trenutnu kilažu? Rješenje su namirnice koje smijete da jedete po cijeli dan jer nemaju mnogo kalorija, a dovoljno će vas zasititi do obroka.

Četvrtak, Januar 18, 2018 - 21:58
Kako razlikovati stomačni grip od trovanja hranom?

Jak bol u želucu, mučnina, grčevi, problemi s varenjem, blago povišena temperatura - sve su to simptomi stomačnog gripa, ali i trovanja hranom. Kako razlikovati ta dva stanja i kada reagovati?

Četvrtak, Januar 18, 2018 - 12:25
Vakcine protiv bakterije pneumokok obavezne samo uz saradnju sa roditeljima

Od 1. marta vakcina protiv bakterije pneumokok u susjednoj Srbiji postaje obavezna, a o sličnom potezu razmišljaju i druge zemlje u regionu. Premda je uvođenje ove vakcine kao obavezne u planu i u Crnoj Gori, u Institutu za javno zdravlje napominju da se prije toga moraju obaviti neophodne studije, ali i javna rasprava.

Srijeda, Januar 17, 2018 - 12:34
Crnogorci "odbolovali" oko 4,5 miliona eura

Crnogorski osiguranici su tokom prvih deset mjeseci prošle godine bolovali više od dvije godine, odnosno 848.202 radnih dana, što je državu koštalo gotovo četiri i po miliona eura.