Šta raditi kad vaš mališan zamuckuje
Objavljeno: Utorak, Jun 12, 2018 - 22:07
Autor:
onogost.me

Poteškoće u sklapanju rečenica i izgovaranju pojedinih riječi česta su pojava kod mališana, a posebno dječaka.

Foto : pixabay.com

Uglavnom se javlja između druge i pete godine i kod većine djece spontano prestaje. Ukoliko se, međutim, javi u pubertetu, obično je posljedica neizliječenog mucanja u dječjem uzrastu, upozoravaju logopedi.

Uzrok zamuckivanja nije dovoljno jasan, mada se zna da je najčešće nasljednog karaktera. Nastaje i kao posljedica insistiranja da se od ljevorukog djeteta napravi dešnjak. Može biti povezano i sa emocionalnim stanjem, jer se pokazalo da obično zamuckuju donekle napeta djeca.

Zamuckuju kada su uzbuđena, ali i kada razgovaraju sa pojedinim osobama koje doživljavaju kao autoritete. Nekada počinju da zamuckuju kada im se desi nešto novo i neuobičajeno u životu, kao što je rođenje brata ili sestre, polazak u vrtić, preseljenje u novi stan ili odlazak bliske osobe.

Može da se javi i u trenutku kada roditelji odluče da budu stroži u disciplinskom smislu.

Zamuckivanje je izazvano intenzivnim razvojem mišljenja djeteta, koje prevazilazi njegove govorne mogućnosti. Dijete između druge i pete godine raspolaže skromnim rečnikom, izražavanje misli nije usavršeno, a ni pokreti govornih organa nisu precizni. Razumije dosta, mnogo želi da kaže, mnogo pita da sazna, ali nije u stanju da sve govorom izrazi.

Ako uz sve ovo, ni roditelji nemaju dovoljno razumijevanja, već završavaju njegove započete rečenice, dijete će biti dodatno isfrustrirano i još više će zamuckivati, ističu stručnjaci.

 

Izvor: Večernje novosti

Ukupno ocjena: 0

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 21:44
Vrsta glavobolje ukazuje na zdrastvene probleme

Ponekad su glavobolje bezopasne i posljedica su možda neispavanosti, stresa, prevelike količine alkohola, dehidracije... Ali, zavisno gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Subota, Jun 16, 2018 - 21:58
Sigurni znaci da vam nedostaje vitamin C

Ukoliko vam nedostaje vitamin C to svakako možete primjetiti po par simptoma.

Petak, Jun 15, 2018 - 22:03
Šest ključnih razloga zašto je važno grliti dragu osobu

Zagrljajem najlakše i najljepše pokazujemo svoje emocije prema partneru, djeci, porodici ili prijateljima.

Četvrtak, Jun 14, 2018 - 21:47
Šest načina da bolje spavate

Svi znamo koliko je san bitan za zdravlje cjelokupnog organizma, ali nije uvijek najlakša misija uspavati se na vrijeme i pritom spvati kvalitetno i lijepo.

Srijeda, Jun 13, 2018 - 21:59
Ove tri stvari će vam pomoći protiv svraba od ujeda komarca

Ako ne možete da se izborite sa komarcima, njihov svrab vas iritira onda treba da znate da postoji nekoliko namirnica koje će vam pomoći u ovoj situaciji.