Šta raditi kad vaš mališan zamuckuje
Objavljeno: Utorak, Jun 12, 2018 - 22:07
Autor:
onogost.me

Poteškoće u sklapanju rečenica i izgovaranju pojedinih riječi česta su pojava kod mališana, a posebno dječaka.

Foto : pixabay.com

Uglavnom se javlja između druge i pete godine i kod većine djece spontano prestaje. Ukoliko se, međutim, javi u pubertetu, obično je posljedica neizliječenog mucanja u dječjem uzrastu, upozoravaju logopedi.

Uzrok zamuckivanja nije dovoljno jasan, mada se zna da je najčešće nasljednog karaktera. Nastaje i kao posljedica insistiranja da se od ljevorukog djeteta napravi dešnjak. Može biti povezano i sa emocionalnim stanjem, jer se pokazalo da obično zamuckuju donekle napeta djeca.

Zamuckuju kada su uzbuđena, ali i kada razgovaraju sa pojedinim osobama koje doživljavaju kao autoritete. Nekada počinju da zamuckuju kada im se desi nešto novo i neuobičajeno u životu, kao što je rođenje brata ili sestre, polazak u vrtić, preseljenje u novi stan ili odlazak bliske osobe.

Može da se javi i u trenutku kada roditelji odluče da budu stroži u disciplinskom smislu.

Zamuckivanje je izazvano intenzivnim razvojem mišljenja djeteta, koje prevazilazi njegove govorne mogućnosti. Dijete između druge i pete godine raspolaže skromnim rečnikom, izražavanje misli nije usavršeno, a ni pokreti govornih organa nisu precizni. Razumije dosta, mnogo želi da kaže, mnogo pita da sazna, ali nije u stanju da sve govorom izrazi.

Ako uz sve ovo, ni roditelji nemaju dovoljno razumijevanja, već završavaju njegove započete rečenice, dijete će biti dodatno isfrustrirano i još više će zamuckivati, ističu stručnjaci.

 

Izvor: Večernje novosti

Ukupno ocjena: 6

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Avgust 17, 2018 - 21:55
Krastavac u službi ljepote i zdravlja

Ovo povrće je najveći saveznik ženske ljepote i zdravlja.

Četvrtak, Avgust 16, 2018 - 21:51
Treninzi u zrelom dobu jačaju srce

Treninzi u zrelim godinama dobri su za zdravo i jako srce, kažu stručnjaci. Čak i oni koji nisu išli u teretanu prije šezdesete godine ojačaće zdravlje ako odmah počnu redovno da vježbaju.

Srijeda, Avgust 15, 2018 - 22:11
Dinja hrani organizam

Jedna od omiljenih ljetnjih poslastica - dinja, ne samo da je idealna za hidrataciju organizma, već i za zdravlje. Ukusna i aromatična, sadrži veliki broj antioksidativnih supstanci koje štite organizam, kako od obične prehlade, tako i od mnogih ozbiljnijih oboljenja.

Utorak, Avgust 14, 2018 - 21:59
Jedite breskve za preplanuli ten

Ako želite da dobijete lijep preplanuli ten, nije dovoljno samo da se izlažete suncu i mažete losione za brže tamnjenje.

Ponedjeljak, Avgust 13, 2018 - 22:07
Prije putovanja pijte mlijeko

Ako planirate putovanje, sigurni smo da želite izbjeći odlazak u toalet u toku puta.