Slušanje muzike dok radimo - pomaže ili odmaže?
Objavljeno: Četvrtak, Novembar 23, 2017 - 21:58
Autor:
onogost.me

Buka u kancelarijama može da bude pogubna za produktivnost, pa mnogi posežu za slušalicama. No, jednu buku zamjenjuju drugom - muzikom.

Foto : Ilustracija

Kada biramo između buke i tišine, biramo muziku, pokazalo je malo istraživanje objavljeno u magazinu Applied Cognitive Psychology.

Možda vam to odgovara, ali istraživanje je pokazalo da muzika ne pomaže u poslovima u kojima treba da budete koncentrisani na zadatak, pogotovo ako pjesme imaju tekst - jer zbog toga gubimo fokus.
Ako ni vi ne možete bez ritma, neuronaučnik Danijel Levitin, autor knjige „This Is Your Brain on Music“, sugeriše da radije svaka dva sata napravite pauzu tokom koje ćete 10-15 minuta slušati muziku.

Postoje dokazi da slušanje muzike između zadataka može poboljšati radnu sposobnost. Nakon toga se povucite u tišinu jer, prema Levitinu, najbolje djeluje na produktivnost.Ako rad bez slušalica za vas nije opcija, odaberite ambijentalnu, klasičnu ili meditativnu muziku, čije slušanje manje odvraća pažnju.

Izvor: Sensa klub

Ukupno ocjena: 5

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, Decembar 14, 2017 - 22:01
Med i orasi liječe anemiju, impotenciju, čir...

Kombinacija meda i oraha našem organizmu osigurava sve neophodne vitamine, mineralne materije, bjelančevine, masti, ugljene hidrate i još mnogo toga.

Ponedjeljak, Decembar 11, 2017 - 22:01
Bosiljkom otpušite nos

Zapušen nos, infekcija grla i mnogobrojne druge prateće tegobe tipične su za ovo doba godine. Narodni ljekari kažu da uspješno mogu da se saniraju pomoćnim ljekovitim sredstvima koje svako od nas ima u kući.

Nedjelja, Decembar 10, 2017 - 22:00
Ukrštene riječi smanjuju zaboravnost

Zaboravni ste? Da li često zaboravljate rođendane ili dogovore? Jeste li ikada ušli u kuhinju, a ne možete da se sjetite po šta ste došli? Ova zaboravnost nema veze sa godinama ili sa polom, i nije predodređena veličinom mozga ili pameću.

Subota, Decembar 9, 2017 - 22:03
Šest trikova za bolju koncentraciju

Razvoj novih tehnologija učinio je stalno dostupnim nepregledne količine podataka. Međutim, stalna izloženost novim informacijama može da dovode do problema smanjene pažnje i poteškoća sa koncentracijom. Pojedini trikovi i navike mogu nam pomoći da se izborimo s ovim smetnjama.

Petak, Decembar 8, 2017 - 22:01
Prednosti konzumiranja bijelog luka u zimskom periodu

Bijeli luk se s pravom smatra jednim od najčudesnijih prirodnih ljekova.