Simptomi upale pluća koje možda niste znali
Objavljeno: Nedjelja, Jul 8, 2018 - 21:50
Autor:
onogost.me

Pneumonija ili upala pluća podrazumijeva infekciju plućnog tkiva. Upala se razlikuje u zavisnosti od toga da li je infekcija virusna, bakterijska, gljivična ili prouzrokovana parazitima.

Foto : pixabay.com

Godišnje od upale pluća oboli oko 450 miliona ljudi, odnosno sedam procenata ukupne svjetske populacije, dok smrt nastupi kod oko četiri miliona ljudi. Posebnu pažnju posvećuje Svjetska zdravstvena organizacija koja ističe da je pneumonija vodeći uzrok smrti djece u svijetu, sa kobnim ishodom od 1,8 miliona svake godine.

Najčešći simptomi upale pluća:

Kašalj

Drhtanje

Iskašljavanje

Temperature

Bol u grudima

Otežano disanje

Malaksalost

Glavobolja

Bol u mišićima i zglobovima

Kod bakterijskih upala pluća, simptomi se pojavljuju naglo uz drhtanje i groznicu. Uz nju nastaju i bolovi pri disanju na strani koja je zahvaćena upalom i kašalj i iskašljavanje. Tipičan simptom upale pluća je otežano disanje.

Kod atipičnih upala pluća nastanak simptoma je postepeno. Temperatura polako raste, i praćena je malaksalošću, umorom, mučninom i dijarejom.

Virusne se u pravilu ne mogu razlikovati po simptomima upale pluća, ali su po nalazima sličniji atipičnim upalama.

Hronična opstruktivna plućna bolest ili KOPB je stanje koje nastaje zbog hroničnog bronhitisa i/ili emfizema.

Simptom upale pluća ovih razmjera je otežan prolaz vazduha i brzo nestajanje daha. Većina oboljelih su pušaći i osobe koje rade u okruženju izloženosti materijama koje iritiraju pluća. Simptomi ove upale pluća često se ignorišu i neprimjetni su, što čini veliki problem. Ova bolest stvara štetu na plućima koja nije popravljiva i jedino što se može je usporiti razvoj bolesti.

Prevencija

Ova bolest se vrlo teško prenosi. Najčešće je posledica slabog imuniteta. Zato, kako biste preventirali oboljenje, ključ je uspešno jačanje imuniteta.

1. Prestanite da pušite - skoro svaki od spojeva koji nastaje izgaranjem cigareta uništava neke ćelije i antioksidante u tijelu, zbog toga organizam slabi i ne može se braniti od ostalih bakterijskih infekcija, uključujući i upale pluća.

2. Vakcinišite se - kako je upala pluća često jedna od komplikacija gripa, godišnja vakcinacija protiv gripa može biti dobar način da se spriječi nastanak virusne upale. Ovo se posebno preporučuje svim ljudima starijima od 50 godina, posebno ako bolujete od neke bolesti ili ste pušač.

3. Često perite ruke - kroz dan je moguće doći u kontakt sa mnogim mogućim uzročnicima pneumonije.

4. Brinite o sebi - pod ovo mislimo da svom telu i umu pružate dovoljno snage i energije za svaki dan kroz zdravu ishranu, barem povremeno vježbanje i kretanje na svježem vazduhu, i dovoljno sna. Smanjite stres jer je on često uzrok pada imuniteta.

Ukupno ocjena: 12

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Jul 20, 2018 - 21:56
Ne stavljajte dezodorans ujutru

Za većinu odraslih jutarnja rutina izgleda ovako: nekoliko puta pomjeramo vrijeme ustajanja na budilniku, ustajemo, tuširamo se, stavljamo dezodorans, oblačimo se i napuštamo kuću.

Četvrtak, Jul 19, 2018 - 22:16
Ovo su savjeti ljekara za vrele dane

Ljeto kao najtoplije doba godine može da izazove zdravstvene tegobe, posebno osjetljivim kategorijama stanovništa kao što su djeca, hronični bolesnici i starije osobe, upozorili su iz Udruženje domova zdravlja (UDZ), i savjetovali građanima da se pridržavaju preporuka ljekara.

Utorak, Jul 17, 2018 - 21:52
Ovo su znaci da jedete previše soli

Dobro pazite na količinu soli kada spremate hranu, jer to može imati velike uticaje na vaše zdravlje. Možda mislite da je unos soli u vaš organizam u normali, ali se na vašem jelovniku često nalaze namirnice koje imaju skrivene, velike izvore soli.

Ponedjeljak, Jul 16, 2018 - 22:16
Zaraznu bolest imalo 327 osoba

Institutu za javno zdravlje (IJZ) u junu je prijavljeno 327 osoba oboljelih od zaraznih bolesti.

Nedjelja, Jul 15, 2018 - 21:52
Japanke ne smijete da nosite cijelo ljeto

Mada ravna ljetna obuća nikad nije bila popularnija, već se dugo vrijeme vode rasprave o tome koliko je zapravo ona loša za stopala. Popularne japanke, plastične ili gumene papuče za plažu ili natikače s krznom, koje su veliki hit unazad nekoliko sezona, bez sumnje su hit obuća koja se savršeno uklapa u mnoge ljetne kombinacije, ali su stekle lošu reputaciju zato što ne pružaju pravi oslonac za stopala.