Pretjerana živahnost je poziv za uzbunu
Objavljeno: Srijeda, Jul 11, 2018 - 21:56
Autor:
onogost.me

Većina ljudi voli živahnu djecu, ne razmišljajući da njihova hiperaktivnost ponekad odražava određeni poremećaj ponašanja.

Foto : pixabay.com

Hiperaktivnost često prati poremećaj pažnje, za koji nema preciznog odgovora zašto nastaje, ističu stručnjaci, a pišu Novosti.

Dokazano je da za njihovo ispoljavanje može biti odgovoran nasledni faktor.

Do ovakvog ponašanja mogu da dovedu i alergije na aditive iz hrane, kao i osjetljivost na hemikalije i druge toksine iz okruženja. Da problem nije nimalo bezazlen ukazuje podatak iz SAD, gdje između pet do sedam odsto školske djece ima izražen poremećaj pažnje i hiperaktivnost.

Mozak u razvoju najviše je podložan djelovanju žive, olova, polihronovanih bifenila. Ove toksične materije utiču na poremećaj pažnje, sposobnost učenja, inteligenciju i socijalno ponašanje.

Zato je vrlo važno da dijete živi u okruženju sa što manje toksina. To znači da treba izbjegavati parkove u prometnim ulicama, gdje ima mnogo automobila, koji nažalost, i dalje koriste olovni benzin.

Ukupno ocjena: 6

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Avgust 17, 2018 - 21:55
Krastavac u službi ljepote i zdravlja

Ovo povrće je najveći saveznik ženske ljepote i zdravlja.

Četvrtak, Avgust 16, 2018 - 21:51
Treninzi u zrelom dobu jačaju srce

Treninzi u zrelim godinama dobri su za zdravo i jako srce, kažu stručnjaci. Čak i oni koji nisu išli u teretanu prije šezdesete godine ojačaće zdravlje ako odmah počnu redovno da vježbaju.

Srijeda, Avgust 15, 2018 - 22:11
Dinja hrani organizam

Jedna od omiljenih ljetnjih poslastica - dinja, ne samo da je idealna za hidrataciju organizma, već i za zdravlje. Ukusna i aromatična, sadrži veliki broj antioksidativnih supstanci koje štite organizam, kako od obične prehlade, tako i od mnogih ozbiljnijih oboljenja.

Utorak, Avgust 14, 2018 - 21:59
Jedite breskve za preplanuli ten

Ako želite da dobijete lijep preplanuli ten, nije dovoljno samo da se izlažete suncu i mažete losione za brže tamnjenje.

Ponedjeljak, Avgust 13, 2018 - 22:07
Prije putovanja pijte mlijeko

Ako planirate putovanje, sigurni smo da želite izbjeći odlazak u toalet u toku puta.