Pretjerana živahnost je poziv za uzbunu
Objavljeno: Srijeda, Jul 11, 2018 - 21:56
Autor:
onogost.me

Većina ljudi voli živahnu djecu, ne razmišljajući da njihova hiperaktivnost ponekad odražava određeni poremećaj ponašanja.

Foto : pixabay.com

Hiperaktivnost često prati poremećaj pažnje, za koji nema preciznog odgovora zašto nastaje, ističu stručnjaci, a pišu Novosti.

Dokazano je da za njihovo ispoljavanje može biti odgovoran nasledni faktor.

Do ovakvog ponašanja mogu da dovedu i alergije na aditive iz hrane, kao i osjetljivost na hemikalije i druge toksine iz okruženja. Da problem nije nimalo bezazlen ukazuje podatak iz SAD, gdje između pet do sedam odsto školske djece ima izražen poremećaj pažnje i hiperaktivnost.

Mozak u razvoju najviše je podložan djelovanju žive, olova, polihronovanih bifenila. Ove toksične materije utiču na poremećaj pažnje, sposobnost učenja, inteligenciju i socijalno ponašanje.

Zato je vrlo važno da dijete živi u okruženju sa što manje toksina. To znači da treba izbjegavati parkove u prometnim ulicama, gdje ima mnogo automobila, koji nažalost, i dalje koriste olovni benzin.

Ukupno ocjena: 0

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Jul 20, 2018 - 21:56
Ne stavljajte dezodorans ujutru

Za većinu odraslih jutarnja rutina izgleda ovako: nekoliko puta pomjeramo vrijeme ustajanja na budilniku, ustajemo, tuširamo se, stavljamo dezodorans, oblačimo se i napuštamo kuću.

Četvrtak, Jul 19, 2018 - 22:16
Ovo su savjeti ljekara za vrele dane

Ljeto kao najtoplije doba godine može da izazove zdravstvene tegobe, posebno osjetljivim kategorijama stanovništa kao što su djeca, hronični bolesnici i starije osobe, upozorili su iz Udruženje domova zdravlja (UDZ), i savjetovali građanima da se pridržavaju preporuka ljekara.

Utorak, Jul 17, 2018 - 21:52
Ovo su znaci da jedete previše soli

Dobro pazite na količinu soli kada spremate hranu, jer to može imati velike uticaje na vaše zdravlje. Možda mislite da je unos soli u vaš organizam u normali, ali se na vašem jelovniku često nalaze namirnice koje imaju skrivene, velike izvore soli.

Ponedjeljak, Jul 16, 2018 - 22:16
Zaraznu bolest imalo 327 osoba

Institutu za javno zdravlje (IJZ) u junu je prijavljeno 327 osoba oboljelih od zaraznih bolesti.

Nedjelja, Jul 15, 2018 - 21:52
Japanke ne smijete da nosite cijelo ljeto

Mada ravna ljetna obuća nikad nije bila popularnija, već se dugo vrijeme vode rasprave o tome koliko je zapravo ona loša za stopala. Popularne japanke, plastične ili gumene papuče za plažu ili natikače s krznom, koje su veliki hit unazad nekoliko sezona, bez sumnje su hit obuća koja se savršeno uklapa u mnoge ljetne kombinacije, ali su stekle lošu reputaciju zato što ne pružaju pravi oslonac za stopala.