Pet namirnica koje podižu imunitet tokom zime
Objavljeno: Ponedjeljak, Januar 9, 2017 - 22:05
Autor:
onogost.me

Svježe voće i povrće manje je dostupno tokom zime, pa ponekad treba biti kreativan u snabdjevanju organizma vitaminima, mineralima i drugih hranljivim materijama iz hrane.

Foto : Privatna arhiva

Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta mogu da posluže i ove namirnice.

Kefir

Ovaj fermentisani mliječni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu složenih ugljenih hidrata koji hrane korisne bakterije u želucu i osnažuju imunitet. Čuvajte kefir na hladnom mjestu jer su aktivne kulture osjetljive na visoke temperature.

Kisjeli kupus

Kisjeli kupus jedan je od glavnih izvora vitamina C u zimsko vrijeme. S obzirom na to da nastaje tokom procesa fermentisanja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca i štite organizam od bolesti.

Artičoke

Artičoke su odlična zamjena za probiotik. Sadrže nesvarljive hranlive materije koje hrane korisne bakterije u digestivnom traktu i jačaju dobro zdravstveno stanje organizma.

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma i magnezijuma. Ovi minerali su izuzetno važni za tijelo u stanju stresa, iscrpljenosti i umora, pa predstavljaju odlične saveznike u jačanju imuniteta tokom zime.

Kombuha

Čaj od gljive koja je bogata B vitaminima daje preko potrebnu energiju u zimskim mjesecima, i odlična je alternativa gaziranim pićima. Imajte na umu da se ispijanje ove umjereno kisjele tečnosti ne preporučuje osobama koje boluju od želudačnih tegoba jer može da iziritira sluznicu.

 

Izvor: Buka

Ukupno ocjena: 33

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, Jul 27, 2017 - 21:11
Kako vrijeme i učestalost obroka utiču na indeks tjelesne mase?

Nedavna američka studija otkrila je da vrijeme i učestalost obroka utiču na smanjenje ili povećanje tjelesne težine.

Četvrtak, Jul 27, 2017 - 12:00
Rekonstrukcija Doma zdravlja po evropskim standardima

Dotrajali prozori i krovovi, zastareo sistem grijanja, nepristupačnost zgrade osobama sa invaliditetom, problemi su sa kojima se već decenijama suočavaju, kako zaposleni u ustanovi, tako i korisnici nikšićkog Doma zdravlja, druge po veličini medicinske ustanove u Crnoj Gori.

Srijeda, Jul 26, 2017 - 07:50
Sa receptom u privatne apoteke od kraja septembra

Javni poziv za umrežavanje privatnih apoteka u javni zdravstveni sistem biće objavljen do kraja nedjelje.

Utorak, Jul 25, 2017 - 22:23
Uživajte u tišini, naročito ujutru

Ustajanje, pranje zuba, tuširanje, oblačenje, doručak, kafa, odlazak na posao – za većinu ljudi, tako izgleda prosječno jutro.

Ponedjeljak, Jul 24, 2017 - 21:48
Kako da se hranite zdravo iako živite brzim tempom?

Tehnologija olakšava život na razne načine. Zbog nje je život i složeniji, užurbaniji i zahtjevniji, što ostavlja veoma malo vremena za zdrav način života.