Ovsene pahuljice za dobro varenje
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 21:08
Autor:
onogost.me

Ovas i ovsene pahuljice su pravi prirodni tonik za nerve, krvne sudove i srce, tvrde stručnjaci za narodnu medicinu.

Foto : Ilustracija

Dokazano je da ove izuzetno blagotvorne namirnice smanjuju nivo holesterola u krvi, stabilizuju krvni pritisak, pospješuju varenje, otklanjaju zatvor i grčeve. Dobre su za zdravlje kože i protiv hemoroida, a posjeduju određeno laksativno i umirujuće dejstvo.

Po riječima nutricionista, u svakodnevnom jelovniku trebalo bi da se nađu i proizvodi od ovsenih pahuljica u obliku krekera. Bogati lecitinom, natrijumom, kalijumom, cinkom, manganom, kalcijumom, bakrom, kao i biotinom i nijacinom, krekeri od ovsa su idealna hrana za doručak, najbolje u kombinaciji sa jogurtom, kisjelim mlijekom ili mladim sirom. Za večeru se preporučuju uz čašu crnog vina ili piva i paštetu od ribe.

A onima koji pate od nesanice stručnjaci za narodnu medicinu savjetuju da popiju ovseni čaj koji se spravlja na sljedeći način: u 500 ml hladne vode dodajte dvije kašike opranog ovsa i kuvajte od 10 do 15 minuta. Potom ostavite da odstoji od pet do 10 minuta, procijedite i pijte prije spavanja.

 

Izvor: Novosti

Ukupno ocjena: 8

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Avgust 22, 2017 - 19:53
Stomačni virus puni ambulante, ovo su savjeti ljekara

Mnogo je Nikšićana koji ovih dana u Dom zdravlja idu zbog stomačnih tegoba. Dnevno se zbog jakih bolova u stomaku, praćenih povraćanjem i tečnom stolicom javi na desetine građana.

Ponedjeljak, Avgust 21, 2017 - 21:59
Maslinovo ulje pomaže u prevenciji raka mozga i stvaranju tumora

Najnovija istraživanja pokazuju da oleinska kiselina iz maslinovog ulja pomaže u prevenciji raka mozga i stvaranju tumora.

Nedjelja, Avgust 20, 2017 - 22:09
Tri znaka da se odmah morate skloniti sa sunca i vrućine

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tokom dužeg vremenskog razdoblja može dovesti vaše tijelo u stanje pregrijavanja. To znači da vaše tijelo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu tijela na onu optimalnu.

Subota, Avgust 19, 2017 - 19:37
Ovo voće će vas poštedjeti problema sa varenjem

Nutricionistkinja Rebeka Gotorn kaže da kruške održavaju zdravlje crijeva i stomaka.

Četvrtak, Avgust 17, 2017 - 22:03
Mirođija za ljepši san

Jeli su je gladijatori u starom Rimu jer su vjerovali da će im dati snagu, u srednjem vijeku su joj pripisivane magične moći, pa je korišćena čak i za pripremu ljubavnih napitaka, a u našoj narodnoj medicini se upotrebljava za bolji apetit i probavu, a preporučuje se i onima koji loše spavaju.