Ovsene pahuljice za dobro varenje
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 21:08

Ovas i ovsene pahuljice su pravi prirodni tonik za nerve, krvne sudove i srce, tvrde stručnjaci za narodnu medicinu.

Foto : Ilustracija

Dokazano je da ove izuzetno blagotvorne namirnice smanjuju nivo holesterola u krvi, stabilizuju krvni pritisak, pospješuju varenje, otklanjaju zatvor i grčeve. Dobre su za zdravlje kože i protiv hemoroida, a posjeduju određeno laksativno i umirujuće dejstvo.

Po riječima nutricionista, u svakodnevnom jelovniku trebalo bi da se nađu i proizvodi od ovsenih pahuljica u obliku krekera. Bogati lecitinom, natrijumom, kalijumom, cinkom, manganom, kalcijumom, bakrom, kao i biotinom i nijacinom, krekeri od ovsa su idealna hrana za doručak, najbolje u kombinaciji sa jogurtom, kisjelim mlijekom ili mladim sirom. Za večeru se preporučuju uz čašu crnog vina ili piva i paštetu od ribe.

A onima koji pate od nesanice stručnjaci za narodnu medicinu savjetuju da popiju ovseni čaj koji se spravlja na sljedeći način: u 500 ml hladne vode dodajte dvije kašike opranog ovsa i kuvajte od 10 do 15 minuta. Potom ostavite da odstoji od pet do 10 minuta, procijedite i pijte prije spavanja.

 

Izvor: Novosti

Ukupno ocjena: 10

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Oktobar 20, 2017 - 22:03
Zašto nikako ne bi trebalo da preskačemo obroke?

Redovno preskakanje obroka negativno utiče na naše zdravlje, od povećanja tjelesne težine do izgladnjavanja.

Petak, Oktobar 20, 2017 - 09:01
Realna opasnost od malih boginja

Postoji realna mogućnost da se epidemija malih boginja proširi i na Crnu Goru, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Četvrtak, Oktobar 19, 2017 - 21:59
Ne sjedite prekrštenih nogu

Iako ostavlja utisak elegancije, prefinjenosti i ženstvenosti, sjedenje sa prekrštenim nogama duže od pola sata može da izazove ozbiljne probleme sa leđima. Ljudi nisu stvoreni za sjedenje, pa ukoliko to već moraju da čine duže, trebalo bi što češće da mijenjaju položaj, ističu njemački ljekari.

Četvrtak, Oktobar 19, 2017 - 11:49
Opasnost od epidemije malih boginja prijeti i CG, vakcinacija obavezna

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kažu da epidemija malih boginja prijeti da zahvati i našu zemlju i da bilježe nikada niže obuhvate djece vakcinom koja štiti od ove bolesti.

Srijeda, Oktobar 18, 2017 - 22:01
Zašto je vitamin E potreban u jesenjoj sezoni

Vitamin E se naziva i tokoferol. Sa smanjenjem koncentracije ove supstance u tijelu na prvom mjestu dolazi do promjena na koži. Zbog nedostatka vitamina E, koža se peruta, kosa postaje suva, krhka i opada, a nokti postaju slabi i lomljivi.