Ovsene pahuljice za dobro varenje
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 21:08
Autor:
onogost.me

Ovas i ovsene pahuljice su pravi prirodni tonik za nerve, krvne sudove i srce, tvrde stručnjaci za narodnu medicinu.

Foto : Ilustracija

Dokazano je da ove izuzetno blagotvorne namirnice smanjuju nivo holesterola u krvi, stabilizuju krvni pritisak, pospješuju varenje, otklanjaju zatvor i grčeve. Dobre su za zdravlje kože i protiv hemoroida, a posjeduju određeno laksativno i umirujuće dejstvo.

Po riječima nutricionista, u svakodnevnom jelovniku trebalo bi da se nađu i proizvodi od ovsenih pahuljica u obliku krekera. Bogati lecitinom, natrijumom, kalijumom, cinkom, manganom, kalcijumom, bakrom, kao i biotinom i nijacinom, krekeri od ovsa su idealna hrana za doručak, najbolje u kombinaciji sa jogurtom, kisjelim mlijekom ili mladim sirom. Za večeru se preporučuju uz čašu crnog vina ili piva i paštetu od ribe.

A onima koji pate od nesanice stručnjaci za narodnu medicinu savjetuju da popiju ovseni čaj koji se spravlja na sljedeći način: u 500 ml hladne vode dodajte dvije kašike opranog ovsa i kuvajte od 10 do 15 minuta. Potom ostavite da odstoji od pet do 10 minuta, procijedite i pijte prije spavanja.

 

Izvor: Novosti

Ukupno ocjena: 2

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Srijeda, Jun 28, 2017 - 14:03
Hrapović: Prijaviti doktore koji šalju kod privatnika

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, pozvao je građane da prijave sve doktore koji ih upućuju da obave preglede u privatnim ustanovama u kojima rade, poručujući da će spriječiti takve pojave i sankcionisati one koji se time bave.

Utorak, Jun 27, 2017 - 22:18
Da li je krompir zdrava hrana?

Da, običan pečeni krompir je zdrava hrana, naročito kad se jede sa ljuskom, bogatom vlaknima.

Utorak, Jun 27, 2017 - 19:27
Centar za autizam gradiće uz Dječju bolnicu

Budući centar za autizam biće izgrađen pored Instituta za bolesti djece, u kompleksu Kliničkog centra Crne Gore, definisano je Strategijom za rješavanje problema djece sa poremećajima iz autističkog spektra.

Ponedjeljak, Jun 26, 2017 - 22:11
Imate problematičnu kožu? Ova tri sastojka nikako ne smijete da koristite

Problematična koža zahtijeva posebnu njegu lica, a sledeće stvari nisu preporučljive.

Nedjelja, Jun 25, 2017 - 21:39
Sok od višanja protiv grčeva

Ukoliko vas muče grčevi i osjećate bolove u mišićima, naročito poslije vežbanja, pomoć potražite u prirodnom soku od višanja.